:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. december 10. 14:12

Itt a Qualcomm első 64 bites processzora

Bejelentette első 64 bites okostelefonos rendszerchipjét a Qualcomm. A 64 bites processzorokat nemrég még marketingtrükknek tituláló cég terméke némileg meglepő módon nem a csúcskategóriát célozza.

Az Apple A7 chipje az első 64 bites ARM processzor a piacon, a lapka először az ősszel piacra dobott iPhone 5S-ben tűnt fel, de azóta bekerült az iPad Airbe és a második generációs ("retina") iPad minibe.

Az iPhone 5S megjelenését követően a Qualcomm azóta áthelyezett marketingvezetője, Anand Chandrasekher hirtelen felindulásból egyszerű "marketingtrükknek" minősítette a 64 bites okostelefonos chipeket, amelyek szerinte semmilyen előnyt nem adnak a felhasználónak. A vállalat pár nappal később kénytelen volt helyesbíteni a marketingvezér szavait, a hivatalos kommunikáció szerint "a mobilos hardverek és szoftverek már ráléptek a 64 bites útra, a fejlődés pedig desktop-kategóriás képességeket és élményeket hoz a mobilos világba".

Az okostelefonos alkalmazásprocesszorok piacát toronymagasan vezető cég most nem csak szavakkal, hanem tettekkel is alátámasztotta, mennyire komolyan gondolja a 64 bites átállást, tegnap bejelentette a Snapdragon 410-et, első 64 bites okostelefonos chipjét. Amint a nevéből is látszik, a Snapdragon 400 utódjáról van szó, amely nem egy csúcskategóriás, nem inkább alsó-középkategóriás rendszerlapja, és a cég saját bevallása szerint elsősorban Kínába szánja a terméket, ahol az LTE hálózatok kiépítésével párhuzamosan hirtelen növekedésnek indult az LTE-képes okostelefonok iránti kereslet is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Snapdragon 400-ba nem saját fejlesztésű magokat épített a Qualcomm, hanem az ARM-tól licencelt Cortex-A53 processzorokat. A 2012 őszén bemutatott Cortex-A53 az ARMv7-alapú Cortex-A7 továbbfejlesztésével jött létre, de már 64 bites (ARMv8 ISA), a futószalagja pedig 8 fokozatú és in order felépítésű. Ezt a magot elsősorban energiahatékonyságra optimalizálták, az ARM szerint úgy hozza egy Cortex-A9 teljesítményét, hogy azonos gyártástechnológián implementálva 40 százalékkal kisebb méretű annál. A a maggal a 28, 20 és 14 nanométeres gyártástechnológiai generációkat célozta meg az ARM, így a méret- és teljesítménykülönbség a mai Cortex-A9-alapú processzorokhoz képest még nagyobb lehet. A Snapdragon 410-et 28 nanométeres eljáráson gyártatja a Qualcomm.

A rendszerchipben a négy darab, 1,2 GHz-es vagy magasabb órajelű processzormag mellett egy Adreno 306 GPUP foglal helyet, amelyet full HD  filmek felvételére és lejátszására, valamint 13 megapixeles felbontású kameramodulok kezelésére is felkészítettek. Emellett a chip 3G/LTE-modemet is integrált, a Qualcomm szerint a világ összes ilyen mobilhálózatán használható, valamint akár duál, akár tripla SIM-es konfigurációban is használható - ez is jelzi, hogy elsősorban a fejlődő piacokon számít rá a gyártó. A chipek még a kínai BeiDou műholdas helymeghatározó rendszerrel is kompatibilisek. A Qualcomm bejelentése szerint a Snapdragon 410-re 150 dolláros (~30 ezer forint) vagy annál olcsóbb okostelefonok épülhetnek, akár Android, Firefox OS vagy Windows Phone operációs rendszerrel.

A Snapdragon 410-re épülő telefonok valamikor 2014 második felében kerülnek az üzletekbe.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.