Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 25. 11:58

Az asztali Chrome-ba is megérkezett a Google Now

Már a Chrome böngésző stabil verziójában is elérhetők a Google Now kártyák. Az Androidról és iOS-ről ismert szolgáltatás a következő hetekben fokozatosan érkezik meg a felhasználókhoz, és egyelőre csak angol nyelven érhető el.

Az asztali Chrome-ba is megérkeztek a Google Now kártyák. Az Androidról és iOS-ről ismert virtuális személyi asszisztenssel a böngésző béta verziójában már találkozhattunk, mától azonban a stabil változat felhasználói is igénybe vehetik azt.

Fokozatosan jut el a felhasználókhoz

Ne lepődjön meg ugyanakkor aki a szoftver legújabb, 33-as verzióját használja és még nem találkozott az időjárási adatokat, sporteredményeket, közlekedési információkat, netán emlékeztetőket tartalmazó kártyákkal. A Google ugyanis a szolgáltatást egy lassú “rollouttal” teszi elérhetővé a felhasználók számára, így az fokozatosan érkezik meg mindenkihez - a vállalat szerint a teljes folyamat nagyjából egy-két hetet vesz majd igénybe.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az új funkció használatához semmi egyebet nem kell tenni, mint bejelentkezni a Chrome böngészőbe ugyanazzal a fiókkal, amivel Android vagy iOS alatt is használjuk a Now szolgáltatást - igen, az asztali Now csak azoknak érhető el, akik azt okostelefonon már használják. A Chrome értesítések között meg fognak jelenni a Now információi is, amiket bármikor meg lehet nézni a kis harang ikonra kattintva akár Windows, akár OS X alatt. A fontosnak ítélt kártyák pedig maguktól is előbújnak az oldalsó sávban, például a Gmail vagy a Calendar felületén navigálva.

Az integráció még nem az igazi

Az asztali Now csak akkor működik, ha azt mobilon is aktiváltuk. Bizonyos helyfüggő üzenetek, kártyák esetében asztali környezetben az adott gép helyadatait használja a szolgáltatás, így ne lepődjünk meg, ha a PC és az okostelefon kijelzőjén megjelenő tartalmak eltérnek egymástól. Jól látszik, hogy a funkciót a Google még nem tudta úgy integrálni a böngésző felületébe mint például Androidon saját fejlesztésű alkalmazásindítója esetében: a Chrome-ban a Now-t túlnyomórészt még az értesítési felületre száműzték, szervesen nem integrálódik a böngésző felületével.

A funkció használata persze nem kötelező, aki bejelentkezve szeretne dolgozni a Google böngészőjében, ám nem tart igényt a kártyákra egyszerűen kikapcsolhatja azokat. Ehhez Windows esetében a jobb alsó sarokban, Mac-nél pedig a jobb felsőben lévő harang ikonra kattintva, a megjelenő értesítési központban kell megnyitni a beállítások panelt, majd itt eltávolítani a pipát a Google Now felirat mellől. A szolgáltatás egyelőre csak angolul érhető el, ám a jövőben várhatóan több további nyelvvel is kiegészül majd.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról