Szerző: Hlács Ferenc

2014. január 29. 08:32

LTE-s tévéközvetítés indult Dél-Koreában

A dél-koreai KT Corp a világon elsőként LTE-n keresztül indított tévéközvetítést. A szolgáltatást az országban egyelőre csak a Samsung Galaxy Note 3-mal rendelkezők vehetik igénybe egy szoftverfrissítést követően. A GSA szerint idén további áttörések várhatók az LTE technológiában.

Megkezdte a világ első LTE-n keresztül zajló kereskedelmi tévéközvetítését dél-koreai KT Corp mobilszolgáltató. A vállalat eMBMS technológiával juttat tévéadást a támogatott mobil készülékekre, amelyek listája egyelőre meglehetősen rövid, azon mindössze a Samsung phabletje, a Galaxy Note 3 árválkodik. A megoldás alapjául szolgáló eMBMS (evolved Mutimedia Broadcast Multicast Services) technológiát a cég a Samsunggal együttműködve fejlesztette ki, segítségével rádiós hozzáférési hálózatán egyszerre több, párhuzamos adatfolyamot - jelen esetben videót - is továbbíthat a megfelelő eszközökre.

Hogy igénybe vehessék a szolgáltatást, a Galaxy Note 3 tulajdonosoknak először egy szoftverfrissítést kell letölteniük. Jongjin Lee, a Samsung koreai értékesítésért felelős csapatának vezetője szerint a készülék nagy teljesítménye és kijelzője miatt ideális a televíziós tartalomfogyasztásra is. Azt egyelőre nem tudni, hogy bővül-e a támogatott készülékek lajstroma, amennyiben azonban igen, valószínűleg a Samsung további termékei kerülnek majd rá.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Már több szolgáltató is fontolgatja hasonló LTE-s tévéközvetítés bevezetését, többek között az amerikai AT&T és a Verizon, illetve az ausztrál Telstra is, amely tavaly októberben már bejelentette, az Ericssonnal karöltve megkezdte a szolgáltatás tesztelését. Az ilyen tévéközvetítésben rejlő potenciált az is jól mutatja, hogy a múlt héten a GSA (Global mobile Suppliers Association) közölte, arra számít, hogy 2014 áttörést hoz majd a technológiában, év végére pedig legalább 350 kereskedelmi LTE hálózat működik majd világszerte.

A szervezet jelentése szerint január közepén már 97 ország rendelkezett LTE szolgáltatással, és a várakozások szerint az év folyamán a technológia további térnyerése mellett több helyen megjelenik a még gyorsabb, LTE-Advanced mobil internet, valamint az hanghívások lebonyolítására is a LTE-t használó Voice over LTE is. A GSA szerint a kereskedelmi LTE-hálózatok 44 százaléka az 1800 megahertzes spektrumot használja. Ez világszerte 115 szolgáltatót jelent, akik azt vagy önmagában, vagy egy többsávos konstrukcióban veszik igénybe. A hálózatok 27 százaléka a 2,6 gigahertzes, 12 százaléka pedig a 800 megahertzes csatornán működik, míg további 8 százalék az AWS spektrumra támaszkodik. Az egyre népszerűbb alternatív TDD (time division duplexing) alapú LTE 10 százalékért felel.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.