Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 10. 14:18

Nyolcmagos processzort villantott a Samsung

Az NVIDIA és a Qualcomm után a Samsung is bemutatta új generációs rendszerchipjét a CES-en: az Exynos 5 Octában összesen nyolc processzormag dolgozik.

Csúcskategóriás okostelefonokba és tabletekbe szánja a saját fejlesztésű Exynos család legújabb és legerősebb tagját a Samsung. A rendszerchip nem véletlen kapta az Octa nevet, összesen nyolc processzormagot fog munkára, amelyek közük négy alacsony fogyasztásra, négy pedig csúcsteljesítményre optimalizált. Ezek kombinációja teszi lehetővé a nagy sebességet, miközben az energiatakarékos működésről sem kell lemondani - a Samsung szerint az új chip 70 százalékkal energiahatékonyabb a négymagos Exynos 4412-nél.

A koreai mérnökök nem terveztek saját magokat mint például a Qualcomm, hanem az ARM-tól licencelt magokat használja: az Octába négy darab nagy teljesítményű 1,8 GHz-es Cortex-A15 mag mellé négy darab energiatakarékos 1,2 GHz-es Cortex-A7 kerül, ezek között automatikusan osztja el a terhelést a rendszerchip annak fényében, milyen a futtatott feladat. Hasonló elgondolás mentén épül fel a Tegra 3 és a Tegra 4 is, azonban az Exynos Octa esetében az alacsony fogyasztású és a nagy teljesítményű magok egyszerre is dolgozhatnak, míg az NVIDIA esetében vagy a négy erős, vagy az egy takarékos processzormag aktív.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A bemutató során a rendszerchipre integrált grafikus vezérlő pontos típusa nem derült ki, a Samsung képviselője csak annyit mondott, az Exynos Octa GPU-ja kétszer gyorsabb lesz bármelyik előző generációs processzornál - feltehetően ugyanaz az ARM Mali T604 grafikus mag kerül a lapkára, ami az Exynos 5 Dualban is működik. A memóriavezérlőről sem beszél a Samsung, itt is csak tippelni lehet, hogy marad az Exynos 5 Dualból ismert kétcsatornás kontroller 800 MHz-es DDR3 és LPDDR3 támogatással, 12,8 GBps sávszélességgel.

A jelenlegi legerősebb Samsung rendszerchipek még 32 nanométeres technológiával készülnek, a nyolcmagos Exynost azonban már 28 nanométeres eljáráson fogja gyártani a vállalat - ez lesz az első Samsung rendszerchip ilyen fejlett technológiával. A termék megjelenésének idejéről és áráról egyelőre nem nyilatkozott a cég, az első készülékek feltehetően 2013 legvégén vagy 2014 elején érkezhetnek meg.

 

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról