Szerző: Gálffy Csaba

2013. december 19. 11:18

Mélyponton az Oracle hardverrészlege

Sem az új szoftverszerződések, sem a hardverek nem tudtak növekedni idén, a korábbi partnereknek eladott frissítési licencek vitték vállukon az Oracle negyedéves pénzügyi teljesítményét. A hardveres részleg esetében már látszik a fény az alagút végén, a következő negyedévekben beköszönthet az egészséges ütemű növekedés.

Lássuk először a fontosabb alapszámokat: a novemberrel véget ért második pénzügyi negyedévben az Oracle 9,3 milliárd dolláros bevételt ért el, ami éves viszonylatban vékony, 2 százalékos növekedésnek felel meg. A cég profitja viszont az előző év hasonló időszakához képest 2 százalékkal zsugorodott, de még az árfolyamhatás kiszűrésével is csak a tavalyival azonos eredményt sikerült elérni (a cikkben ezt a számot használjuk a továbbiakban az éves változás százalékos jellemzésében). Az elemzők igen pesszimista várakozásait a cég teljesítménye így is felülmúlta, amit a tőzsde egészséges, néhány százalékos árfolyam emelkedéssel honorált.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A teljes cég stagnálása mögött azonban a különböző divíziók igen változatos teljesítménye bújik meg. A szoftverekhez kapcsolódó bevételek 5 százalékkal, 6,9 milliárd dollárra nőttek, a növekedéshez különösen a megújított licencek és támogatási szerződések járultak hozzá (7%), míg a vadonatúj szoftverek és felhős szerződések csak igen vékony, 1 százalékos növekedést mutattak fel.

Vékony növekedés a hardverekben

A hardveres üzletág végre növekedési pályára tudott állni, a hosszú ideje tartó zsugorodás időszaka ezzel lejárni látszik éves viszonylatban már két százalékkal nőtt a forgalom, 1,3 milliárd dollárt tett ki. Az előző negyedév 13 százalékos zsugorodásához mérve ez nagy előrelépés, a -11 és +1 százalék közé tett előrejelzést pedig sikerült meghaladni. Az Oracle továbbra is a nagy profittartalmú, integrált rendszerek értékesítésére fókuszál, az olcsóbb, de széles volument kínáló egyszerűbb termékek eladásainak visszaesését pedig egyre inkább ellensúlyozni tudja.

A pénzügyi jelentést követő elemzői konferenciahíváson Mark Hurd, a hardveres üzletág vezetője elmondta, hogy a változatos Exa-termékek (Exadata, Exalogic, stb) erős, két számjegyű növekedést produkáltak. A nemrég bemutatott új SPARC SuperCluster és a Big Data Appliance pedig rendkívül jó piaci fogadtatásra lelt, az eladások több, mint megduplázódtak.

A következő negyedévre az Oracle céges szinten is a növekedésre való visszaállást várja, 3-7 százalékkal bővülő bevételt prognosztizál. A hardverrészleget tekintve a cég egyelőre továbbra is óvatos, -1 és +8 százalék közé várt teljesítménnyel - ugyan a Sunért kifizetett hétmilliárd dollár megtérülése még várat magára, úgy tűnik, a részleg végre elérte a mélypontot és hosszabb távon innen valóban növekedni tud.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról