Szerző: Gálffy Csaba

2014. április 15. 15:57

Így porladt el a Motorola

Az elmúlt években szakadatlanul osztódó Motorola fontos mérföldkőhöz érkezett, miután az utolsó nagyobb független utódcéget felvásárolta a Zebra Technologies. A nagyvállalati mobilitási megoldásokért 3,5 milliárdot adott az új tulajdonos az információk szerint.

Mintegy 3,5 milliárd dolláros tranzakció keretében felvásárolta a Motorola Solutions vállalati mobilitás részlegét a Zebra Technologies - tudta meg a Financial Times. A neves üzleti lap információi szerint a felvásárlást várhatóan még a mai nap folyamán bejelenti a két cég. Az egyesülést követően a kombinált cég mintegy 3,5 milliárd dolláros éves forgalommal és 7000 alkalmazottal rendelkezik világszerte. A független Motorolából egy viszonylag apró szelet marad, amely a kormányzati megbízásokkal és közbiztonsággal kapcsolatos megoldásokkal foglakozik.

A Zebra Technologies vonalkód-olvasókat, nyugtanyomtatókat, kioszkokat és RFID-nyomtatókat, valamint ezeket rendszerbe fogó egész megoldásokat, például logisztikai rendszereket szállít. A Zebra a beszállítója például az Amazonnak, a kiskereskedelmi óriás a cég megoldását használja a raktárak között úton lévő áru követésében, a készletek nyilvántartásában és a szállítás optimalizálásában. A Motorola Solutions a Zebra egyik fontos versenytársa volt, az új tulajdonoshoz hasonlóan vállalati felhasználásra készít tableteket, RFID-eszközöket, vonalkód-olvasókat, valamint TETRA rádiós és SCADA rendszereket, adóvevőket. Mi legutóbb az ET1 nevű vállalati tabletről írtunk néhány éve, a strapabíró tabletet valódi munkahelyi környezetre tervezte a gyártó, futószalag mellett és villás targoncán találta meg ideális helyét.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Az elemzők szerint a felvásárlással igyekszik előretekinteni a Zebra, a vállalati rendszerekben hamarosan beindulhat az Internet-of-Things térhódítása, vagyis a különböző egyszerűbb eszközök is az IP-hálózatra csatlakoznak és saját számítási logikát és szenzorokat kapnak, így programozhatóak és vezérelhetőek lesznek. Az otthonautomatizáció mellett az IoT a vállalati környezetben, gyárakban és raktárakban ígér izgalmas változásokat, a kombinált Zebra-Motorola már csak méreténél fogva is meghatározó lehet ezen az új piacon. A Zebra már elindult ebbe az irányba, az év elején bejelentette Zatar nevű felhős platformját, amely egységes rendszerbe fogja össze a különböző, internetre csatlakoztatott eszközt.

Így tűnt el a Motorola

A Motorola még 2010-ben vált ketté, a konzumer fókuszú Motorola Mobility és a vállalati Motorola Solutions cégekre. Előbbit a Google vásárolta meg, majd darabolta fel és értékesítette tovább, a set-top boxokat gyártó Motorola Home-ot az Arris kebelezte be, a telefonokat készítő maradékot pedig végül a Lenovo vásárolta fel. A Motorola Solutions a másik oldalon tovább osztódott, a telekommunikációs hálózati eszközöket gyártó részleget a Nokia Siemens Networks vásárolta fel még 2010-ben, most pedig a Zebra szippantotta fel a nagy nevű cég utolsó, nagyobb, független morzsáját.

A Motorola márkanév ezzel együtt várhatóan még sokáig velünk marad, jó eséllyel a legtöbb új tulajdonos használni fogja a nevet, így lesznek Motorola okostelefonok a Lenovo kínálatában és lesznek Motorolák a Zebránál is.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról