:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. május 9. 13:39

Látványosan növekvő profit az NVIDIÁ-nál

Gyors ütemben növekedő profitról számolt be az NVIDIA az áprilissal befejeződött negyedévben, köszönhetően a drágább, adatközponti termékek sikerének. A noteszgépes piac zsugorodik, az asztali grafika után azonban meglepően erős kereslet mutatkozott.

Véletlen kiszivárogtatásnak betudhatóan az előzetesen tervezetnél hamarabb publikálta negyedéves pénzügyi eredményeit az NVIDIA. Az amerikai chipgyártó megugró profitról és egészséges ütemben emelkedő bevételről számolt be, köszönhetően az adatközponti termékek ragyogó teljesítményének a forgalom 16 százalékkal,  1,1 milliárd dollárra, a nyereség pedig 75 százalékkal, 137 millió dollárra emelkedett. A bruttó eredményhányad 54,8 százalékos volt, ami hajszálnyi növekedés az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

"Az első negyedéves eredményeket a PC-s játékpiacon elért eredményeink és az adatközponti és cloud-termékek húzták meg" - mondta Jen-Hsun Huang, a cég elnök-vezérigazgatója. Ez utóbbi valóban nagyon pozitív visszajelzést kapott a piactól, szinte 600 nagyvállalat teszteli a GRID virtuális GPU-megoldást, amelyet már a VMware is támogat. Az NVIDIA nagyvállalati felhasználásra tervezett GPU-ival már az IBM, a Dell és a HP is szállít szervereket, a cég további gyors növekedést vár ebben a szegmensben.

Adatközponti GPU-k - vitték mint a cukrot.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Tegrák eladásai továbbra is viszonylag aprók, a várt áttörésre továbbra sem került sor. Ugyan az előző év hasonló időszakához képest a mobilprocesszorokból származó bevétel 35 százalékkal, 139 millió dollárra nőtt, ez sajnos egyelőre nem sikertörténet, ez az érték két éve 132 millió dollár volt, azóta érdemi növekedést nem sikerült elérni. A most mutatott, az előző negyedévekhez és a tavalyi mély növekedés az autóipari beszállításoknak köszönhető, a piacon továbbra sem érhetőek el a Tegra 4-gyel szerelt eszközök, a 2013 elején bemutatott két lapkacsalád iránt a gyártók teljes érdektelenséget mutattak. A cég év elejére ígérte a Tegra 4i-vel szerelt, immár szoftveres modemet is integráló lapkát használó új modelleket, egyelőre azonban semmi nem került ebből piacra.

Az NVIDIA már nem választja ketté a professzionális és konzumer GPU-k eladásait, a két szegmens együtt 898 millió dolláros forgalmat generált, ez éves szinten 14 százalékos növekedésnek felel meg. A cég elmondása szerint  a csúcskategóriás PC-s grafikus egységek (GTX család) eladásai 57 százalékkal bővültek az új GTX 750 családnak köszönhetően és a játékra használt asztali GPU-k iránti erős keresletnek. A noteszgépes lapkák piaca azonban jelentősen szűkült, ami lehúzta a divízió pénzügyi teljesítményét. A licencbevételekből származó 66 millió dollár hosszú ideje stagnál.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.