Szerző: Gálffy Csaba

2014. március 5. 11:46

Elérhető a Skype a böngészőből is

Egyesült két újabb kommunikációs csatorna a Microsoft-ökoszisztémában, immár a webes levelezőből is indítható Skype-hívás, világszerte. A hosszan tesztelt rendszer még döcögős, egy zavaró hibát azonban már sikerült elhárítani.

"Kiadta", pontosabban világszerte elérhetővé tette a böngészős Skype-ot a Microsoft. A szolgáltatás az Outlook.com felületéről érhető el, közvetlenül a bejövő postaládából indítható csevegés, hang- és videohívás is. Ehhez értelemszerűen össze kell kötni a Skype- és Microsoft-azonosítónkat, az Outlook.com-ba ugyanis ez utóbbival kell belépni.

A levelezőszolgáltatás és a Skype integrációja egy hosszas folyamat volt, korlátozott verzióban már szinte egy éve, 2013 áprilisa óta elérhető egyes országokban. Az új kiadással immár globálisan elérhető a rendszer és néhány extra funkcióval (például HD minőségű videó) is bővült, a már meglévő felhasználók számára. A Skype for Outlook.com használatához egy beépülő modul telepítésére van szükség, ezt követően (szerencsére a böngésző újraindítása nélkül) használható a szolgáltatás. Jó hír, hogy a használathoz ezen kívül más nem kell, a Microsoft böngészőin kívül a Firefoxszal és Chrome-mal is könnyedén használható és az OS X-en futó Safari is támogatott.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Egyelőre a megvalósítás még döcögős, gyorstesztünk alatt Chrome-ból nem sikerült a webes felületről felépíteni a videohívásos kapcsolatot, ez minden bizonnyal csak pillanatnyi probléma lehetett. Sikerült viszont megoldani egy másik, régóta létező problémát, hogy ha egy hívást felveszünk a webes felületen, az tovább csöng az asztali kliensben. A friss kiadással ezt a problémát sikerült elhárítani, a böngészős beépülő hibájának kijavításával.

Windows 8.1-ben már van

A Skype integrációjával a Microsoft nagyon jól halad - talán kissé túl jól is. Az asztali kliens mellett a csevegőrendszer így már szerves része az Outlook.com-nak is, de van már metrós alkalmazás is. Ez utóbbival az a probléma, hogy a Windows 8.1 kitörölhetetlen része, olyannyira, hogy ha a számítógépet Microsoft-fiókkal használunk, és ahhoz Skype-fiókot rendeltünk korábban, akkor ez utóbbi mindig aktív lesz. Nem tévedés, a metrós Skype-ból lehetetlen kijelentkezni, ez a Microsoft szerint nem bug, hanem feature.

a címlapról