Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Leállt a 64 bites Firefox fejlesztése Windowsra

Gálffy Csaba, 2012. november 23. 11:10
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Nem lesz több 64 bites, Windowsra készülő Firefox - döntötte el a Mozilla közösség. A szoftver tele van hibákkal, a böngészőkiterjesztések nem támogatják és egyéb projektek mellett alacsony prioritást kapott, így egyelőre nem készül több nightly build sem.

hirdetés

A Mozilla soha nem adta ki a Firefox Windows 64 bites módját támogató verzióját hivatalosan. Ez a jövőben sem fog változni, a 64 bites változatból azonban már nightly és hourly státuszú tesztverziók sem készülnek - jelentette be Benjamin Smedberg, főállású Firefox-fejlesztő. A döntés oka, hogy nincsenek fejlesztői erőforrások a 64 bites kiadás specifikus hibáinak kijavítására, így viszont teljesen felesleges tesztverziókat kiadni belőle, a hibajelentések csak a már ismert hibákat adják vissza újra és újra, ezek kijavítására egyelőre esély sincs.

Nem kap erőforrást

A 64 bites projekt státuszára jellemző volt, hogy eddig azt sem sikerült megoldani, hogy a hibajelentésben egyáltalán megjelenjen, hogy az összeomló böngésző 32 vagy 64 bites volt, így a jelentések a nagy Firefox hibalistát szemetelték tele. Nem ez vezetett a projekt felfüggesztéséhez, de jól jelzi, hogy mennyire alacsony prioritással bírt a fejlesztés. A döntés csupán formalitás volt annak fényében, hogy a közösség vezetése már korábban eldöntötte, hogy a 64 bites Firefox végleges kiadása 2013 második fele esetleg 2014 előtt nem esedékes, így értelmetlenné vált a tesztkiadások (nightly és hourly) fordítása és csiszolása. Smedberg szerint a 64 bites verzió legnagyobb problémája, hogy a kiterjesztések által használt egyes funkciókat nem implementálták még, ami gyakori összeomlást okozott.

Smedberg levele szerint a Mozilla közösségen belül jelenleg két projekt kap elsődleges prioritást, a Metro UI-t használó Windows 8-as böngésző, illetve a Firefox OS., Ezek mellett több releváns mellékprojekt, például a Firefox többszálúsítását célzó Electrolysis is teljesen befagyott, sosem lépett második fázisba. A levelezőlistán számos felhasználó is elégedetlenségének adott hangot, többen elmondták, hogy nem értenek egyet az erőforrások ilyen allokációjával, a mobilos böngészőt (és operációs rendszert) csak az asztali alkalmazás fejlesztésének rovására lehet elkészíteni.

Elvi kérdés

A böngészőpiacon egyébként egyelőre csak az Internet Explorer és az Opera támogatja a Windows 64 bites verzióját, a Chrome, illetve immár a Firefox fixen 32 bites alkalmazások. Linuxon viszont mindkét böngésző, a Firefox és a Chrome is létezik 64 bites verzióban. Ez egyébként egyelőre csak a felhasználók nagyon kis arányát érinti, jellemzően a böngészők nem ütköznek a 32 bites memóriakorlátozásba, több száz weboldalt kell egyszerre megnyitni a  maximális 4 gigabájtos memóriafoglalás eléréséhez.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!