Szerző: Dojcsák Dániel

2014. március 20. 08:21

Ezekre az Xperia mobilokra jön Android 4.4

Idén már egészen kevés szó esik az új készülékek vásárlás utáni szoftveres támogatásáról, kissé mintha a vásárlók és a piac is elfogadta volna, hogy ez nem erőssége a mai rendszernek. Éppen ezért meglepő, hogy a Sony bejelentette az Android 4.4-et szinte a teljes 2013-as palettájára.

A Sony közleménye szerint az Android 4.4 KitKat terítése már meg is kezdődött, igaz mire minden készülék megkapja a frissítést, bőven a második félévben lehetünk majd. Indulásként nem meglepő módon az utóbbi fél évben megjelent mobilokra érkezik meg a legfrissebb rendszer, így az Xperia Z Ultra, Xperia Z1 és Xperia Z1 Compact kapja meg az egészen idáig csak a Nexusokban és a legújabb 2014-es modellekben megtalálható Androidot.

Az év további részében a még 2013 januárjában megjelent eredeti Xperia Z, illetve annak kortársai, az Xperia ZL, Xperia Tablet Z és az Xperia ZR modellek is megkapják az addigra viszont már ismét elavultnak számító verziót. Óriási lemaradás persze nem lesz, de a Google várhatóan a nyár folyamán megmutatja az idei Androidot is, amit aztán a következő Nexuson láthatunk debütálni. A felsoroltakon túl nyilvánvalóan a januárban bejelentett T2 Ultra, E1 és M2 és minden ezután megjelenő modell is Android 4.4-et kap.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az Android 4.4 KitKat egyébként látványos és jellegzetes különbségeket nem hozott az azt megelőző verzióhoz, talán emiatt is kevésbé kritikus a felhasználóknak, hogy kapnak-e frissítést. Az újdonságok nagy része a motorháztető alatti csiszolásokról, teljesítményoptimalizálásról, illetve a kezelőfelület finomhagolásáról szólt. Ez utóbbi a Sony telefonjain kevésbé lesz észrevehető, ugyanis a beállítások és az értesítési rész egyedi tuningot kapott, illetve a teljes interfészt igyekezett a japán cég a Sony PlayStation 4 jellegzetességeivel párhuzamba hozni. Ugyanazok az animációk és hátterek, illetve dizájnelemek köszönnek vissza, mint amit a konzolon is megszokhattak a tulajdonosaik. Az Xperia Themes letölthető kezelőfelület csomagokat is kínál, 280 különböző stílus közül válogathatnak a felhasználók induláskor.

Emellett a Sony természetesen az Android 4.4 alá is elhozta és kicsit fel is újította saját alkalmazásportfólióját. Ezek közt ott van a saját üzenetküldő alkalmazás, a Smart Connect, a zenéket beazonosító Track ID, a Sony Select, a Smart Social Camera, illetve a Sony médiaalkalmazásai, mint a Walkman. Mindez összekötve a Sony Entertainment Network cloudszolgáltatásaival, hogy valóban igaz legyen, hogy a Sony egy integrált, átjárható platformélményt ad attól függetlenül, hogy épp mekkora kijelző előtt vagyunk.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról