:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. március 17. 10:56

Firefox: mégsem lesz Metro mód

A rendkívül alacsony érdeklődés miatt a Mozilla úgy döntött, hogy a Firefox hosszú ideje fejlesztett, érintésre optimalizált, Metro felületet használó kiadása nem jelenik meg. Az erőforrásokat olyan projektekre csoportosítja át az alapítvány, amely a felhasználókat jobban szolgálja.

Lefújta a Firefox metrós felületének kiadását a Mozilla - jelentette be Johnathan Nightingale, a böngésző fejlesztéséért felelős alelnök. A döntés értelmében az új futtatókörnyezet támogatásáról más, a Firefox felhasználóit jobban szolgáló irányokba csoportosítja át az erőforrásokat a Mozilla Alapítvány. A döntés nagy meglepetést okozott, a Mozilla a Windows 8 megjelenése, 2012 óta dolgozott a metrós felület elkészítésén, a rendszer kiadásával egyidőben az első kísérleti kiadás is elkészült.

Nem érdekelt szinte senkit

A metrós Firefox 1.0-s kiadása többször is komoly csúszást szenvedett, a legutolsó tervek szerint a böngésző következő főverziójában érkezett volna az első hivatalos, támogatott, stabilnak jelölt kiadás. A Mozilla vezetése tehát az utolsó pillanatban hozott döntést a projekt leparkoltatásáról, az érvelés szerint a stabil kiadástól elvárt minőségi színvonal az elenyésző tesztelés miatt elérhetetlen volt. "Minden egyes nap felhasználók milliói tesztelik az asztali Firefox kiadás előtti verzióit, azonban sosem volt több mint 1000 aktív napi felhasználója a Metro környezetnek." Ez súlyos problémát jelentett a fejlesztői csapatnak, a tesztelők alacsony száma miatt rengeteg bug és hiba maradhatott volna a kiadott szoftverben. Az elégtelen tesztelés nyomán a csapat nem látta elérhetőnek, hogy az asztali Firefoxszal összemérhető minőségű legyen a metrós kiadás.

A Mozilla rendszerében a böngészőt több lépcsőfokban tesztelik, a változatos szoftveres és hardveres környezetben kell helytállnia a kiadás előtti kiadásnak, ráadásul weboldalak széles spektrumán is kipróbálható így a Firefox. Az előzetes tesztelés hiányában a metrós Firefoxot kiadás után, élesben kellett volna pofozgatni, ezt pedig a fejlesztést vezető csapat nem vállalta. A metrós felületű Firefox gyakorlatilag elkészült, tesztelés hiányában azonban nem láthat napvilágot.

A szabad szoftveres böngésző fejlesztése a korlátozott erőforrások hatékony beosztásáról szól - mondja Nightingale bejegyzése. Korábban ennek a gondolkodásmódnak esett áldozatul a natív 64 bites Firefox is, amelyet szintén a racionalizálás tett a sírba - érdekes módon akkor a Mozilla azt nyilatkozta, hogy a metrós felület és a Firefox OS kéri az erőforrásokat. Ugyanígy a böngésző többszálúsítására irányuló Electrolysis törekvés is gyakorlatilag kudarcba fulladt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A döntés persze azt jelenti, hogy "ha a Metro holnap berobban, akkor le kell dolgoznunk a lemaradást", de ennek kockázata a szervezet szerint kisebb, mint annak, hogy egy olyan platform támogatására pazaroljanak valódi erőforrásokat, amelyet a Firefox felhasználói csak igen kis számban adoptáltak. A fejlesztés leállásával a metrós kód természetesen továbbra is elérhető marad.

Üzenetértékű

A Mozilla döntése természetesen nem érint más fejlesztőket, de üzenetértékű a platform jövőjét illetően. A 2012 októberi indulás óta a metrós felület használati mutatói nem mutattak érdemi növekedést, a szervezet szerint a felhasználók száma az elmúlt másfél évben gyakorlatilag stagnált, a várt egészséges növekedés elmaradt. A Mozilla döntése révén a Windows 8-as tabletek felhasználói számára csak egy igazi, érintésre optimalizált böngésző marad a platformon, a Microsoft saját Internet Explorere. A Google ugyan korábban bemutatott egy ilyen felületű Chrome-ot, azonban nemrég meglepetésre stratégiát váltott és egy Chrome OS-klónra cserélte ezt a felületet.

Mint ismeretes, a Microsoft eredetileg igen szigorú kereteket szabott a metrós felületet használó alkalmazásoknak. Annyira szigorúakat, hogy azok között versenyképes alternatív böngésző létrehozása lehetetlenné vált volna. Ezért a Microsoft a böngészők számára egy eltérő, nyitottabb módot is létrehozott, feltételezhetően a szabályozó hatóságok nyomására (és csak x86-os környezetben). A lehetőséggel azonban a két vetélytárs, a Google és a Mozilla sem akart élni, így az Explorer jelenleg az egyetlen valódi lehetőség.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.