Szerző: Gálffy Csaba

2013. augusztus 22. 16:17

Elérhető az Nginx kereskedelmi kiadása

Kereskedelmi kiadással jelentkezett a népszerű webes kiszolgáló, az nginx nyílt forráskódú szoftver mögött álló vállalat. Az NGINX Plus számos egyedi funkcióval és kiterjedt támogatással igyekszik a válogatósabb, de fizetőképes ügyfeleket megnyerni.

Itt az ideje pénzzé tenni az nginx kiforrott szoftverét - határozott a webes kiszolgáló mögött álló cég és piacra dobta a szoftver kibővített, zárt forráskódú modulokkal kibővített, kereskedelmi verzióját. Az NGINX Plus értelemszerűen a népszerű az nginxre épül, ahhoz képest azonban számos fejlett funkciót integrál. Az új képességek között a magas rendelkezésreállás, fejlettebb terheléselosztés, felügyeleti eszközök és dinamikus konfiguráció is szerepel.

Az NGINX Plus jól együttműködik olyan automatizációs megoldásokkal mint a Puppet vagy a Chef és független fejlesztők által is könnyen üzemeltethető, az Nginx instance-ekből épített rendszerek pedig API-n keresztül, központosítva újrakonfigurálhatóak. A magas rendelkezésreállást a leállítás nélküli frissíthetőség, a zökkenőmentes, kapcsolatokat átadó újraindulás (graceful restart), működés közbeni átkonfigurálás teszi lehetővé. Az NGINX Plus képes edge cache (külső gyorsítótár) és forrásszerver feladatot is ellátni médiakiszolgálás esetén, valamint adaptív streaminget végezni számos formátumban.

Az Nginx Inc. két éve alakult azzal a feltett céllal, hogy monetizálja az egyre népszerűbb, nyílt forráskódú Nginx kiszolgálót. Aa cég indulásakor mintegy 3 millió dollár kockázati tőkét vont be, idén áprilisban pedig az elnök-vezérigazgatói pozícióba Gus Robertson, korábbi Red Hat-veterán került, feladata a kereskedelmi szoftver piaci bevezetése lett. A Plus fejlesztése egyébként Moszkvában zajlik, a cég kereskedelmi osztálya pedig San Franciscóban működik.

A Plus mögött természetesen a nyílt forráskódú Nginx fejlesztése is folyamatos, a cég fejlesztőcsapata és a közösség folyamatosan dolgozik a következő kiadáson. Ez értelemszerűen a vállalat elemi érdeke is, a Plus ugyanis azonos műszaki alapokra építkezik, mint az ingyenesen elérhető kiadás, ennek kiforrottsága pedig a fizetős változatot is érinti.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vállalat a webes kiszolgálás mellett az ADC (application delivery controller) célgépek piacán is agresszív terjeszkedésbe kezdene. Az ADC-k olyan eszközök, amelyek jellemzően hardveres gyorsítással bizonyos terheléseket átvesznek a webes és alkalmazásszerverektől (tömörítés, gyorsítótárazás, multiplexelés, SSL, terheléselosztás). A fejlesztők szerint az Nginx e feladatokat szoftveresen, rugalmasan és jóval olcsóbban képes ellátni, a jövőben ez lesz a fejlesztés egyik csapásiránya.

Az NGINX Plus mellé kétféle támogatás rendelhető, a Standard és Premium fokozat között az ügyfélszolgálat rendelkezésre állása (9/5 illetve 24/7) és prioritása a legfontosabb különbség. Emellett a Premium fokozatú ügyfelek külön hozzáférést kapnak az Nginx fejlesztőihez, egyedi problémákra pedig gyorsjavítást kaphatnak. A Standard fokozat instance-enként 1350 dollárba kerül évente, a Premium előfizetés ennek kereken duplájába kerül.

A Netcraft felmérése szerint a legforgalmasabb egymillió weboldal között az Apache részesedése folyamatosan zsugorodik, bár továbbra is domináns, 57 százalékos. Az Nginx áll a második helyen 15 százalékkal, szemben a Microsoft 13 százalékával. A W3Techs mérése szerint a top 1000-ben piacvezető, a top 10 000-ben pedig 35 százalékos részesedéssel rendelkezik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról