:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. január 24. 11:29

Brutális szélessávú adatátvitelt demonstrált a BT

Másodpercenként 1,4 terabites adatátviteli sebességet ért el a BT és az Alcatel-Lucent Nagy-Britanniában. A két vállalat kísérletéhez már létező infrastruktúrát használt, ezzel megnyitva a kaput a későbbi minimális anyagi ráfordítást igénylő sebességnövelés előtt.

Bár a legtöbben csak egy-egy vágyakozó sóhajjal kommentálják ha a “gigabit” szót az internetkapcsolattal egy mondatban hallják, már a sebesség többszöröse is megvalósítható, ráadásul a jelenleg is létező infrastruktúra segítségével. Ezt Nagy-Britanniában a BT és az Alcatel-Lucent közös kísérlettel bizonyította be, amelynek során Anglia déli részén másodpercenként 1,4 terabites adatátviteli sebességet értek el.

A kísérlet érdekessége, hogy a szupergyors kapcsolatot meglévő optikai kábelen hozták létre, a londoni BT Tower és a vállalat suffloki Adastral parkban lévő kutatás-fejlesztési központja között, ami 410 kilométeres távolságot jelent. A BT vezető hálózati mérnöke, Neil McRae szerint az elért eredmény azt mutatja, hogy jelenlegi központi hálózatuk könnyedén bővíthető új technológiákkal, hogy így maximalizálják a meglévő infrastruktúra hatékonyságát.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A projekt megvalósításához a két cég egy “különálló szupercsatornát” hozott létre hét, 200 Gbps sebességű vonalból, melyek összesen 1,4 Tbps kapacitást biztosítanak - ez a BT szerint 44 tömörítetlen HD film továbbítására elegendő egyetlen másodperc alatt. A kivitelezéshez egy rugalmas rács-infrastruktúrát használtak, hogy a csatornák közötti eltérést a szokásos 50-ről 35 gigahertzre tudják csökkenteni, ezzel növelve azok sűrűségét a kábelen, így pedig 42,5 százalékkal javítva a spektrum kihasználtságát. A létrehozott csatornát azért nevezik “különállónak”, mert a szolgáltató már létező hálózatára épülve, transzparensen működik. A két cég szerint az együttműködés bebizonyította, hogy ez a megoldás a jövőben is járható utat jelent majd.

Noha a BT és az Alcatel-Lucent eredménye technológiai szempontból komoly előrelépést jelent, egyelőre nincs fizetőképes igény hasonló sávszélességre, legyen szó magán, vagy üzleti felhasználásról. A sebességigény azonban az Alcatel-Lucent szerint évi csaknem 35 százalékkal növekszik, így hamarosan szükség lehet az új technológiára. A most bemutatott 1,4 Tbps kapacitás ugyanakkor azt is jelenti, hogy a szolgáltatók komoly költségeket spórolhatnak későbbi fejlesztéseiken, hiszen minimális átalakítással már meglévő hálózatukkal is képesek lehetnek jócskán növelni a sávszélességet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.