Szerző: Gálffy Csaba

2014. január 16. 13:47

Nginx Plus: megjelent a második kiadás

A nagyvállalati felhasználók visszajelzései alapján folytatta a kereskedelmi Nginx webszerver fejlesztését a cég, így nagyobb fókuszt kapott a Java alkalmazások kiszolgálása, a könnyebb konfigurálhatóság és az üzemeltetést segítő eszközök is előreléptek.

Megérkezett az Nginx vállalati kiadásának második verziója - jelentette be a szoftvert fejlesztő vállalkozás. A többek között webszerverként is használható Nginx Plus 2.0 alapja a szabad szoftver 1.5.7-as kiadása, emellett pedig számos olyan fejlesztést tartalmaz, amelyet kifejezetten a piaci visszhang alapján készített el a cég.

A fókuszt most a nagyvállalati Java alkalmazások igényeinek jobb kiszolgálása kapta (kiterjesztett munkamenet-perzisztencia az erőforrások eléréséhez), de nagy előrelépést tett a szoftver a gyorsabb használatbavétel (telepítés, beállítás, finomhangolás) felé is, így például sokkal könnyebbé vált a nagy rendelkezésre állású fürtök konfigurálása. Szintén a nagyvállalatok számára érdekes, hogy az Nginx Plus képes monitorozni a FastCGI protokollt használó alkalmazások működését, beleértve azok bemenő és kimenő forgalmát is. Szintén az üzemeltetésben segít, hogy a virtuális hostok HTTP státuszai és forgalmi adatai ellenőrizhetőek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Nginx 2013 augusztusában jelentette be, hogy a szabad szoftveres és ingyenesen elérhető szerveréből kereskedelmi kiadást készít Nginx Plus néven. Az ingyenes verzióhoz képest ez hivatalos támogatást kapott és számos, zárt forráskódú modullal bővült, amelyek a magasabb rendelkezésre állást, valamint az automatizációs rendszerekkel (Puppet, Chef) való jobb együttműködést, könnyebb menedzselhetőséget kínálják. A sokoldalú szoftver fizetős verziója több funkció ellátására is képessé vált, így edge cache és médiakiszolgáló forrásszerver szerepben is használható.

A fejlesztő Nginx, Inc. bejelentése szerint a kereskedelmi kiadásnak az elmúlt hónapokban már több mint 100 fizető felhasználója lett, különösen a közepes méretű cégek haraptak rá a megoldásra. A következő hónapokban várhatóan további komoly értékesítési szerződéseket üt nyélbe a cég, jelenleg értékelési fázisban van számos kiskereskedelmi, szórakoztató, oktatási és kormányzati projektben is. A kereskedelmi kiadás előfizetős konstrukcióban érhető el, árai nem változtak a rajt óta, a standard fokozatú támogatás 1350 dollár évente, a prémium fokozat pontosan kétszer ennyibe, 2700 dollárba kerül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról