:

Szerző: bzd

2000. szeptember 16. 21:42

Óvakodj az 1.6V-os Durontól!

Az AMD Duron processzorok kíválóan tuningolhatóak, emiatt sokan vesznek ilyen processzort. A procik többsége tényleg megy 900MHz felett, de van néhány, ami 800MHz-nél tovább nemigen megy. Azok, akik processzorok válogatásával foglalkoznak azt figyelték meg, hogy ezek a gyengébb processzorok szinte mind az 1.6V-os Duronok közül kerülnek ki. A Duronok alapfeszültsége egyébként 1.5V, tehát az AMD gyárilag tuningolt az előbbieken, hogy ne kelljen kidobnia őket... Miből lehet megkülönböztetni őket a normális Duronoktól? Nagyon egyszerű, a gyári magfeszültséget egy betű jelzi. Az 1.5V megfelelője az S, az 1.6V-é pedig az U. Egy 600-as Duron esetében így fog kinézni az 1.5V-os proci magján az első sor: D600AST1B. A fekete báránynál pedig így: D600AUT1B. A magasabb órajelű példányoknál is ez a helyzet, de ott értelemszerűen nem 600 van a D után, hanem 650, 700, attól függően hány MHz-es prociról van szó. Erről a témáról egyébként részletesebben olvashattok ezen az oldalon.

Az AMD Duron processzorok kíválóan tuningolhatóak, emiatt sokan vesznek ilyen processzort. A procik többsége tényleg megy 900MHz felett, de van néhány, ami 800MHz-nél tovább nemigen megy. Azok, akik processzorok válogatásával foglalkoznak azt figyelték meg, hogy ezek a "gyengébb" processzorok szinte mind az 1.6V-os Duronok közül kerülnek ki. A Duronok alapfeszültsége egyébként 1.5V, tehát az AMD gyárilag tuningolt az előbbieken, hogy ne kelljen kidobnia őket... Miből lehet megkülönböztetni őket a "normális" Duronoktól? Nagyon egyszerű, a gyári magfeszültséget egy betű jelzi. Az 1.5V megfelelője az "S", az 1.6V-é pedig az "U". Egy 600-as Duron esetében így fog kinézni az 1.5V-os proci magján az első sor: "D600AST1B". A fekete báránynál pedig így: "D600AUT1B". A magasabb órajelű példányoknál is ez a helyzet, de ott értelemszerűen nem "600" van a "D" után, hanem 650, 700, attól függően hány MHz-es prociról van szó. Erről a témáról egyébként részletesebben olvashattok ezen az oldalon.
Ha már a Duronok tuningolásáról beszélünk, akkor meg kell jegyeznem, hogy a hét elején felröppentek hírek, miszerint valaki elnézte a naptárt és csak április elsejei tréfa volt az egész "Vége a SocketA tuningnak" téma... A gondom csak az, hogy már nem tudom melyik forrásban bízzam: Komoly a dolog, vagy tényleg csak valami defektes ember hülye poénja? Ráadásul tegnap megint olvastam olyat, hogy most már tényleg véget vet az AMD a szorzó állítgatásának...

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.