Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
React Native, Kotlin, Flutter, Flux, WebAssembly, Java, Android... + app security. Nettó 20 óra fejlesztői tartalom, HWSW mobile!, november 29-30!

Kiegészítőket kap a Google webes irodai csomagja

Bodnár Ádám, 2014. március 12. 13:15
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Elindult a Google Apps Script technikai előzetese, a nyelvet használva a fejlesztők saját bővítményekkel egészíthetik ki a Docs, a Spreadheets és a Forms funkcionalitását, elkészült műveiket pedig egy könnyen áttekinthető piactéren oszthatják meg a felhasználókkal.

hirdetés

A Microsoft Office-t gyakran éri az a vád, hogy egyszerűen "túl sokat tud", ami miatt a kezelőfelülete is összetett, az átlagfelhasználó számára már-már zavarbaejtően sok lehetőséggel. A másik végletet képviseli a Google Docs és Spreadsheets, amely szándékosan az egyszerűségre és átláthatóságra megy rá, a könnyű kezelhetőség és csupasz UI eredménye azonban az Office-hoz képest szegényes funkciókínálat.

A Google most igyekszik továbbfejleszteni a Docs és Spreadsheets képességeit, mégpedig úgy, hogy az új funkciók ne menjenek a könnyű használhatóság rovására és ne riasszák el azokat, akik csak néha-néha szerkesztenek szöveget vagy táblázatot. A cég szerint a megoldás kulcsát az jelenti, ha az új funkcionalitást választható kiegészítők (add-on) formájában teszi elérhetővé, amelyeket könnyen bekapcsolhatnak azok, akik számára az adott képesség fontos és releváns. A Docs és a Spreadsheets felületén megjelent Add-on menübe lépve már lehet szemezgetni az újdonságok közül, a kiválasztott kiegészítők az összes dokumentumban és táblázatban elérhetők.

Az Add-On menü egyben egyfajta piactérként is szolgál azon cégek és szoftverek számára, amelyek a Docs és Spreadsheets funkcionalitását kiegészítő termékeket készítenek. A kínálat egyelőre szűkös, a Docs kiegészítői között harmincnál kicsivel több szoftver szerepel például, de ez érthető, hiszen az Add-ons piactér csak most indult el - felthetetően a választék a következő hetekben, hónapokban lendületesen bővül majd, ahogy a felhasználók felfedezik a lehetőségeket, és ahogy a cégek is rákapnak az új bevételi forrásra. A piactéren egyelőre minden ingyenes, ennek külön feltüntetése arra enged következtetni, hogy akár fizetős add-onok is megjelenhetnek itt.

A jelenleg letölthető kiegészítők változatos képességekkel egészítik ki a Google szoftverét: van köztük olyan, amelyből kényelmesen lehet tömegesen levelet kiküldeni, van helyesírás-ellenőrző, van olyan, ami a szövegben található rövidítéseket gyűjti össze és ellenőrzi, megmagyarázta-e a szerző mindet, de olyan is előfordul, ami céges környezetben lehet különösen hasznos: egy munkafolyamat-kiegészítő, amivel el lehet fogadni és fogadtatni dokumentumokat publikálás előtt. A lehetőségek száma szinte végtelen, még egyedi függvényeket is lehet írni a Spreadsheetsbe például.

Érdemes tudni, hogy az add-onok "nyelve", a Google Apps Script (szerveroldai JavaScript) egyelőre technológiai előzetes (technology preview) állapotú, vagyis fejleszti és finomítja a vállalat. Ez azonban azzal is jár, hogy csak a Google által jóváhagyott fejlesztők tudnak most kiegészítőket publikálni a piactéren - a lehetőség iránt érdeklődő fejlesztőknek ezen a linken érdemes elkezdeni az ismerkedést az Apps Scripttel, mélyebbre túrva megtalálnak minden szükséges információt és jelentkezni is tudnak a Google "béta programba", hogy élesben is teszteljék a terméküket.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
React Native, Kotlin, Flutter, Flux, WebAssembly, Java, Android... + app security. November 29-30!