Szerző: Bodnár Ádám

2014. március 5. 10:39

IDC: még évekig folytatódik a PC-piac zsugorodása

Idén is folytatódni fog a PC-eladások zsugorodása az IDC szerint, az elemzőcég arra számít, hogy tavalyhoz képest több mint 6 százalékkal esnek vissza az eladások. A tendencia kevésbé markánsan, de a következő években is látható lesz, 2018-ig folyamatosan apadni fog a PC-piac.

2014-ben 6,1 százalékkal 295,6 millió darabra esnek vissza a PC-eladások az IDC által publikált friss előrejelzés szerint. Ugyan a negyedik negyedéves adatok egy kicsit jobbak lettek a vártnál, ezzel együtt a PC-piac tavaly 9,8 százalékkal esett, amire korábban még nem volt példa a történelemben. Az elemzőség szerint a fejlődő országokban a PC-eladások bővülését megtörték a versenytárs eszközök (okostelefonok, tabletek), és a gazdasági körülmények is romlottak, ami együttesen ahhoz vezetett, hogy kevesebb számítógép fogyott a vártnál.

Rövid távon várható ugyan némi javulás, például a Windows XP nyugdíjazása miatt a vállalatok nem halogathatják tovább az új PC-k beszerzését és talán néhány fogyasztó is elmegy az üzletbe az elöregedett gépét leváltani, de összességében az IDC leszállította idei PC-eladási előrejelzését és a korábbi 4 helyett most már 6 százalék feletti visszaesést vár. A fejlett piacokon eladott gépek száma csak 3 százalékkal csökken 2014-ben, a fejlődő országokban ugyanakkor majdnem 8 százalékos lesz a visszaesés.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

"A fejlődő piacok voltak a PC-piac motorjai" - mondta Loren Loverde, az IDC PC-piaci kutatásainak vezetője. "Jelenleg ugyanakkor a fejlődő piacokon a PC-eladásokat a gazdaság gyengeségén túl a technológiai költések fontosságának változása is sújtja. Középtávon arra számítunk, ezekben a régiókban magához tér a piac és jobban teljesít mint a fejlett országokban, de a növekedés valahol 0 százalék körül fog stabilizálódni, ahelyett, hogy az elmúlt években látott lendülettel bővülne."

A fejődő piacokon a PC-eladások esetleges bővülése tehát már nem lesz elegendő arra, hogy ellensúlyozza a fejlett piacokon a lassú olvadást, így a következő években a számítógép-eladások folyamatos csökkenésére érdemes berendezkedni. 2015-ben 0,8 százalékkal fogy majd kevesebb PC mint 2014-ben, összesen 293,5 millió, 2018-ra pedig lassan 291 millióra olvad a piac az IDC előrejelzése szerint. Ezzel a PC-eladások a 2007-es szintet fogják közelíteni, utoljára akkor fogyott 300 milliónál kevesebb gép egy év alatt.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról