Szerző: Gálffy Csaba

2014. március 6. 16:44

6000 forintért adja a Firefoxot vevőinek a Dell

A Mozilla szerint a Firefox védjegy használatával összeférhetetlen a Dell üzletpolitikája - a gyártó pénzt kér a böngésző előtelepítéséért. A szolgáltatásként értékesítés a Dell szerint rendben van.

Mintegy 6000 forintért telepíti előre gépeire Firefox böngészőt a Dell - találta a The Register. A felfedezés gyorsan botránnyá dagadt, a PC-gyártó ugyanis a névleg ingyenes (és bármikor ingyenesen letölthető) Firefox böngészőért kér nem elhanyagolható összeget. "A Mozilla és a Dell között nincs olyan egyezmény, amely lehetővé tenné a Dellnek, hogy a Firefox névjegy használata mellett pénzt kérjen a böngészőért" - mondta a Mozilla jogi igazgatója, Denelle Dixon-Thayer a The Next Webnek. "Védjegypolitikánk egyértelművé teszi, hogy ez nem megengedett, az ügyben jelenleg vizsgálódunk." - tette hozzá.

A Dell a The Next Webhez eljuttatott közleménye megvédi az üzleti gyakorlatot. Eszerint "a Dell Configuration Services, beleértve az alkalmazások előtelepítési szolgáltatását a felhasználók számára teljes, használatra kész termékek létrehozását célozza. Ebben az esetben a felhasználó nem a Mozilla Firefox szoftver letöltéséért fizet, a költség a gyári személyzet által az alapértelmezettől eltérő rendszerkép felmásolásával töltött időt és munkát fedezi."

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Mozilla védjegypolitikája viszont egyértelműen fogalmaz a kérdésben, a böngészőért semmilyen formában nem kérhető pénz. A hivatalos dokumentum szerint: "Ha a Mozilla védjegyeket módosítatlan binárisok terjesztésére használja, akkor nem kérhet pénzt a termékét. Ezalatt azt értjük, hogy a Mozilla terméknek térítésmentesnek kell lennie, a disztribúcióért (legyen az letöltés vagy más médium) szintén ingyenesnek kell lennie, nem kötődhet előfizetéshez, szolgáltatás vásárlásához vagy adatgyűjtéshez. Ha a terméket értékesíteni kívánja, megteheti, de akkor más néven kell azt forgalmaznia - olyanon, amely nem kapcsolódik a Mozillához és a Mozilla jegyekhez. Jegyezze meg, nem akarjuk a nyilvánosságot összezavarni."

A The Register és a The Next Web is megtalálta az előtelepítési opciót a brit Dell weboldalán, a hivatkozott terméknél azóta eltűnt ez a lehetőség.

a címlapról