Szerző: Bodnár Ádám

2014. február 25. 15:27

Az Allwinner is beszáll a nyolcmagos chipek piacára

Teljes erővel tombol a magháború, a saját maggal nem rendelkező chipgyártók az ARM-tól licencelt magokból igyekeznek minél többet egy lapkára sűríteni.

HIRDETÉS

Az okostelefonok és tabletek piacán is kitört a "magháború": a prospektusokban még a kevéssé tájékozott felhasználók számára is jól kommunikálható előny a processzorban levő magok száma, úgyhogy a chipgyártók egy része erre fókuszálja fejlesztési erőfeszítéseit - elsősorban azokról a gyártókról van szó, amelyek nem rendelkeznek saját fejlesztésű magokkal, így az ARM-tól licencelt magok számának növelése jelentik számukra a fő differenciáló tényezőt. Az elsősorban olcsó telefonokban és tabletekben népszerű Allwinner is rálépett erre az ösvényre, a vállalat a barcelonai Mobile World Congressen mutatta be "UltraOcta" processzorát, amely nevéhez hűen összesen nyolc magot fog munkára.

A cég választása az ARM saját fejlesztésű magjaira esett, az UltraOcta A80-ban négy darab nagy teljesítményre optimalizált Cortex-A15 és négy energiahatékonyságra fókuszáló Cortex-A7 processzormag található. Ezek big.LITTLE konfigurációban dolgoznak együtt, ami azt jelenti, hogy a feladatokat attól függően végzik a nagy teljesítményű vagy a kis fogyasztású magok, hogy éppen a sebesség vagy az energiahatékonyság a fontosabb. A konfiguráció megegyezik a Samsung Exynos 5 Octáéval, a koreaiak tavaly bemutatott csúcskategóriás chipjével.

Az Allwinner az ARM processzormagok mellé viszont nem ARM Mali, hanem PowerVR 6-os sorozatú GPU-t licencelt - a Rogue kódnéven fejlesztett, G6230 modellszámot viselő mobil grafikus vezérlő nem a legújabb fejlesztés, még 2012-ben jelentette be az Imagination Technologies, ezért feltehetően sokkal alacsonyabb áron juthat hozzá az Allwinner, mintha a legújabb modellek valamelyikét vette volna meg (pl. az Intel Merrifieldben vagy az Apple A7-ben található 6400-es sorozat).

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A 64 végrehajtóegységgel rendelkező GPU támogatja a legtöbb modern grafikus API-t, beleértve az OpenGL ES 3.0-t, OpenCL-t, valamint a DirectX 9.3/10-et (a DX11.x verziókat sem a most kiadott, sem a GPU bejelentésekor kiadott közlemény nem említi). A lapka emellett dedikált videofeldolgozót is kapott, amely megbirkózik a 4K felbontású filmekkel, illetve a H.265 tömörítéssel is.

A kínai fabless gyártó új rendszerchipje nem a legújabb, legütősebb technológiákat tartalmazza, ennek ellenére a teljesítménye potensnek ígérkezik - ha a cég tudja tartani a tőle megszokott kedvező árat, a következő évben a középkategóriás tabletek nagyot léphetnek előre sebességben. A cég szerint az A80-ra épülő készülékek "nagyon hamar" a boltokban lehetnek, de konkrét gyártópartnereket vagy termékeket a közleménye nem említ.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 07:48

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.