Szerző: Gálffy Csaba

2012. november 23. 11:10

Leállt a 64 bites Firefox fejlesztése Windowsra

Nem lesz több 64 bites, Windowsra készülő Firefox - döntötte el a Mozilla közösség. A szoftver tele van hibákkal, a böngészőkiterjesztések nem támogatják és egyéb projektek mellett alacsony prioritást kapott, így egyelőre nem készül több nightly build sem.

A Mozilla soha nem adta ki a Firefox Windows 64 bites módját támogató verzióját hivatalosan. Ez a jövőben sem fog változni, a 64 bites változatból azonban már nightly és hourly státuszú tesztverziók sem készülnek - jelentette be Benjamin Smedberg, főállású Firefox-fejlesztő. A döntés oka, hogy nincsenek fejlesztői erőforrások a 64 bites kiadás specifikus hibáinak kijavítására, így viszont teljesen felesleges tesztverziókat kiadni belőle, a hibajelentések csak a már ismert hibákat adják vissza újra és újra, ezek kijavítására egyelőre esély sincs.

Nem kap erőforrást

A 64 bites projekt státuszára jellemző volt, hogy eddig azt sem sikerült megoldani, hogy a hibajelentésben egyáltalán megjelenjen, hogy az összeomló böngésző 32 vagy 64 bites volt, így a jelentések a nagy Firefox hibalistát szemetelték tele. Nem ez vezetett a projekt felfüggesztéséhez, de jól jelzi, hogy mennyire alacsony prioritással bírt a fejlesztés. A döntés csupán formalitás volt annak fényében, hogy a közösség vezetése már korábban eldöntötte, hogy a 64 bites Firefox végleges kiadása 2013 második fele esetleg 2014 előtt nem esedékes, így értelmetlenné vált a tesztkiadások (nightly és hourly) fordítása és csiszolása. Smedberg szerint a 64 bites verzió legnagyobb problémája, hogy a kiterjesztések által használt egyes funkciókat nem implementálták még, ami gyakori összeomlást okozott.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Smedberg levele szerint a Mozilla közösségen belül jelenleg két projekt kap elsődleges prioritást, a Metro UI-t használó Windows 8-as böngésző, illetve a Firefox OS., Ezek mellett több releváns mellékprojekt, például a Firefox többszálúsítását célzó Electrolysis is teljesen befagyott, sosem lépett második fázisba. A levelezőlistán számos felhasználó is elégedetlenségének adott hangot, többen elmondták, hogy nem értenek egyet az erőforrások ilyen allokációjával, a mobilos böngészőt (és operációs rendszert) csak az asztali alkalmazás fejlesztésének rovására lehet elkészíteni.

Elvi kérdés

A böngészőpiacon egyébként egyelőre csak az Internet Explorer és az Opera támogatja a Windows 64 bites verzióját, a Chrome, illetve immár a Firefox fixen 32 bites alkalmazások. Linuxon viszont mindkét böngésző, a Firefox és a Chrome is létezik 64 bites verzióban. Ez egyébként egyelőre csak a felhasználók nagyon kis arányát érinti, jellemzően a böngészők nem ütköznek a 32 bites memóriakorlátozásba, több száz weboldalt kell egyszerre megnyitni a  maximális 4 gigabájtos memóriafoglalás eléréséhez.

a címlapról