Szerző: Hlács Ferenc

2014. február 5. 15:44

Iridium Go: internet a világ végén

Műholdas Wi-Fi hotspotot mutatott be az Iridium. A készülék segítségével gyakorlatilag a bolygó bármely pontjáról létesíthető internetkapcsolat, noha egyelőre csak a betárcsázós modemekre emlékeztető sebességgel. A gyártó saját alkalmazásokkal igyekszik kiküszöbölni a lassú átvitelt.

Akik gyakran vesznek célba elhagyatottabb vidékeket, bizonyára sokszor szembesültek már a problémával, hogy bolygónk egyes távol sarkaiba még a legnagyobb mobilszolgáltatók sem képesek internetet biztosítani. A hasonló szorult helyzetekre kínál megoldást a műholdas kommunikációval foglalkozó Iridium legújabb termékével, amellyel a cég szerint szinte sehova nem bújhatunk el az online kapcsolat elől.

A kis méretű, nadrágzsebben is szállítható, Iridium Go névre keresztelt készülék a vállalat műholdhas hálózatára csatlakozik, és Wi-Fi hotspotként látja el környezetét internetkapcsolattal. Itt ugyanakkor sajnos nem LTE sebességre kell gondolni, a kapcsolat sokkal inkább emlékeztet a letűnt korok analóg modemeire - a cég szerint nagyjából másodpercenként 20 kilobittel hasíthatjuk a világhálót. Persze a lassú internet is több mint a semmi, különösen ha épp egy sivatag közepén eltévedve próbálunk segítséget kérni. Ha netán ez utóbbira lenne szükség, az eszközt SOS funkcióval is ellátták, amely aktiválva automatikusan jelez a mentőszolgálatoknak.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A komótos kapcsolatot az Iridium úgy igyekszik kompenzálni, hogy a kütyü mellé saját email-alkalmazást is ad, amely tömörítéssel növeli az adatátvitel hatékonyságát - ez nagyjából percenként húsz szöveges üzenetet jelent. Ashley Eames, a cég szóvivője szerint továbbá több fejlesztővel is együtt dolgoznak, és hamarosan további szoftverekkel állnak elő, amelyek a lehető legjobbat hozzák ki a hálózat adta korlátozott lehetőségekből. Az appok egyelőre Androidon és iOS-en érhetők el, hamarosan azonban további platformokra is megjelennek. Az Iridium Go hálózatán keresztül emellett telefonhívások is bonyolíthatók, továbbá a hotspothoz egyszerre öt eszköz csatlakozhat.

Azoknak, akik hosszabb távon gondolkodnak az eszközt illetően jó hír, hogy az adatátviteli sebesség a következő években várhatóan megugrik majd, a vállalat ugyanis több új műhold felbocsátását is tervezi. A cég szerint az Iridium Next műholdakkal, amelyek 2015-től kezdik meg működésüket, már másodpercenként 1,5 megabites sebesség is elérhető lesz. Maga a hotspot várhatóan idén a második negyedévben kerül a boltokba, nagyjából 800 dolláros áron. Az adatforgalom ára az Iridium aktuális díjcsomagjainak megfelelően alakul majd, várhatóan percenként 1 dollár körül alakul.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról