Szerző: Bodnár Ádám

2012. december 20. 09:34

A Google nem lát fantáziát a kábeltévében

A Google még 2011-ben vásárolta fel a Motorola Mobilityt, elsősorban kiterjedt mobilos szabadalmi portfóliója miatt. A Motorola két nagy részlegből állt, az egyik mobiltelefonokat, a másik pedig kábeltévés settop-boxokat gyártott, utóbbitól most megszabadul a Google.

Az Arris vásárolja meg a Google-től a Motorola kábeltévés settop-boxokat gyártó részlegét, jelentették be a felek tegnap. A vételár 2,35 milliárd dollár, amit a vevő részben készpénzben, részben pedig részvényekben egyenlít ki. A tranzakció zárása után a Google ezzel 15,7 százalékos tulajdonrészt szerez az Arrisban.

A Google kiterjedt távközlési szabadalmi portfóliója miatt vásárolta fel a Motorola Mobilityt, az üzletet 2011 augusztusában jelentették be, de az ügylet végül csak idén májusban zárult le, mivel a versenyügyi hatásokat hosszasan vizsgálták az érintett hatóságok. A Google azóta láthatóan azon van, hogy a Motorola mobiltelefonos tevékenységét leépítse, mivel az komoly veszteséget okoz, lehúzva a Google pénzügyi mutatóit is. Ennek jegyében komoly létszámcsökkentést hajtott végre, valamint létesítményeket vont össze és zárt be a keresőcég.

A kábeltévés settop-boxokkal foglalkozó tevékenységhez azonban nem nyúlt, amelyből sejthető volt, hogy valószínűleg tovább akarja adni - az üzletág nem is illik igazán a Google portfóliójába, noha a keresőcég rendelkezik Android-alapú tévés platformmal is, a Google TV azonban a piacon eddig teljes kudarcnak bizonyult. Sokan úgy vélték, hogy a Motorola settop-boxok révén a Google sikeresen el tudná terjeszteni tévés platformját is, azonban ez már ebben a formában nem fog megtörténni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A múlt héten a settop-boxok egyik legnagyobb gyártója, a Pace már közölte, ajánlatot adott a Google-nek a Motorola Home-ért, azonban a keresőcég végül az amerikai Arris ajánlatát fogadta el. A két társaság közleménye szerint nem csak a settop-boxokkal kapcsolatos tevékenység kerül az Arrishoz, hanem közel 2000 szabadalom is például a videofeldolgozás és a digitális jogvédelem területén. A vállalat emellett további szabadalmakat licencelhet a Google-tól későbbiekben.

Az Arris az egyik legnagyobb önálló settop-box gyártó az Egyesült Államokban, a cég legnagyobb ügyfele a Comcast kábeltévé-szolgáltató, valamint a Time Warner Cable, ezek adják évi 1 milliárdos forgalmának közel felét. A Motorola Home megvásárlásával a vállalat bevétele közel háromszorosára fog növekedni és a cégvezetés beszámolója szerint a profittermelő képessége is javul - a bejelentést követően az Arris részvényeinek árfolyama 17 százalékkal ugrott meg.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról