Szerző: Koi Tamás

2013. szeptember 17. 10:15

Késik a Windows új felületére optimalizált Firefox

Lassan halad a Windows 8.x operációs rendszerekhez optimalizált, átalakított kezelőfelülettel rendelkező Firefox-verzió fejlesztése. Az új operációs rendszer csempés felületét támogató a legújabb ütemterv szerint január végén jelenhet meg.

A legutóbbi ütemtervhez képest ismét kénytelen elhalasztani a Windows 8.x operációs rendszerekhez igazított Firefox-kiadás, a Firefox for Modern megjelenését a Mozilla, az érintőkijelzőkhöz készült csempés felülettel kompatibilis böngésző így az ismételten módosított tervek alapján legkorábban január végén válhat elérhetővé. A kiadás elhúzódását jól jellemzi, hogy a Mozilla eredetileg már tavaly ki akarta adni ezt a verziót, melynek fejlesztési előkészületei még a Windows 8 megjelenése előtt megkezdődtek.

A korábban Metrónak nevezett kezelőfelületre optimalizált Firefox böngésző a Firefox 26 alfa (Aurora) kiadásában ettől függetlenül elérhetővé válik, a Firefox 25 béta és a Firefox 24 végleges kiadásának megjelenésével egy időben. A legutóbbi tervek szerint a végleges, 26-os verzió már Metro-kompatibilis lett volna, ám a Mozilla legújabb fejlesztői bulletinje szerint a véglegesített kiadás a 27-es lehet, mely hat héttel követi a decemberre tervezett 26-os főverziót.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A projekt lezárásának további csúszása nem különösebben meglepő annak fényében, hogy a Mozilla nem először módosít a megjelenési dátumon. A fejlesztőcsapat 18 hónappal ezelőtt kezdett el dolgozni a böngészőn, volt már szó idén januári és decemberi megjelenésről is, májusban pedig a Mozilla nemes egyszerűséggel egy idén október elejétől jövő március közepéig tartó időszakot jelölt ki megjelenési intervallumnak.

A külső fejlesztők számára eleinte a lassan érkező dokumentációk nehezítették meg a böngészők speciális verzióinak a kiadását, emellett a modern felhasználói felülettel csak alapértelmezett böngészőként használható a program, ez pedig - leszámítva az EU tagországok területét - az Internet Explorer 10 Windows 8.0 és az Internet Explorer 11 Windows 8.1 esetén. Ettől függetlenül a Google már régóta kompatibilissé tette a Chrome-ot a modern felülettel, a Firefox lemaradása ezen a téren az idő előrehaladtával egyre nagyobbá válik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról