Szerző: Hlács Ferenc

2014. január 20. 16:07

14 millió dollárt és Facebook-integrációt kap a Fon

Összesen 14 millió dolláros támogatást söpört be a spanyol Fon, amely közösségi Wi-Fi hálózatokat működtet. A befektetők között ott van a Facebook és a Qualcomm is, amelynek legújabb vezeték nélküli chipsetjei támogatják majd a Fon hálózatait.

Komoly támogatást kapott a közösségi Wi-Fi hálózatokat működtető spanyol Fon. A cég megoldása hamarosan egyre több eszközben tűnhet fel, miután összesen 14 millió dollár támogatást gyűjtött össze több vállalattól, a Facebookkal és a Qualcomm-mal az élen. A Fon egy olyan közösségi internetmegosztó szolgáltatás, amellyel a felhasználók megoszthatják saját internetkapcsolatuk kihasználatlan részét, cserébe pedig az egész világon igénybe vehetik a hasonló hotspotokat. A vállalat az utóbbi években több nagy szolgáltatóval is együttműködésre lépett.

A legutóbbi megállapodás szerint a Qualcomm jövőben beépíti a Fon képességeit Atheros vezeték nélküli chipsetjeihez tartozó SDK-kba, a Facebook segítségével pedig lehetőség nyílik majd automatikusan megosztani barátainkkal internetkapcsolatunkat, amelyre a közösségi oldalon használt azonosítójukkal csatlakozhatnak, ha a Wi-Fi hálózaton lefedettségén belül tartózkodnak - így nem lesz szükség a hálózat jelszavának kiadására. A Fon emellett 2014 első felében egy “közösségi-zenés” router piacra dobását is tervezi, amely szintén a Qualcomm Atheros chipsetjére épít.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A befektetők között megtaláljuk még a Google-t, az Index Partnerst, az Atomicot és a Deutsche Telekomot is. Utóbbival egyébként a vállalat tavaly állapodott meg, a mobilhálózatok vezeték nélküli technológiákkal történő tehermentesítése céljából. A Fon 2006-os indulása óta csaknem 72 millió dollárt gyűjtött össze, és eddig világszerte több mint 12 millió hotspotot sikerült kiépítenie. A vállalat, állítása szerint idén mintegy 50 százalékot növekedett és 10 százalékos penetrációt ért el többek között Belgiumban és az Egyesült Királyságban.

A terjeszkedéshez a Fon további amerikai szolgáltatókban is igyekszik partnerekre találni. Nagy-Britanniában a BT-vel már sikerült együttműködésre lépnie, amelynek előfizetői így használhatják a cég közösségi hotspotjait. A cég emellett a konzumer területről az üzleti felhasználás felé is tapogatózik, főként a kis és közepes vállalatokat tervezi célba venni. A Fon a jövőben komoly növekedésre számít, tervei szerint 2016-ra összesen 35 millió közösségi üzemeltetésű hotspot működik majd világszerte.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról