:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 21. 15:00

Kipróbálható a teljesen átrajzolt Firefox 29

Letölthető a Firefox 28, a Mozilla böngészőjének legújabb verziója, valamint a 29-es béta változat, amely az Australisból ismert megújult felülettel, és kiterjedt személyre szabási lehetőségekkel érkezik. A stabil változat a PC mellett mobilon is frissül.

A Mozilla a héten kiadta a Firefox böngésző legújabb, 28-as verzióját, valamint már a 29-es béta változatát is elérhetővé tette. A Firefox 28-ban a fő attrakció eredetileg a Metro mód lett volna, ám ezt a projektet a cég lefújta, a bétafázis alatt tapasztalt alacsony érdeklődés miatt. Így a szoftver csak néhány apróbb frissítést kap, az azonban mind az androidos, mind az asztali verzióra megérkezik.

A Firefox maroknyi új funkciója között ott van a VP9 videó natív támogatása, de a böngésző már a az OS X értesítési központjával is képes együttműködni, amelyben ezután a webappok információi is megjelenhetnek. A HTML5-ös hang és videó hangereje is állítható lett az új verzióban, valamint már a WebM Opus hangkodeket is támogatja. A mobilos változat mostantól újabb gyors megosztást szolgáló gombokkal kiegészül, lehetőség nyílik benne a natív szövegkijelölésre, kivágásra és másolásra, az URL-sávba beírt szövegekhez pedig prediktív eredmények társulnak, az app továbbá OpenSearch-támogatást is kapott.

Személyre szabható, Chrome-szerű felület

A Firefox 29 béta verziója már jóval izgalmasabb újításokat tartogat, és komoly változtatást hoz a Mozillától eddig megszokott interfészhez képest. A kezelőfelület jócskán átalakult, erősen emlékeztet a Google Chrome-éra - ezzel Australis kódnév alatt korábban már találkozhattunk. Hogy segítse a felhasználóknak az áttérést, a Mozilla egy dedikált funkciót is beépített a Firefox 29-be, amely az új felületet mutatja be. A böngésző emellett megkapta a Mozilla saját, cloudalapú szinkronizációs funkcióját, a Firefox Syncet is, amely végpontok közötti titkosítással dolgozik, ennek használatához persze Firefox fiókra is szükség lesz.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Noha a dizájn a Chrome-éra hajaz, a dedikált keresődoboz továbbra is megmarad, de eltávolíthatóvá válik, a keresés pedig az URL sávból is végezhető. A személyre szabhatóság volt a vállalat egyik legfőbb szempontja az új felület megtervezésénél. Bár sok ilyen funkció már a korábbi verziókban is elérhető volt, azok többnyire a beállítások mélyén kaptak helyet, ahova a felhasználóknak csak viszonylag kis része merészkedett - az új bétában mindez most a középpontba került, a menü gombra kattintva már hozzá is férhetünk a “Customize” funkcióhoz.

Az interfész továbbá jóval egyszerűbb lett, a nem használt lapok fülei például beolvadnak a háttérbe, a böngésző csak az aktív oldalt emeli ki, sőt amennyiben nincs rájuk szükség, az előre és vissza nyilakat is elrejti. A Firefox 29 béta verziója már letölthető a projekt weboldaláról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.