Szerző: Bodnár Ádám

2014. február 28. 09:34

Erős PC-kbe szánja új SSD-it az Intel

A legnagyobb háttértár-teljesítményt igénylő kliensalkalmazások számára dobott piacra SSD-t az Intel. A 730-as sorozat 240 és 480 gigabájtos kivitelben kapható.

Piacra dobta 730-as sorozatú SSD-it az Intel. A vállalat a meghajtókat kimondottan olyan feladatokra ajánlja, amelyek nagy diszkteljesítményt várnak el, ilyenek lehetnek a videofeldolgozó szoftverek és más grafikus alkalmazások, valamint a játékok.

A 730-as sorozatú SSD-k gyakorlatilag a DC S3700-as sorozatú vállalati meghajtók otthoni változatának tekinthetők. Azonos a harmadik generációs Intel kontroller és a 20 nanométeres osztályú NAND flash memóriachip, a lényegi különbség a kapacitásban rejlik: míg a szerverekbe szánt meghajtó 100, 200, 400 és 800 gigabájtos kivitelben vásárolható meg, a PC-kbe szánt változat 240 és 480 gigabájtos kapacitású verzióban érkezik. A megcélzott felhasználói réteg számára nyers fém házzal és stilizált koponyával szeretné vonzóbbá tenni a terméket az Intel.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A 2,5" kivitelű meghajtó 6 Gbps SATA interfésszel rendelkezik. Az Intel által közzétett specifikációk szerint az olvasási csúcssebessége 550 megabájt másodpercenként, írásnál pedig 470 megabájtig tud gyorsulni az SSD. A véletlen olvasási feladatok alatt 4 kilobájtos blokkméretet feltételezve 89 ezer IO művelet a csúcs egy másodperc alatt, és ez írás alatt is csak 74 ezer műveletre esik vissza. A késleltetés random olvasás esetén 50, írás esetén pedig 60 mikroszenkundum. Az SSD-re 5 év garanciát vállal a gyártó és azt állítja, napi 70 gigabájtnyi írást visel el.

A StorageReview szintetikus tesztjei szerint a 730-as sorozatú SSD-k a középmezőnyben végeznek a hasonló kategóriás riválisokkal összehasonlítva (pl. OCZ Vector, Samsung Evo), de a "real life" tesztekben sem villog igazán az Intel új terméke, miközben viszonylag sokat is fogyaszt  - folyamatos írás terhelés alatt 5 wattot is megeszik, de az üresjárati teljesítményfelvétele is igen magas, ami gyakorlatilag alkalmatlanná teszi notebookban való használatra. A lap szerint az SSD 730-on látszik, hogy egy vállalati kategóriás meghajtó leszármazottja, de ezen az áron gyorsabbat is lehet kapni nála.

A 240 gigabájtos modell 249 dollárba kerül, a 480 gigabájtosért pedig 489 dollárt kérnek.

a címlapról