Szerző: Hlács Ferenc

2014. február 20. 16:18

A bq és a Meizu gyárthatja az első Ubuntu telefonokat

A Canonical bejelentette az Ubuntu telefonok első gyártóit. A vállalat a kínai Meizuval és a spanyol bq-val állapodott meg, amiknek készülékein még idén feltűnhet a cég mobil operációs rendszere. Az Ubuntu fejlesztője szerint a több nagy mobilszolgáltató is támogatja a platformot.

HIRDETÉS

Megvannak a Canonical első gyártópartnerei az Ubuntut futtató okostelefonokhoz. A vállalat a spanyol bq-val és a kínai Meizuval kötött megállapodást, amelynek értelmében a két cég világszerte elérhetővé teszi majd a népszerű Linux-disztribúció mobil változatával érkező mobilokat. A Canonical szerint már zajlik a közös munka, és a tervek szerint az első modellek még idén elérhetők lesznek - úgy látszik a vállalat nem adta fel a harcot tavalyi Indiegogo-projekt az Ubuntu Edge bukása után.

A Meizu egyébként már januárban bejelentette, 2014 harmadik negyedévében megkezdi a terjeszkedést az Egyesült Államok piacára - ezek alapján pedig könnyen lehet, hogy addigra termékportfóliójában már az androidos készülékek mellett Ubuntuval felszerelt telefonok is megjelennek. A Canonical egyelőre nem közölte az okostelefonok pontos specifikációit, mindössze annyit lehet tudni, hogy felső- és középkategóriás hardverrel felszerelt modellekkel egyaránt készülnek, továbbá a vállalat fejlesztői már közösen dolgoznak az új partnerekkel a zökkenőmentes felhasználói élmény érdekében, bármit is jelentsen ez.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Mark Shuttleworth, a Canonical és az Ubuntu alapítója ezen felül annyit elárult, hogy a bq nevével fémjelzett eszközök valószínűleg két SIM-es konfigurációban lesznek kaphatók, a Meizu pedig már létező okostelefonjait kezdi árulni a Canonical rendszerével. Úgy tűnik tehát, hogy a belépő szintű készülékeken nem látunk majd Ubuntut, legalábbis eleinte.

Megvásárolni a Meizu, a bq és az Ubuntu weboldalairól lehet majd az telefonokat. A platform elterjedéséhez persze kevés lesz ha az csak három online felületen lesz kapható, ám a Canonical közleménye szerint az Ubuntut “a világ legnagyobb mobilszolgáltatói” is támogatják, amik ugyancsak arra törekednek, hogy a készülékek még 2014-ben megvásárolhatók legyenek. A vállalat okostelefonok mellett tableteken is szeretné elérhetővé tenni az operációs rendszert, noha ezzel kapcsolatban még nem közölt pontos terveket, a projekt a fenti törekvésekhez képest alacsony prioritást élvez.

Ugyanakkor ahogy a Nexus 4-gyel rendelkezők az Ubuntu Touch telefonos változatát, úgy a vállalkozó kedvű Nexus 7 és Nexus 10 tulajdonosok a táblagépekre szabott verziót is kipróbálhatják, ám az még korántsem stabil, nem alkalmas a mindennapi használatra. Ennek ellenére nem kell majd megvárni a harmadik negyedévet, hogy lássuk, hol is tart a rendszer fejlesztése, a várakozások szerint ugyanis már a jövő héten, a Barcelonában rendezett Mobile World Congress konferencián is találkozhatunk a Canonical rendszerét futtató bemutatókészülékkel.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 20:51

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.