:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. február 5. 15:44

Iridium Go: internet a világ végén

Műholdas Wi-Fi hotspotot mutatott be az Iridium. A készülék segítségével gyakorlatilag a bolygó bármely pontjáról létesíthető internetkapcsolat, noha egyelőre csak a betárcsázós modemekre emlékeztető sebességgel. A gyártó saját alkalmazásokkal igyekszik kiküszöbölni a lassú átvitelt.

Akik gyakran vesznek célba elhagyatottabb vidékeket, bizonyára sokszor szembesültek már a problémával, hogy bolygónk egyes távol sarkaiba még a legnagyobb mobilszolgáltatók sem képesek internetet biztosítani. A hasonló szorult helyzetekre kínál megoldást a műholdas kommunikációval foglalkozó Iridium legújabb termékével, amellyel a cég szerint szinte sehova nem bújhatunk el az online kapcsolat elől.

A kis méretű, nadrágzsebben is szállítható, Iridium Go névre keresztelt készülék a vállalat műholdhas hálózatára csatlakozik, és Wi-Fi hotspotként látja el környezetét internetkapcsolattal. Itt ugyanakkor sajnos nem LTE sebességre kell gondolni, a kapcsolat sokkal inkább emlékeztet a letűnt korok analóg modemeire - a cég szerint nagyjából másodpercenként 20 kilobittel hasíthatjuk a világhálót. Persze a lassú internet is több mint a semmi, különösen ha épp egy sivatag közepén eltévedve próbálunk segítséget kérni. Ha netán ez utóbbira lenne szükség, az eszközt SOS funkcióval is ellátták, amely aktiválva automatikusan jelez a mentőszolgálatoknak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A komótos kapcsolatot az Iridium úgy igyekszik kompenzálni, hogy a kütyü mellé saját email-alkalmazást is ad, amely tömörítéssel növeli az adatátvitel hatékonyságát - ez nagyjából percenként húsz szöveges üzenetet jelent. Ashley Eames, a cég szóvivője szerint továbbá több fejlesztővel is együtt dolgoznak, és hamarosan további szoftverekkel állnak elő, amelyek a lehető legjobbat hozzák ki a hálózat adta korlátozott lehetőségekből. Az appok egyelőre Androidon és iOS-en érhetők el, hamarosan azonban további platformokra is megjelennek. Az Iridium Go hálózatán keresztül emellett telefonhívások is bonyolíthatók, továbbá a hotspothoz egyszerre öt eszköz csatlakozhat.

Azoknak, akik hosszabb távon gondolkodnak az eszközt illetően jó hír, hogy az adatátviteli sebesség a következő években várhatóan megugrik majd, a vállalat ugyanis több új műhold felbocsátását is tervezi. A cég szerint az Iridium Next műholdakkal, amelyek 2015-től kezdik meg működésüket, már másodpercenként 1,5 megabites sebesség is elérhető lesz. Maga a hotspot várhatóan idén a második negyedévben kerül a boltokba, nagyjából 800 dolláros áron. Az adatforgalom ára az Iridium aktuális díjcsomagjainak megfelelően alakul majd, várhatóan percenként 1 dollár körül alakul.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.