Szerző: Hlács Ferenc

2014. február 27. 10:52

Webes oktatószoftvert indít a Google

Oppia néven interaktív webes oktatószotfvert indít a Google, amelyen keresztül bárki készíthet többfelé ágazó feladatsorokat. A kezdeményezés nyílt forrású, a felület továbbá beágyazható és hamarosan a mobilos verzió elkészül belőle.

HIRDETÉS

Nyílt forrású online oktatófelületet indít a Google, Oppia néven. A projekt célja, hogy azok, akik tovább akarják adni valamely területen szerzett ismereteiket, azt egy interaktív felületen, különböző feladatok létrehozásával tehessék meg. Ezek a feladatsorok az Oppia rendszerében az úgynevezett “felfedezések”, amelyek elkészítésében egyszerre többen is részt vehetnek, egy webes interfészen keresztül - és még programozási ismeretek sem szükségesek hozzá, miután akárcsak a válaszadás, a feladatsorok létrehozása is grafikus felületen zajlik.

Folyamatos visszajelzések, alakítható feladatsorok

A Google szerint a kezdeményezés lényege, hogy egy tanár, vagy mentor kérdéseket tesz fel a tanulónak, az ezekre kapott válaszok alapján pedig eldönti, melyik legyen a következő feladvány, a felhasználó milyen visszajelzést kapjon, illetve hogy az adott témában jobban elmerüljenek-e, vagy inkább új területre térjenek át. A keresőóriás a koncepciót egyféle okos visszajelző rendszerként írja le, ami nem merül ki a helyes vagy helytelen válaszok felfedésében.

06:07
 

Oppia Tutorial

Még több videó

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az Oppia ráadásul nem csak adott tartalmakat mutat be, hanem a Google sokat vitatott szokásához híven információt is gyűjt a tanulókról, pontosabban azok interakcióiról a rendszerrel, amelyet aztán a felfedezések készítőinek továbbít, hogy azok tökéletesíthessék munkáikat. Ha például egy feladatsor megalkotója az oktatófelületre bejelentkezve azt találja, hogy egy kérdésre számos tanuló válaszol hasonlóan, ám arra a rendszer nem megfelelően reagál akkor új utat jelölhet ki számára. A felfedezések későbbi csiszolását egy online analitikai felület is segíti, amivel egyszerűen áttekinthetők a felhasználók jellemző válaszai.

Új beviteli formákat adhatók hozzá

Az oktatószolgáltatás képes számszerű adatokkal, szövegesen, vagy többféle választási lehetőséggel megválaszolható kérdéseket is kezelni, sőt néhány extrémebb megoldást is felvonultat, mint a kattintható térképet, vagy a beírt kódok helyességének ellenőrzését. A Google emellett egy bővíthető keretrendszert is létrehozott, amellyel még több beviteli típus kezelésére taníthatják meg az Oppiát.

Az szolgáltatás szerverein létrehozott felfedezések továbbá bármely weboldalra beágyazhatók. Ezeket a rendszer képes az eredeti verziótól külön kezelni, így az bennük eszközölt esetleges változtatások nem jelennek meg automatikusan a beágyazott verzióban. Az Oppiát Python és AngularJS segítségével hozták létre, alatta a Google App Engine fut. A forráskód szabadon letölthető, a fejlesztők pedig nyitottak  viszsajelzésekre. Az oktatófelület használata emellett teljesen ingyenes, továbbá a rajta létrehozott összes feladatsorok szabadon felhasználhatók, másolhatók, illetve módosíthatók. Az egyelőre béta fázisban lévő Oppia hamarosan mobilkészülékekre optimalizált verzióval is kiegészül.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 14:36

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.