Szerző: Dojcsák Dániel

2014. február 10. 11:08

Elkelt az IND Group

A kereskedelmi banki megoldásokat kínáló Misys felvásárolta a miskolci alapítású, de ma már budapesti székhelyű IND Groupot. A tranzakcióval az IND Group újszerű mobilbank-terméke, személyes pénzügyi eszközei és fizetési megoldásai egy erős globális csomag részét képezhetik majd.

Az IND-t 1997-ben alapították Miskolcon, mára viszont egy erős közép-európai vállalattá vált körülbelül 230 alkalmazottal, 8 irodával, és több mint 30 banki ügyféllel, amelyek között megtalálható az Erste, a Unicredit, a Raiffeisen, az Intesa Sanpaolo és a UBS. Az IND a piacon azzal hívta fel a figyelmet magára, hogy a korábban banki szakemberek és közgazdászok, könyvelők által tervezett banki rendszereket a felhasználói igényeknek, elvárásoknak megfelelően gondolta újra.

A világon mindenhol van igény egy jól használható mobilbankra

A más iparágakban már minimum elvárásként működő magas ügyfélélmény a banki világban nem csak egyszerű UX-fejlesztés, hiszen egy pénzátutalás más megítélés alá esik, mint egy fájlküldés, de a számlamozgások áttekintése sem ugyanaz, mint ránézni a Facebookon a hírfolyamra. Ennek ellenére ugyanazokat a mintákat, interfész-elemeket és dizájnmegoldásokat keresik az ügyfelek, mint bármelyik más mobilos szolgáltatásnál.

Az IND a mobilbank frontendek ilyen szempontú ismeretét, technikai tapasztalatokat és innovációs eredményeket visz most be a globálisan több mint 500 banki ügyféllel rendelkező Misys palettájába. Az IND a felvásárlást követően nem olvad be a Misysbe, hanem egy önálló divízióként fog működni, a divízió vezetője pedig az eddigi cégvezető Vinnai Balázs marad. A felvásárlást követően ugyan nehezen értelmezhető majd különállóan az IND árbevétele, de az eddig sem rossz eredményekhez képest valószínűleg sokkal jobb pozíciókat tud elérni a Misys globális ügyfélköre és tőkeháttere révén.

A Misys számára is hasznos az összekapcsolódás, hiszen így a kevésbé látványos, belső banki rendszerek elé az előremutató elvárásoknak megfelelő frontendet is tudnak tenni, egy-egy szerződéssel a nem saját fejlesztésben gondolkodó pénzintézetek igényeit az alfától az omegáig ki tudják szolgálni. A felvásárlással kapcsolatban az IDC európai pénzügyi elemzési vezetője is pozitív véleményen van: “Az IND Group felvásárlása tökéletes stratégiai érzékre utal, az időzítés ideális az európai és ázsiai lehetőségek kihasználására. Az IND digitális banki platformja pedig problémamentesen illeszkedik a Misys meglévő portfóliójába."

Vinnai Balázs elmondta, hogy céljaik változatlanok, a fogyasztók kényelmet és könnyű használatot keresnek, amikor dönteniük kell a pénzügyi termékek között, az IND termékei pedig olyan eszközökkel látják el a bankokat, amivel ebbe az irányba lehet javítani a felhasználói élményt. A Misyshez való csatlakozással pedig felgyorsulhat az IND termékek terjeszkedése a piacon.

A vevő, a Misys

A vásárló, a Misys 1979-es alapítású, 1987-től egészen 2012-ig pedig tőzsdén jegyzett cég volt, ekkor került a Vista Equity Partners befektetési csoport kezébe. A cég kezdetben biztosítók számára fejlesztett szoftvereket, a banki piacra 1994-ben lépett be, egy felvásárlás révén. Világszerte 50 országban van jelen a Misys, az alkalmazottak száma meghaladja a 4500-at.

A vállalat történetét egyébként számos stratégiai felvásárlás övezi, a cég az elmúlt tíz évben közel tucatnyi 10-15 millió eurós felvásárlást tudhat maga mögött, illetve a banki szektorban saját fejlesztésű szoftverekkel szerzett elismerést magának. Különösen erős a cég a háttérinformatikai rendszerekben, kockázatelemző szoftverekben, illetve kereskedelmi hitelezést kiszolgáló szoftverekben. Az IND mobilbanki szoftverét már tavaly márciusban becsatornázta a cég, akkor Misys BankFusion Digital Channels néven mutatkozott be. Az eredmények pedig felülmúlták a várakozásokat, több esetben a bevezetés után az érintett bankok alig néhány hónap alatt képesek voltak megduplázni azon ügyfeleik számát, akiket elérnek a digitális csatornákon keresztül.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ez a meglepő siker az IND pénzügyi eredményeiben is tükröződik, az iparágon belül jellemző átlagnál magasabb nyereségességgel működik a cég, árbevétele pedig 2013-ban már elérte az 5,5 milliárd forintot. 2010 óta 75 százalékkal nőtt a cég, 4-5 éves perspektívában pedig 30 milliárd forint feletti árbevételt jósol. Az IND-be 2007-ben befektetőként az Euroventures szállt be 4,4 millió euróval (ami közel kétszerese a Prezi által megszerzett tőkebefektetésnek), amiért a cég 28 százalékos tulajdonát szerezte meg.

A Portfolio.hu becslései szerint a fenti körülményeket is figyelembe véve 18-23 milliárd forintos felvásárlási ár lehet reális, de a vételárról a közlemények nem tesznek említést sem, így hivatalos információ egyelőre nincs. Ahogyan arról sem, hogy a cég mindennapi működését mennyiben érinti a Londonból jövő felvásárlás. Feltételezhetően a budapesti és miskolci központok a jövőben is megmaradnak, a fejlesztés és innováció a hazai irodákban marad, az értékesítés viszont valószínű, hogy erősebben kötődik majd a londoni központhoz.

a címlapról