Szerző: Gálffy Csaba

2013. december 12. 15:12

Fejlesztőket akar látni a HANÁ-n az SAP

Kézenfogja a szerveroldali alkalmazások fejlesztőit az SAP, a River nyelv és fejlesztői eszköztár a HANA adatbázisok változatos funkcióihoz nyújt egyszerű, de erőteljes hozzáférést.

Hosztolt fejlesztői platformként lesz elérhető a HANA adatbázis, jelentette be az SAP. Az SAP River nyelvén programozható fejlesztői környezetben natív szerveroldali alkalmazások írhatóak a németek új generációs, in-memory adatbázis-rendszeréhez. A cég szerint a River használatával nagyon egyszerűen készíthetőek adatmodellek, a ráépülő üzleti logika, illetve ellenőrizhető a hozzáférés, a korábban három külön szinten folyó fejlesztés pedig összevonható.

A River deklaratív, expresszív, objektumorientált és moduláris, az SAP ígérete szerint komplex, objektumok százait tartalmazó alkalmazások írására is megfelelő, és teljes körű kompatibilitást mutat a SAP HANA alatt már létező objektumokkal (táblázatok, nézetek, adatbázis- és XSJS-procedúrák). A készülő alkalmazásban más nyelvek is használhatóak, mint SQLScript vagy XS JavaScript, az SAP River pedig működik a HANA Live-val is. A nyelvről részletesen az SAP rövid leírásában lehet olvasni.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az SAP Riverhez a cég fejlesztői platformot is biztosít, amely az SAP HANA Cloud Platformján (HANA One) működik majd, és az információk szerint az Amazon Web Services infrastruktúráján fut. A River elérhető lesz helyben telepíthető kiadásban is, ilyenkor HANA SP7-re telepíthető a környezet. Az SAP a fejlesztés megkezdéséhez biztosítja a szokásos eszközöket, így vannak előre elkészített sablonok, keretrendszerek és vezérlőkönyvtárak, így a fejlesztést szerencsére nem kell nulláról kezdeni.

Kinyitott eszközök

A River mellett az SAP számos fejlesztői eszköz kódjának kinyitása mellett döntött, így felkerült GitHubra a saját fejlesztésű, HTML5-alapú SAPUI5 fejlesztői eszközének forrása is, amellyel egyszerűen készíthetőek felhasználói felületek. Az eszköz Apache licenc alatt érhető el. A cég azt is közölte, hogy az SAP PowerBuilder 15 zárt béta állapotban még a héten elérhetővé válik 32 és 64 bites SQL Server 2012, Oracle 12, Windows 8, Microsoft .NET 4.5 és OData támogatással.

A német szoftverház harmadik bejelentése a Pivotal-féle Cloud Foundryhoz kapcsolódik, kinyitotta saját fejlesztésű Service Broker alkalmazásának forráskódját és publikálta azt. A cég szerint a Service Broker segítségével bármely Cloud Foundry platformszolgáltatáson futó alkalmazás kihasználhatja a HANA in-memory adatfeldolgozási képességeit. A Service Broker ezzel rövid időn belül a második ilyen alkalmazás, korábban a HANA-Node.js konnektor köztesréteg kódját töltötte fel Githubra a szoftvercég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról