Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 27. 13:38

A navigációban is segít a Philips okos világítási rendszere

Intelligens világítási rendszert jelentett be a Philips, amelyet elsősorban irodaházakba szán. A LED-es megoldás nemcsak szenzoros információkat továbbít Etherneten keresztül, de a működéséhez szükséges energiát is onnan nyeri, sőt a tájékozódásban is segíti a felhasználókat.

Az okos fényforrások területén a Philips korántsem számít kezdőnek, legújabb termékével az irodaházakat veszi célba. A gyártó várhatóan jövő héten, a frankfurti Light + Building kiállításon mutatja be új LED-es világítási rendszerét, amelynek érdekessége, hogy amellett, hogy az adott épület I- hálózatához csatlakozik, energiaellátását is innen biztosítja, Power-over-Ethernet (PoE) segítségével. A Philips megoldása persze nem merül ki ennyiben, a fényforrások mellé érzékelők is társulnak, amelyek a hőmérséklet és a páratartalom mellett azt is képesek megállapítani, hogy tartózkodik-e éppen valaki az adott helységben, ami alapján aztán szabályozható a szükséges fényerő.

A világítási rendszer ráadásul az épületen belüli navigációban is segítheti az arra járókat: egy okostelefonos alkalmazás segítségével mutatja meg a felhasználóknak, hogy épp merre jár, vagy hol van a legközelebbi szabad tárgyaló. A megoldás különlegessége, hogy a készülékekkel nem Bluetooth vagy Wi-Fi, hanem fény segítségével kommunikál, így nincs szükség plusz infrastruktúra kiépítésére. A hálózat minden egyes LED-je egyedi, szabad szemmel nem látható frekvencián vibrál, amelyet az okostelefon kamerája érzékel, ennek alapján pedig a Philips alkalmazása segítségével meghatározza a felhasználó pozícióját. Az appon keresztül továbbá a világítás vezérlésére is lehetőség van.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A Philips megoldásából a legtöbbet az épülettulajdonosok és üzemeltetők profitálhatnak, hiszen a vállalat szoftverén keresztül egyszerűen követhető az egyes helységek kihasználtsága, illetve az energiafogyasztás, ezáltal pedig meghatározhatóvá válik, hogy hol és mikor érdemes fűteni, adott napszakban melyik termeket kell kivilágítani, de akár az is, hogy milyen gyakran van szükség takarításra az épület adott pontjain. A vállalat múlt hónapban már előállt egy hasonló termékkel, amit az üzletekbe szánt, hogy megkönnyítse a tájékozódást a vásárlók számára, de a Redwood Systems világítási rendszerében is találunk hasonlóságokat, például az is Ethernet-kábeleket használ a vezérlésre, fontos különbség azonban hogy a PoE-nek köszönhetően a Philips megoldása az energiát is innen nyeri.

Az egyes felhasználók pozíciójának követésére képes rendszerek az elmúlt hónapok megfigyelési botrányai után sokak gyanakvását felkelthetik, a gyártó szerint azonban nincs mitől tartani, az épületen belüli helymeghatározáshoz ugyanis felhasználó beleegyezésére is szükség van, az épületről összegyűlt adatok pedig helyben tárolódnak, azokhoz kizárólag a megrendelő férhet hozzá.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról