Szerző: Bodnár Ádám

2014. február 27. 10:18

Soha annyi szerver nem fogyott, mint 2013 végén

A negyedik negyedévben tovább növekedett az eladott szerverek száma, miközben a gyártók árbevétele zsugorodott - olvasható ki a két nagy piacelemző vállalat, az IDC és a Gartner által nyilvánosságra hozott adatokból. Az uralkodó trendek nagy nyertese a Cisco és a Huawei, a nagy vesztes az IBM.

A negyedik negyedévben a világszerte leszállított szerverek száma 8,2 százalékkal 2,5 millió darabra növekedett az IDC által publikált adatok szerint, miközben a piaci forgalom 4,4 százalékkal esett vissza 2012 azonos időszakához mérten. Az eltérő metodológiával dolgozó Gartner becslése szerint az eladott darabszám 2,1 százalékkal 2,58 millióra emelkedett, a gyártói bevétel viszont 6,6 százalékkal csökkent és így 13,67 milliárd dollárt tett ki.

Zuhan a UNIX és a mainframe, erősödik a Linux

A tömegszerverek iránti igény folyamatosan nő és ezeknek köszönhetően a leszállított gépek darabszáma történelmi csúcsra ugrott, a midrange és high-end rendszerek szegmense viszont folyamatosan zuhan, ami lehúzza az átlagos eladási árat és összességében a piacii forgalmat. Az IDC szerint a tömegszerverek, vagyis a 25 ezer dollárnál olcsóbb gépek szegmense 8 százalékkal 10,2 milliárd dollárra bővült a negyedik negyedév során, elsősorban a nagy cloud telepítéseknek köszönhetően, eközben a midrange (25-250 ezer dolláros) rendszerek szegmense 19,6 százalékkal szakadt be, a high-end (250 ezer dollár feletti) szerverek piaca 28,5 százalékkal szűkült.

Igaz ami igaz, a midrange és high-end RISC/UNIX eladásokat domináló IBM-nél megújítás előtt áll a POWER processzorcsalád, a HWSW által idén tavaszra várt POWER8 nagy előrelépésnek ígérkezik teljesítmény terén, nem váratlan, ha a vevők kivárnak és a POWER7 generációs gépekre már nem adnak le megrendelést. Hasonló lehet a helyzet a HP high-end gépeivel, a vállalat információink szerint idén tavasszal dobja piacra üzleti kritikus feladatokra szánt x86 rendszereit, amelyeket a Project Odyssey keretében tervezett, hogy leváltsa az Itanium-alapú Integrityket.

A UNIX-eladások csökkenését a Linux előretörése ellensúlyozza - az elérhető nagy megtakarítás és a hasonló üzemeltetői személet miatt a szabad operációs rendszer leginkább a tradicionális UNIX-októl vesz el vásárlókat továbbra is. A UNIX-szerverek forgalma 20 százalékkal omlott össze a negyedév során és mindössze 1,9 milliárd dollárt tett ki, a Linux-eladások eközben 14,4 százalékkal emelkedtek és 4,1 milliárd dolláros csúcsot értek el. A teljes szerverpiac 28,5 százalékát adták a linuxos hardverek, ami új rekordnak számít. A Windowst futtató gépek forgalma eközben lényegében stagnált, de ez is elég volt a redmondi rendszert futtató szervereknek, hogy részesedést szerezzenek. A windowsos gépek forgalma 6,5 milliárd dollárt tett ki, ami teljes piac 47,5 százaléka.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A mainframe-eladások óriásit estek vissza éves összehasonlításban - ennek szimpla oka hogy egy évvel korábban az IBM rendelkezett friss, új "nagy" System z változattal. A z/OS szegmens forgalma majdnem 37 százalékot esett vissza éves összevetésben az IDC szerint, mindössze 1,1 milliárd dollárra, ami a teljes piacnak mindössze 8 százaléka már.

Stabil HP, zuhanó IBM, erősödő Cisco

A piacelemző cég úgy látja, a szervereladások hamarosan elérik azt a pontot, amikor a zuhanó mainframe- és UNIX-eladásokat teljesen ki tudják pótolni a hyperscale, vagyis nagy sűrűségre optimalizált, hoszting és cloud környezetekben használt gépek és a piaci forgalom újra növekedő pályára áll. A most tárgyalt negyedévben ez a szegmens 70 százalék felett bővült és 1,2 milliárd dollárt tett ki, a leszállított gépek száma 64 százalékkal 382 ezer darabra emelkedett, ami a teljes piac több mint 15 százaléka.

A gyártók versenyében már tisztán vezet a HP. A kaliforniai cégnek ugyan fáj az Integrity-eladások folyamatos szűkülése, ugyanakkor a nagy növekedést produkáló szegmensekben (x86, blade, hyperscale) toronymagasan vezet, ennek köszönhetően az eladott gépeinek száma 8,7 százalékkal bővült, bevétele pedig 6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A második helyen álló IBM ezzel pont ellentétes pályán mozgott, a vállalat szervereladásokból származó forgalma 28 százalékkal csökkent a Gartner szerint, főleg a RISC és mainframe-eladások összeomlása miatt, de az x86 szegmensben is 16 százalékos csökkenést könyvelt el a Nagy Kék. A cég nemrég döntött úgy, x86 szerverrészlegét eladja a Lenovónak, így a jövőben csak a nagyobb nyereségtartalmú RISC és mainframe szegmensben lesz jelen - kérdés, ezek a szegmensek meddig zsugorodnak, meddig tudják eltartani a saját processzorfejlesztést például.

A HP 3,8 milliárd, az IBM 3,6 milliárd dollár értékben adott el szervereket a negyedik negyedévben, számol be a Gartner. Forgalom alapján a Dell a harmadik a rangsorban, 2 milliárdos összbevétellel, az átalakulóban levő cég 5 százalékkal kevesebb gépet adott el mint egy évvel korábban, de még így is több mint 500 ezer szervert szállított. Árbevétel alapján már a Cisco a negyedik legnagyobb szervergyártó, főleg a blade szegmensben megszerzett erős pozíciójának köszönhetően. A hálózati gyártóból lett szervergyártó 646 millió dolláros forgalmat bonyolított szervereladásból a negyedév során, ami több mint 34 százalékos bővülést jelent éves szinten.

Bevétel alapján a negyedik legnagyobb szervergyártó az Oracle volt a Gartner adatai alapján. A cég már korábban meglépte, amire most az IBM készül, vagyis elhagyta az olcsó tömegszerverek piacát, hogy nagyobb hozzáadott értékű integrált rendszereire és SPARC-alapú UNIX-szervereire koncentráljon. A vállalat szerverforgalma lassan kezdi elérni a mélypontot, a korábbi időszakban jellemző nagy zuhanás után most csak 4,7 százalékos csökkent a forgalma, így 574 millió dollárt tett ki. Leszállított gépek számában az Oracle már nincs az első ötben, ahogy egyébként a Cisco sem.

Jön fel Kína

A negyedik legtöbb gépet ugyanis a Huawei adta el, majdnem háromszoros növekedést elkönyvelve - a 91 ezer leszállított szerver ezzel együtt csak 3,5 százalékos részesedés megszerzésére volt elég. A Huawei előretörése jól mutatja egyfelől a kínai szerverpiacban rejlő potenciált, másfelől azt, hogy a szerverpiac is mennyire "kommoditizálódik", nem véletlen az IBM kiszállása, a tranzakció nyomán egyébként hamarosan megjelenhet az öt legnagyobb gyártó között a Lenovo is, amely jelenleg szintén az anyaországban erős, az IBM révén azonban komoly nemzetközi szereplővé válik a szerverek terén is. A hatodik legtöbb szervert az év végén a Fujitsu adta el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról