:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. február 26. 09:09

Minden felhasználói interakció monitorozható iOS-en

A FireEye biztonsági cég egy szoftverhibán keresztül az iOS-felhasználók minden tevékenységét monitorozó és rögzítő kódot készített. Az Apple közben az OS X-ben is kijavította a goto fail hibát.

Olyan sebezhetőséget fedezett fel az iOS operációs rendszerben a FireEye biztonsági cég, amely lehetővé teszi a támadók számára, hogy minden felhasználói interakciót rögzítsenek és tároljanak. A hibát kihasználva a fizikai gombok (home, hangerő) mellett az érintőképernyőn végrehajtott összes interakció is megfigyelhető.

A vállalat épített is egy "proof of concept" alkalmazást, amely a nem jailbreakelt telefonon a háttérben futva képes minden felhasználói interakciót naplózni és azokat egy távoli szerverre továbbítja. A FireEye blogbejegyzése szerint a kód a legfrissebb iOS-verziókon is működik, beleértve a hétvégén kiadott 7.0.6 és 6.1.6 verziókat, valamint a korábbi változatokat is. A vállalat szerint bűnözők phishing vagy más technika segítségével rávehetik az áldozatokat egy ilyen alkalmazás telepítésére és teljes megfigyelés alá vonhatják a tevékenységüket.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az operációs rendszerben kikapcsolható a háttérben futó alkalmazásoknál a frissítés, amely elméletileg megakadályozza az ilyen alkalmazások futását. A FireEye szerint azonban ezt egyszerű megkerülni, ha a kémkedő alkalmazás például zenelejátszónak álcázza magát, zenét lejátszani ugyanis a "background app refresh" nélkül is lehet a háttérből iOS-en. Az iOS-felhasználók jelenleg úgy tudnak védekezni az ilyen támadások ellen, ha a task menedzserből leállítják a háttérben futó alkalmazásokat.

Az Apple időközben frissítést adott ki az OS X-hez, amelyben az iOS-hez hasonlóan kijavította a goto fail néven elhíresült hibát. Az SSL-implementációban egy megduplázott sor miatt minden tanúsítványt elfogadott a rendszer, ezzel gyakorlatilag átjáróházzá vált a támadók számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról