Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 25. 14:48

Áprilisra tolódik a Microsoft-Nokia akvizíció

Egy hónapot csúszik a Microsoft-Nokia felvásárlás, folyamat az eredetileg tervezetthez március vége helyett április végén zárul le. A finn telefongyártó szerint a késlekedés oka, hogy még várják az ázsiai trösztellenes hatóságok döntését.

Mégsem márciusban zárul le a felvásárlási folyamat, mellyel a Nokia a Microsoft tulajdonába kerül. A két vállalat bejelentése szerint a 7,2 milliárd dolláros akvizíció a tervezettnél nagyjából egy hónappal később, április végén fejeződik be. A finn mobilgyártó szerint azért késlekednek, mert még nem kapták meg az ázsiai trösztellenes hatóságok jóváhagyását az üzlethez. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és az Európai Bizottság már rábólintott a felvásárlásra.

A Microsoft szeptemberben jelentette be, hogy megvásárolja a Nokia telefongyártását, beleértve a szabadalmakat is, és egy hónappal ezelőtt még tartotta is magát az eredetileg kitűzött, március végi dátumhoz. A vállalatok szerint a csúszás ellenére a folyamat lezárása nem halad rosszul, már annak “utolsó fázisaihoz közelítenek”, eddig öt kontinensen mintegy 15 piac szabályozó hatóságai hagyták jóvá a felvásárlást. Arról a finn gyártó egyelőre nem nyilatkozott, hogy pontosan melyek azok az országok, ahol a felelős hatóságok még nem határoztak akvizíció ügyében, a PC World forrásai szerint ugyanakkor többek között Kína sem hozott még döntést. Az indiai versenybizottság már októberben elfogadta a vállalatok lépését, miután úgy látta, annak nem lesz kedvezőtlen hatása a piaci versenyre az országban.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A Nokiának ráadásul más gondja is akad a régióban, miután a dél-indiai Csennai városban fekvő gyárának működését az ország szövetségi szervei befagyasztották, a mobiltelefonos szoftverlicencek kapcsán felmerült adóviták miatt. A befizetetlen adók kapcsán, a gyárnak otthont adó Tamilnádu állam hatóságaival is meggyűlt a cég baja. A finn vállalat azt állítja, nem vethetnek ki forgalmi adót az exportált árucikkekre, azonban kormányzat szerint a kérdéses termékeket helyben értékesítették.

A Nokia szerint a jelenlegi késlekedésnek nincs köze az adóvitákhoz, azok nem lesznek hatással a megállapodásra. Amennyiben az ügy később zárulna le mint a felvásárlás, a Csennaiban lévő gyár rövid ideig még nem kerül a Microsofthoz, csak szerződéses gyártóként dolgozik majd a cégnek. Amennyiben az akvizíció befejeződik, a Microsoft házon belül fejleszt és gyárt majd, nem kell egy harmadik félre hagyatkoznia, hogy zászlóshajóit elkészítse, a vállalat továbbá az összehangolt marketinghez is nagy reményeket fűz.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról