Szerző: Gálffy Csaba

2013. december 12. 15:12

Fejlesztőket akar látni a HANÁ-n az SAP

Kézenfogja a szerveroldali alkalmazások fejlesztőit az SAP, a River nyelv és fejlesztői eszköztár a HANA adatbázisok változatos funkcióihoz nyújt egyszerű, de erőteljes hozzáférést.

Hosztolt fejlesztői platformként lesz elérhető a HANA adatbázis, jelentette be az SAP. Az SAP River nyelvén programozható fejlesztői környezetben natív szerveroldali alkalmazások írhatóak a németek új generációs, in-memory adatbázis-rendszeréhez. A cég szerint a River használatával nagyon egyszerűen készíthetőek adatmodellek, a ráépülő üzleti logika, illetve ellenőrizhető a hozzáférés, a korábban három külön szinten folyó fejlesztés pedig összevonható.

A River deklaratív, expresszív, objektumorientált és moduláris, az SAP ígérete szerint komplex, objektumok százait tartalmazó alkalmazások írására is megfelelő, és teljes körű kompatibilitást mutat a SAP HANA alatt már létező objektumokkal (táblázatok, nézetek, adatbázis- és XSJS-procedúrák). A készülő alkalmazásban más nyelvek is használhatóak, mint SQLScript vagy XS JavaScript, az SAP River pedig működik a HANA Live-val is. A nyelvről részletesen az SAP rövid leírásában lehet olvasni.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Az SAP Riverhez a cég fejlesztői platformot is biztosít, amely az SAP HANA Cloud Platformján (HANA One) működik majd, és az információk szerint az Amazon Web Services infrastruktúráján fut. A River elérhető lesz helyben telepíthető kiadásban is, ilyenkor HANA SP7-re telepíthető a környezet. Az SAP a fejlesztés megkezdéséhez biztosítja a szokásos eszközöket, így vannak előre elkészített sablonok, keretrendszerek és vezérlőkönyvtárak, így a fejlesztést szerencsére nem kell nulláról kezdeni.

Kinyitott eszközök

A River mellett az SAP számos fejlesztői eszköz kódjának kinyitása mellett döntött, így felkerült GitHubra a saját fejlesztésű, HTML5-alapú SAPUI5 fejlesztői eszközének forrása is, amellyel egyszerűen készíthetőek felhasználói felületek. Az eszköz Apache licenc alatt érhető el. A cég azt is közölte, hogy az SAP PowerBuilder 15 zárt béta állapotban még a héten elérhetővé válik 32 és 64 bites SQL Server 2012, Oracle 12, Windows 8, Microsoft .NET 4.5 és OData támogatással.

A német szoftverház harmadik bejelentése a Pivotal-féle Cloud Foundryhoz kapcsolódik, kinyitotta saját fejlesztésű Service Broker alkalmazásának forráskódját és publikálta azt. A cég szerint a Service Broker segítségével bármely Cloud Foundry platformszolgáltatáson futó alkalmazás kihasználhatja a HANA in-memory adatfeldolgozási képességeit. A Service Broker ezzel rövid időn belül a második ilyen alkalmazás, korábban a HANA-Node.js konnektor köztesréteg kódját töltötte fel Githubra a szoftvercég.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról