Szerző: Bodnár Ádám

2014. március 5. 10:39

IDC: még évekig folytatódik a PC-piac zsugorodása

Idén is folytatódni fog a PC-eladások zsugorodása az IDC szerint, az elemzőcég arra számít, hogy tavalyhoz képest több mint 6 százalékkal esnek vissza az eladások. A tendencia kevésbé markánsan, de a következő években is látható lesz, 2018-ig folyamatosan apadni fog a PC-piac.

2014-ben 6,1 százalékkal 295,6 millió darabra esnek vissza a PC-eladások az IDC által publikált friss előrejelzés szerint. Ugyan a negyedik negyedéves adatok egy kicsit jobbak lettek a vártnál, ezzel együtt a PC-piac tavaly 9,8 százalékkal esett, amire korábban még nem volt példa a történelemben. Az elemzőség szerint a fejlődő országokban a PC-eladások bővülését megtörték a versenytárs eszközök (okostelefonok, tabletek), és a gazdasági körülmények is romlottak, ami együttesen ahhoz vezetett, hogy kevesebb számítógép fogyott a vártnál.

Rövid távon várható ugyan némi javulás, például a Windows XP nyugdíjazása miatt a vállalatok nem halogathatják tovább az új PC-k beszerzését és talán néhány fogyasztó is elmegy az üzletbe az elöregedett gépét leváltani, de összességében az IDC leszállította idei PC-eladási előrejelzését és a korábbi 4 helyett most már 6 százalék feletti visszaesést vár. A fejlett piacokon eladott gépek száma csak 3 százalékkal csökken 2014-ben, a fejlődő országokban ugyanakkor majdnem 8 százalékos lesz a visszaesés.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

"A fejlődő piacok voltak a PC-piac motorjai" - mondta Loren Loverde, az IDC PC-piaci kutatásainak vezetője. "Jelenleg ugyanakkor a fejlődő piacokon a PC-eladásokat a gazdaság gyengeségén túl a technológiai költések fontosságának változása is sújtja. Középtávon arra számítunk, ezekben a régiókban magához tér a piac és jobban teljesít mint a fejlett országokban, de a növekedés valahol 0 százalék körül fog stabilizálódni, ahelyett, hogy az elmúlt években látott lendülettel bővülne."

A fejődő piacokon a PC-eladások esetleges bővülése tehát már nem lesz elegendő arra, hogy ellensúlyozza a fejlett piacokon a lassú olvadást, így a következő években a számítógép-eladások folyamatos csökkenésére érdemes berendezkedni. 2015-ben 0,8 százalékkal fogy majd kevesebb PC mint 2014-ben, összesen 293,5 millió, 2018-ra pedig lassan 291 millióra olvad a piac az IDC előrejelzése szerint. Ezzel a PC-eladások a 2007-es szintet fogják közelíteni, utoljára akkor fogyott 300 milliónál kevesebb gép egy év alatt.

a címlapról