Szerző: Gálffy Csaba

2013. november 19. 09:50

Ezen dolgozott a Pivotal: adatelemző PaaS

Magas szinten automatizált, infrastruktúrafüggetlen alkalmazásplatformot mutatott be a Pivotal. A Pivotal One névre keresztelt környezet a saját Cloud Foundry-hoz ad további eszközöket, a kapott platformot kifejezetten nagy mennyiségű adattal dolgozó analitikához ajánlja a szoftverház.

Bemutatta One névre keresztelt platformját a Pivotal - jelentette be az EMC tulajdonában levő szoftvercég, amely azért jött létre, hogy a "következő generációs", leginkább közösségi, mobil, big data és cloud buzzwordökkel körbeírható alkalmazások számára fejlesszen ki egy rugalmas alkalmazásplatformot. A Pivotal létrejöttét még a májusi EMC World konferencián jelentette be a cég, ekkor ígérte be az alkalmazásplaform elkészültét is idén őszre, amely most meg is született.

Bővülő platform

A Cloud Foundry szabad szoftveres alkalmazásplatform alapjára épült Pivotal One egyéni eszközöket tartalmaz, amelyekkel meggyorsítható a "big data" alkalmazások építése és beüzemelése, miközben jórészt infrastruktúrafüggetlen, már most használható az Amazon Web Services, a VMware és az OpenStack alapokat használó infrastruktúrákon is, hamarosan pedig több további nyilvános infrastruktúraszolgáltatásokat is támogatni fog.

A Pivotal CF nevének megfelelően egy, a nyílt Cloud Foundryra alapozott külön disztribúció, amellyel platformszolgáltatás építhető, de a cég saját infrastruktúráján szolgáltatásként is elérhetővé teszi a rendszert. A Pivotal CF két fontos új képességet kapott. Az Elastic Runtime Service egy skálázható és kiterjeszthető futtatókörnyezet, amelybe beilleszthető minden olyan keretrendszer vagy programozási nyelv, amely Linuxon fut. A szabad Cloud Foundry jelenleg csak néhány technológiát támogat (Java, Ruby, Node.js, Scala), e kör terjeszthető ki az Elastic Runtime Service segítségével más keretrendszerre/nyelvre is, a felhasználó szervezet igényei szerint.

A Pivotal CF Operations Manager a platform készreszerelt menedzsmentszoftvere, amellyel a cég ígérete szerint a PaaS és az alatta dolgozó infrastruktúra könnyedén integrálható. Az Operations Manager biztosítja azt a képességet is, hogy a patchek és frissítések leállítás nélkül, éles üzemben telepíthetőek.

Pivotal One

A Pivotal One szolgáltatáscsomag elemenként vásárolható, ezekből több elemet is bejelentett a szoftvercég. A Pivotal HD segítségével Hadoop adatelemző rendszer építhető, menedzselhető és skálázható a Pivotal CF platformon, automatikus tárolókapacitás-kiosztással, HAWQ adatbázissal és YARN erőforrás-váróval (resource queue). A Pivotal szerint a HD csomag használata nagyban leegyszerűsíti a telepítés, a biztonsági rendszer, a hálózati konfiguráció és az erőforrások kiosztásának folyamatát, így a Hadoop-alapú saját alkalmazás fejlesztése is gyorsabb lehet.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Pivotal AX a szolgáltatóknak szóló platform, gyakorlatilag a HD bizonyos céloknak megfelelően specializált változata, amely SaaS-ként értékesíthető tovább, az egyes modulok (adatgyűjtés, tárolás, lekérdezés, vizualizáció) önkiszolgáló módon aktiválhatóak az előfizető oldalán. A Pivotal AX (a HD-hez hasonlóan) a Cloud Foundry platformon fut, azzal együtt vásárolható meg.

A rendszer két további kiegészítővel is bővült a bejelentés alapján, így megjelent a platformon a RabbitMQ üzenetbróker a Pivotal CF-en futó alkalmazások között és a platformon kívül is képes kommunikálni. A MySQL modullal a felhasználó szervezetek gyorsan építhetnek egyetlen szoftverpéldányra több-bérlős adatbázis-felhőket.

Automatizációból sosem elég

A Pivotal kommunikációjának központi mondanivalója, hogy az elosztott adatbázisokkal, fürtözött rendszerekkel operáló big data alkalmazások jelenleg megoldatlannak számítanak, a szerveres, tárolós, hálózati erőforrások kiosztása illetve folyamatos skálázása (felfelé és lefelé) rengeteg manuális feladatot ad az üzemeltető-fejlesztő csapatoknak. Specializált, az automatizációt beépítve tartalmazó szoftverekkel ez a manuális munkavégzés minimalizálható, így a Hadoop-alapú adatfeldolgozás gyorsabban, hatékonyabban bevethető.

Hozzáadott érték, hogy a Pivotal alkalmazásplatformja alatt szabadon cserélgethető az infrastruktúra, így házi környezetben és nyilvános felhőben is jól fut, ami a vendor lock-in rémétől irtózó nagyvállalati döntéshozókat is meggyőzheti a Pivotal One létjogosultságáról. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a Pivotal az EMC és a VMware közös tulajdonában van, és olyan nagyok támogatását élvezi, mint az IBM, az SAP vagy a General Electric.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról