:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. január 29. 08:32

LTE-s tévéközvetítés indult Dél-Koreában

A dél-koreai KT Corp a világon elsőként LTE-n keresztül indított tévéközvetítést. A szolgáltatást az országban egyelőre csak a Samsung Galaxy Note 3-mal rendelkezők vehetik igénybe egy szoftverfrissítést követően. A GSA szerint idén további áttörések várhatók az LTE technológiában.

Megkezdte a világ első LTE-n keresztül zajló kereskedelmi tévéközvetítését dél-koreai KT Corp mobilszolgáltató. A vállalat eMBMS technológiával juttat tévéadást a támogatott mobil készülékekre, amelyek listája egyelőre meglehetősen rövid, azon mindössze a Samsung phabletje, a Galaxy Note 3 árválkodik. A megoldás alapjául szolgáló eMBMS (evolved Mutimedia Broadcast Multicast Services) technológiát a cég a Samsunggal együttműködve fejlesztette ki, segítségével rádiós hozzáférési hálózatán egyszerre több, párhuzamos adatfolyamot - jelen esetben videót - is továbbíthat a megfelelő eszközökre.

Hogy igénybe vehessék a szolgáltatást, a Galaxy Note 3 tulajdonosoknak először egy szoftverfrissítést kell letölteniük. Jongjin Lee, a Samsung koreai értékesítésért felelős csapatának vezetője szerint a készülék nagy teljesítménye és kijelzője miatt ideális a televíziós tartalomfogyasztásra is. Azt egyelőre nem tudni, hogy bővül-e a támogatott készülékek lajstroma, amennyiben azonban igen, valószínűleg a Samsung további termékei kerülnek majd rá.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Már több szolgáltató is fontolgatja hasonló LTE-s tévéközvetítés bevezetését, többek között az amerikai AT&T és a Verizon, illetve az ausztrál Telstra is, amely tavaly októberben már bejelentette, az Ericssonnal karöltve megkezdte a szolgáltatás tesztelését. Az ilyen tévéközvetítésben rejlő potenciált az is jól mutatja, hogy a múlt héten a GSA (Global mobile Suppliers Association) közölte, arra számít, hogy 2014 áttörést hoz majd a technológiában, év végére pedig legalább 350 kereskedelmi LTE hálózat működik majd világszerte.

A szervezet jelentése szerint január közepén már 97 ország rendelkezett LTE szolgáltatással, és a várakozások szerint az év folyamán a technológia további térnyerése mellett több helyen megjelenik a még gyorsabb, LTE-Advanced mobil internet, valamint az hanghívások lebonyolítására is a LTE-t használó Voice over LTE is. A GSA szerint a kereskedelmi LTE-hálózatok 44 százaléka az 1800 megahertzes spektrumot használja. Ez világszerte 115 szolgáltatót jelent, akik azt vagy önmagában, vagy egy többsávos konstrukcióban veszik igénybe. A hálózatok 27 százaléka a 2,6 gigahertzes, 12 százaléka pedig a 800 megahertzes csatornán működik, míg további 8 százalék az AWS spektrumra támaszkodik. Az egyre népszerűbb alternatív TDD (time division duplexing) alapú LTE 10 százalékért felel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.