Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 10. 14:18

Nyolcmagos processzort villantott a Samsung

Az NVIDIA és a Qualcomm után a Samsung is bemutatta új generációs rendszerchipjét a CES-en: az Exynos 5 Octában összesen nyolc processzormag dolgozik.

Csúcskategóriás okostelefonokba és tabletekbe szánja a saját fejlesztésű Exynos család legújabb és legerősebb tagját a Samsung. A rendszerchip nem véletlen kapta az Octa nevet, összesen nyolc processzormagot fog munkára, amelyek közük négy alacsony fogyasztásra, négy pedig csúcsteljesítményre optimalizált. Ezek kombinációja teszi lehetővé a nagy sebességet, miközben az energiatakarékos működésről sem kell lemondani - a Samsung szerint az új chip 70 százalékkal energiahatékonyabb a négymagos Exynos 4412-nél.

A koreai mérnökök nem terveztek saját magokat mint például a Qualcomm, hanem az ARM-tól licencelt magokat használja: az Octába négy darab nagy teljesítményű 1,8 GHz-es Cortex-A15 mag mellé négy darab energiatakarékos 1,2 GHz-es Cortex-A7 kerül, ezek között automatikusan osztja el a terhelést a rendszerchip annak fényében, milyen a futtatott feladat. Hasonló elgondolás mentén épül fel a Tegra 3 és a Tegra 4 is, azonban az Exynos Octa esetében az alacsony fogyasztású és a nagy teljesítményű magok egyszerre is dolgozhatnak, míg az NVIDIA esetében vagy a négy erős, vagy az egy takarékos processzormag aktív.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A bemutató során a rendszerchipre integrált grafikus vezérlő pontos típusa nem derült ki, a Samsung képviselője csak annyit mondott, az Exynos Octa GPU-ja kétszer gyorsabb lesz bármelyik előző generációs processzornál - feltehetően ugyanaz az ARM Mali T604 grafikus mag kerül a lapkára, ami az Exynos 5 Dualban is működik. A memóriavezérlőről sem beszél a Samsung, itt is csak tippelni lehet, hogy marad az Exynos 5 Dualból ismert kétcsatornás kontroller 800 MHz-es DDR3 és LPDDR3 támogatással, 12,8 GBps sávszélességgel.

A jelenlegi legerősebb Samsung rendszerchipek még 32 nanométeres technológiával készülnek, a nyolcmagos Exynost azonban már 28 nanométeres eljáráson fogja gyártani a vállalat - ez lesz az első Samsung rendszerchip ilyen fejlett technológiával. A termék megjelenésének idejéről és áráról egyelőre nem nyilatkozott a cég, az első készülékek feltehetően 2013 legvégén vagy 2014 elején érkezhetnek meg.

 

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról