Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 12. 14:46

A fülben méri a pulzust a Cosinuss sportkiegészítője

Fülbe helyezhető bluetoothos pulzusmérőt mutatott be a Cosinuss, ami a begyűjtött adatokat az okostelefonnak továbbítja, idén megjelenő végleges verziója pedig a test hőmérsékletét és a véroxigén-szaturációt is méri majd.

Az utóbbi hetekben a legtöbb új sport- vagy fitneszkiegészítővel okosóra vagy karperec formájában találkozhattunk, a Cosinuss C-SP 01 nevű készüléke azonban nem csuklón viselhető, hanem fülbe kell dugni.

Hangszóró helyett érzékelő

Az okostelefonokhoz Bluetooth segítségével csatlakoztatható “füldugó” leginkább egy sportos hallókészülékre hasonlít: az elektronika a fül mögé eső apró házban kapott helyet, ebből kígyózik át a sportkiegészítő szenzora hallójárathoz. A C-SP 01-en hangszórót nem találunk, annak a helyére a pulzus mérésére alkalmas érzékelő került, így nincs szükség külön tapaszokra, mellkaspántra vagy egyéb kiegészítőkre a használatához. A működési elv itt is ugyanaz mint az szívverést az ujjbegyről leolvasó eszközöknél: a készülék egy optikai szenzor segítségével figyeli a bőr alatt az erek lüktetését, ebben az esetben a felhasználó fülében.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát?

Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát? Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

A gyártó a prototípust a héten zajló Cebit kiállításon mutatta be, Hannoverben. A következő verziók a Cosinuss szerint már a test hőmérsékletét is képesek lesznek mérni, valamint egy plusz LED és egy fotodióda beépítésével a véroxigén-szaturációt is. A készülék alján egy MicroUSB-csatlakozónak is jutott hely, ezen keresztül tölthető a kütyü, amely Bluetooth LE-t használ a kommunikációhoz az okostelefonokkal, de az ultaraalacsony fogyasztású ANT+ protokollon is képes csatlakozni az azt támogató eszközökhöz. Utóbbit egyébként számos egészségügyi és fitneszkészülék alkalmazza, és néhány telefonban, például a Samsung Galaxy S4-ben és az S5-ben is megtalálható.

Az app még hiányzik

Az alkalmazásfejlesztést a gyártó egyelőre más cégekre bízza, mondván, már számos megoldás létezik a szívritmus-adatok feldolgozására, amelyek akár GPS-útvonalakkal vagy edzésnaplókkal is képesek azokat összekötni, konkrét partnereket azonban nem nevezett meg - megfelelő szoftveres háttér nélkül pedig kétséges az eszköz sikere. Bár a C-SP 01 lesz a vállalat első hasonló terméke, érzékelőrendszereit az egészségügy, és a munkahelyi biztonság területén is használják.

Az “okosfüldugó” végleges változatának részletes paraméterei egyelőre nem ismertek, ám a gyártó részéről logikus lépés lenne a vízálló borítás alkalmazása, illetve egy mind a két fület érintő megoldás létrehozása hangszórókkal felszerelve. A Cosinuss még idén szeretné piacra dobni termékét, amelynek kereskedelmi verzióját már az új szenzorokkal is kiegészítik. A kütyü várhatóan 2014 utolsó negyedévében kerül a boltokba, 150 euró körüli áron.

a címlapról