Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

A Google nem lát fantáziát a kábeltévében

Bodnár Ádám, 2012. december 20. 09:34
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Google még 2011-ben vásárolta fel a Motorola Mobilityt, elsősorban kiterjedt mobilos szabadalmi portfóliója miatt. A Motorola két nagy részlegből állt, az egyik mobiltelefonokat, a másik pedig kábeltévés settop-boxokat gyártott, utóbbitól most megszabadul a Google.

hirdetés

Az Arris vásárolja meg a Google-től a Motorola kábeltévés settop-boxokat gyártó részlegét, jelentették be a felek tegnap. A vételár 2,35 milliárd dollár, amit a vevő részben készpénzben, részben pedig részvényekben egyenlít ki. A tranzakció zárása után a Google ezzel 15,7 százalékos tulajdonrészt szerez az Arrisban.

A Google kiterjedt távközlési szabadalmi portfóliója miatt vásárolta fel a Motorola Mobilityt, az üzletet 2011 augusztusában jelentették be, de az ügylet végül csak idén májusban zárult le, mivel a versenyügyi hatásokat hosszasan vizsgálták az érintett hatóságok. A Google azóta láthatóan azon van, hogy a Motorola mobiltelefonos tevékenységét leépítse, mivel az komoly veszteséget okoz, lehúzva a Google pénzügyi mutatóit is. Ennek jegyében komoly létszámcsökkentést hajtott végre, valamint létesítményeket vont össze és zárt be a keresőcég.

A kábeltévés settop-boxokkal foglalkozó tevékenységhez azonban nem nyúlt, amelyből sejthető volt, hogy valószínűleg tovább akarja adni - az üzletág nem is illik igazán a Google portfóliójába, noha a keresőcég rendelkezik Android-alapú tévés platformmal is, a Google TV azonban a piacon eddig teljes kudarcnak bizonyult. Sokan úgy vélték, hogy a Motorola settop-boxok révén a Google sikeresen el tudná terjeszteni tévés platformját is, azonban ez már ebben a formában nem fog megtörténni.

A múlt héten a settop-boxok egyik legnagyobb gyártója, a Pace már közölte, ajánlatot adott a Google-nek a Motorola Home-ért, azonban a keresőcég végül az amerikai Arris ajánlatát fogadta el. A két társaság közleménye szerint nem csak a settop-boxokkal kapcsolatos tevékenység kerül az Arrishoz, hanem közel 2000 szabadalom is például a videofeldolgozás és a digitális jogvédelem területén. A vállalat emellett további szabadalmakat licencelhet a Google-tól későbbiekben.

Az Arris az egyik legnagyobb önálló settop-box gyártó az Egyesült Államokban, a cég legnagyobb ügyfele a Comcast kábeltévé-szolgáltató, valamint a Time Warner Cable, ezek adják évi 1 milliárdos forgalmának közel felét. A Motorola Home megvásárlásával a vállalat bevétele közel háromszorosára fog növekedni és a cégvezetés beszámolója szerint a profittermelő képessége is javul - a bejelentést követően az Arris részvényeinek árfolyama 17 százalékkal ugrott meg.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.