Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Nyolcmagos processzort villantott a Samsung

Bodnár Ádám, 2013. január 10. 14:18
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az NVIDIA és a Qualcomm után a Samsung is bemutatta új generációs rendszerchipjét a CES-en: az Exynos 5 Octában összesen nyolc processzormag dolgozik.

Csúcskategóriás okostelefonokba és tabletekbe szánja a saját fejlesztésű Exynos család legújabb és legerősebb tagját a Samsung. A rendszerchip nem véletlen kapta az Octa nevet, összesen nyolc processzormagot fog munkára, amelyek közük négy alacsony fogyasztásra, négy pedig csúcsteljesítményre optimalizált. Ezek kombinációja teszi lehetővé a nagy sebességet, miközben az energiatakarékos működésről sem kell lemondani - a Samsung szerint az új chip 70 százalékkal energiahatékonyabb a négymagos Exynos 4412-nél.

A koreai mérnökök nem terveztek saját magokat mint például a Qualcomm, hanem az ARM-tól licencelt magokat használja: az Octába négy darab nagy teljesítményű 1,8 GHz-es Cortex-A15 mag mellé négy darab energiatakarékos 1,2 GHz-es Cortex-A7 kerül, ezek között automatikusan osztja el a terhelést a rendszerchip annak fényében, milyen a futtatott feladat. Hasonló elgondolás mentén épül fel a Tegra 3 és a Tegra 4 is, azonban az Exynos Octa esetében az alacsony fogyasztású és a nagy teljesítményű magok egyszerre is dolgozhatnak, míg az NVIDIA esetében vagy a négy erős, vagy az egy takarékos processzormag aktív.

A bemutató során a rendszerchipre integrált grafikus vezérlő pontos típusa nem derült ki, a Samsung képviselője csak annyit mondott, az Exynos Octa GPU-ja kétszer gyorsabb lesz bármelyik előző generációs processzornál - feltehetően ugyanaz az ARM Mali T604 grafikus mag kerül a lapkára, ami az Exynos 5 Dualban is működik. A memóriavezérlőről sem beszél a Samsung, itt is csak tippelni lehet, hogy marad az Exynos 5 Dualból ismert kétcsatornás kontroller 800 MHz-es DDR3 és LPDDR3 támogatással, 12,8 GBps sávszélességgel.

A jelenlegi legerősebb Samsung rendszerchipek még 32 nanométeres technológiával készülnek, a nyolcmagos Exynost azonban már 28 nanométeres eljáráson fogja gyártani a vállalat - ez lesz az első Samsung rendszerchip ilyen fejlett technológiával. A termék megjelenésének idejéről és áráról egyelőre nem nyilatkozott a cég, az első készülékek feltehetően 2013 legvégén vagy 2014 elején érkezhetnek meg.

 

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.