Szerző: Gálffy Csaba

2013. december 18. 15:13

64 bites processzort követelnek a felhasználók

Hiába nem hoz semmi újdonságot, az okostelefonos fogyasztók már követelik a gyártókon a 64 bites mobilprocesszorokat. A Qualcomm kétségbeesetten tett le egyet az asztalra, az Apple által felkeltett igényre muszáj megadni a választ akkor is, ha műszaki értelemben felesleges.

Megvan a mobilos számítástechnika legújabb "PMPO teljesítménye", jövőre a 64 bites processzorokat fogják a felhasználók keresni az okostelefonokban. Erre utal legalábbis, hogy a HubSpot által megszólaltatott belsős Qualcomm-alkalmazott szerint súlyos csapást mért a versenytársakra az Apple A7, amely az iparág első sorozatgyártású 64 bites ARM processzora. "A 64 bites Apple lapka hasbavágott minket, és nem csak minket, hanem igazából mindenkit [az iparágban]. Leesett az állunk és megdöbbentünk, teljesen felkészületlenül ért ez a bejelentés. A teljesítményben nem túl nagy a különbség, mivel a legtöbb jelenlegi szoftver nem tudja kihasználni. Ahogy a Spinal Tap film legendás jelenetében (itt nézhető) [a 64 bit] az 32 bittel több és most mindenki ezt akarja." - mondja a Qualcomm-alkalmazott.

A fogyasztói elektronikától és a számítástechnikától nem áll távol a termékek egydimenziós szegmentálása, amely a több = jobb logikára redukálja a komplex vásárlói döntést. A PC-k köréből ismerős lehet a megahertzek versenye, vagy később a monitorok kontrasztaránya, illetve a digitális kamerák megapixel-csatája. Az okostelefonok körében immár a sokadik felkapott jellemzőnél tartunk, verseny tárgya volt előbb a kijelző mérete, majd felbontása. Jelenleg a processzor órajele és magjainak száma a gyártók által sulykolt adat, ennek megfelelően már megtalálhatóak a piacon a nyolc magos telefonok is. Az Apple azonban a marketingesek szerint megint szintet lépett, az első 64 bites processzor üzenetét imádják a felhasználók és azonnal elkezdték számon is kérni a többi gyártón.

Hogy mekkora nyomást gyakorol az Apple üzenete a piacra, jól jelzi, hogy a Qualcomm kénytelen volt piacra dobni egy 64 bites processzort, a Snapdragon 410-es családot. A múlt héten bejelentett lapkákról itt írtunk részletesen, a piacra dobás sebességét jól jelzi, hogy a gyártó kénytelen volt idegen, az ARM által fejlesztett mikroarchitektúrát implementálni, saját 64 bites Krait magjai ugyanis még nem állnak bevetésre készen. A piac azonban már most kéri a 64 bitet, a vásárlók igényeit követő telefongyártókat pedig muszáj kiszolgálni.

Nem a bitek számítanak

Nem tudjuk elegendő alkalommal leírni, hogy a számítástechnikai eszközök teljesítménye soha nem írható le egyetlen jellemzővel. Ezek komplex rendszerek, amelyek működésében rengeteg alkatrész teljesítménye összegződik, a kritikus szempont pedig az ezek közötti egyensúly: pénzünket akkor költöttük el jól, ha olyan PC-t szerelünk össze, amelyben minden alkatrész nagyjából azonos arányban fedi a tervezett felhasználást. Telefonok vagy tabletek esetében ugyanez a szituáció, a processzormagok száma és órajele pont annyira fontos, mint a mögöttük dolgozó memória-alrendszer illetve a magok mikroarchitektúrája: két erős Qualcomm Krait 300-as mag mindennapi használat mellett számottevően gyorsabb, mint négy ARM Cortex-A7, noha mindkét processzor a Snapdragon 400-as sorozat tagja (Snapdragon 8226 vs 8930AB).

Apple A7 - iparági pánikot okozott ez a slide.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A 64 bites mobilprocesszorok lehetővé teszik a nagy, 4 gigabájtnál több RAM-mal felszerelt okostelefonok piacra dobását - de egyelőre teljesen feleslegesen. A mai mobilos operációs rendszerek nagyon jól spórolnak a rendszermemóriával, az Android például egy teljes fejlesztési ciklust hegyezett ki a memóriafoglalás csökkentésére. A beépített memóriakapacitás növelését visszafogja a modulok fogyasztása is, az (azonos technológiával készülő) dupla akkora memória ugyanis dupla fogyasztást is hoz, amely fejlett energiamenedzsmenttel is csak nehezen tartható kordában. A szakértők jóslata szerint a 4 gigabájtos korlátot 2015-re érnék el a telefonok/tabletek, a további növekedés igénye pedig még évekre lehet. Jellemző, hogy 4 gigabájt RAM mellett egy asztali operációs rendszer is kényelmesen használható, ráadásul a középtávú trendek sem mutatnak a memóriaigény további számottevő növekedésére.

Előnye azért van, de nem a 64 bitnek

Az érem másik oldala, hogy míg pusztán a 64 bites működés vajmi kevés előnyt hoz, az ilyen processzorok már az ARM vadonatúj, ARMv8-A utasításarchitektúráját használják. A 2011-ben bejelentett utasításkészletet a jogtulajdonos ARM az alapoktól újraírta, a mobilos (és szerveres) alklamazások megváltozott igényeinek megfelelően, a széleskörű változásokról az Apple A7 bemutatójában írtunk részletesebben. Csupán ez a váltás drámai gyorsulást hozhat egyes területeken, ennek kiaknázásához azonban az alkalmazások teljes újrafordítására van szükség. Részben ezért is kezdte el az Apple az iOS 7-re optimalizált, Xcode 5-ben készült appok megkövetelését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról