Szerző: Gálffy Csaba

2014. március 6. 16:44

6000 forintért adja a Firefoxot vevőinek a Dell

A Mozilla szerint a Firefox védjegy használatával összeférhetetlen a Dell üzletpolitikája - a gyártó pénzt kér a böngésző előtelepítéséért. A szolgáltatásként értékesítés a Dell szerint rendben van.

Mintegy 6000 forintért telepíti előre gépeire Firefox böngészőt a Dell - találta a The Register. A felfedezés gyorsan botránnyá dagadt, a PC-gyártó ugyanis a névleg ingyenes (és bármikor ingyenesen letölthető) Firefox böngészőért kér nem elhanyagolható összeget. "A Mozilla és a Dell között nincs olyan egyezmény, amely lehetővé tenné a Dellnek, hogy a Firefox névjegy használata mellett pénzt kérjen a böngészőért" - mondta a Mozilla jogi igazgatója, Denelle Dixon-Thayer a The Next Webnek. "Védjegypolitikánk egyértelművé teszi, hogy ez nem megengedett, az ügyben jelenleg vizsgálódunk." - tette hozzá.

A Dell a The Next Webhez eljuttatott közleménye megvédi az üzleti gyakorlatot. Eszerint "a Dell Configuration Services, beleértve az alkalmazások előtelepítési szolgáltatását a felhasználók számára teljes, használatra kész termékek létrehozását célozza. Ebben az esetben a felhasználó nem a Mozilla Firefox szoftver letöltéséért fizet, a költség a gyári személyzet által az alapértelmezettől eltérő rendszerkép felmásolásával töltött időt és munkát fedezi."

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A Mozilla védjegypolitikája viszont egyértelműen fogalmaz a kérdésben, a böngészőért semmilyen formában nem kérhető pénz. A hivatalos dokumentum szerint: "Ha a Mozilla védjegyeket módosítatlan binárisok terjesztésére használja, akkor nem kérhet pénzt a termékét. Ezalatt azt értjük, hogy a Mozilla terméknek térítésmentesnek kell lennie, a disztribúcióért (legyen az letöltés vagy más médium) szintén ingyenesnek kell lennie, nem kötődhet előfizetéshez, szolgáltatás vásárlásához vagy adatgyűjtéshez. Ha a terméket értékesíteni kívánja, megteheti, de akkor más néven kell azt forgalmaznia - olyanon, amely nem kapcsolódik a Mozillához és a Mozilla jegyekhez. Jegyezze meg, nem akarjuk a nyilvánosságot összezavarni."

A The Register és a The Next Web is megtalálta az előtelepítési opciót a brit Dell weboldalán, a hivatkozott terméknél azóta eltűnt ez a lehetőség.

Regisztrálj az ingyenes Cloud-native és DevOps tippek nagyvállatoknak konferenciára, ahol a Red Hat és az Alerant szakértői bemutatják a Kubernetes, OpenShift, microservice architektúrák gyakorlati alkalmazását!

a címlapról

privátháló

2

VPN-nel bővül a Google One

2020. október 30. 11:52

A vaskosabb előfizetésekhez a Google új, ajándék VPN szolgáltatást is hozzácsap.