Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Történelmi mélységbe estek a UNIX-szervereladások

Bodnár Ádám, 2013. december 05. 09:36
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A harmadik negyedévben a HP volt a legnagyobb szervergyártó az IBM friss adatai szerint. Az x86-gépek eladásai továbbra is nőnek, a UNIX-ot futtató rendszerek forgalma már a mainframe-ekét közelíti.

Az IDC friss adatai szerint a harmadik negyedévben 2,3 millió darabon stagnált az eladott szerverek száma, a gyártói árbevétel eközben 3,7 százalékkal 12,1 milliárd dollárra apadt. A piac a 2014 elején induló nagy gépcsere-hullámra vár, írja az elemzőcég, feltételezhetően a négy- és többfoglalatos rendszerekbe szánt új Xeonok, az x86-alapú új HP üzleti kritikus gépek, valamint a POWER8-re épülő új IBM szerverek megjelenésére utalva.

Történelmi mélységben a UNIX-eladások

Ahogy korábban, most is elmondható, hogy az alsó árkategóriás gépek forgalma növekedett, azonban ez nem tudta ellensúlyozni a középkategóriás és high-end rendszerek forgalmának meredek csökkenését. Különösen gyenge volt a UNIX-szerverek forgalma, az eladások értéke 31 százalékkal zuhant éves összehasonlításban. A UNIX-ot futtató gépek a szerverpiacnak csak 11 százalékát adták, ami az IDC által mért legalacsonyabb adat valaha. A UNIX-piac értéke mindössze 1,3 milliárd dollár volt, ami a mainframe szegmenst közelíti.

A Windowst futtató szerverek iránt némileg apadt a kereslet, az eladásaik 1,6 százalékkal múlták alul a tavalyi harmadik negyedév szintjét. Ezzel együtt továbbra is a windowsos gépek adják a szerverpiac legnagyobb részét, az eladások értéke 6,1 milliárd dollár volt, ami a teljes piac kicsivel több mint felét jelenti. A nagy cloudtelepítéseknek is köszönhetően továbbra is erős a kereslet a Linuxot futtató kiszolgálók iránt, a forgalmuk a negyedévben 3,4 milliárd dollárt tett ki, ami éves szinten 5,6 százalékos emelkedést jelent. A linuxos gépek aránya a teljes szerverpiacon belül 28 százalék volt.

A szerverpiac legkisebb szegmensét, operációs rendszerek tekintetében a mainframe-ek képviselik, amely mára egyet jelent az IBM-mel. A Nagy Kék most éppen System z-nek hívott gépeiből 827 millió dollár értékben adott el, ami éves szinten 6,3 százalékos növekedést jelent. A mainframe-ek a teljes szerverpiac 6,8 százalékát tették ki az IDC adatai alapján.Sorozatban ez volt a negyedik negyedév, amikor az IBM növelni tudta mainframe-eladásait, látszólag tehát jól működik a vállalat mainframe-stratégiája, amelynek keretében egyre megfizethetőbb árszintre hozza el ezeket a gépeket.

Az eladások tömegét, ahogy korábban is, most is az x86 rendszerek adják. Az IDC adatai szerint a leszállított 2,3 millió szerverből 2,2 millióban dolgozik x86 processzor (túlnyomó többségükben Xeon), az összértékük pedig 9,5 milliárd dollárt tesz ki, ami a teljes piac 79 százaléka. A tavalyi harmadik negyedéhez képest a volumen nem változott érdemben, az eladások összértéke azonban 2,8 százalékkal növekedett, ahogy egyre több a nagy értékű, erős x86 konfiguráció, amelyek sok esetben RISC/UNIX szervereket váltanak le a felhasználóknál.

Szervereladások a harmadik negyedévben (millió USD)

Átvette a vezetést a HP

A gyártók versenyében a HP hosszú idő után átvette a vezetést az IBM-től. Az IDC statisztikái alapján a UNIX-ot futtató szerverei iránti gyenge érdeklődést a vállalat sikerrel tudta ellensúlyozni a ProLiantek felfuttatásával, ennek köszönhetően a A Palo Altó-i garázsból indult vállalat szerverforgalma 3,4 milliárd dollárt tett ki, ami éves szinten 1,5 százalékos növekedést jelent. A 3,7 százalékkal csökkenő piacon ez 28,1 százalékos piaci részesedés megszerzésére volt elég.

A második helyen álló IBM elsősorban az x86 szegmensben mutatott katasztrofális teljesítménye miatt csúszott vissza. A Nagy Kék System x értékesítésből származó forgalma éves szinten több mint 17 százalékot zuhant, de a RISC/UNIX eladások terén sem muzsikált fényesen a cég - a vásárlók feltehetően már a 2014-ben esedékes POWER8-alapú gépekre várnak. A teljes szerverpiacon az IBM részesedése 27,9 százalékról 23,4 százalékra esett vissza, forgalma 19,4 százalékkal zuhant, ami a legnagyobb csökkenés a vezető gyártók között.

A harmadik helyen szokás szerint a Dell állt. Az x86 piacon második legerősebb szereplő negyedéve nem volt kifejezetten erős, eladásai 6 százalékkal csökkentek, 1,96 milliárd dolláros szerverforgalma és 16,2 százalékos részesedése azonban bőven elég volt a Cisco megelőzéséhez. A nagy gyártók közül a Cisco produkálta a legnagyobb növekedést, UCS gépei hátán a vállalat forgalma 42 százalékot emelkedett, az 599 milliód forgalom azonban csak 5 százalékos bevételarányos piaci részesedést jelentett a cég számára.

Továbbra is szenved az Oracle, amely évek óta ígéri, hogy hardvereladásai növekedő pályára állnak. A piaci részesedés helyett a profitszerzésre koncentráló kaliforniai gyártó 494 millió dollár értékben adott el szervereket a harmadik negyedévben az IDC szerint, ami éves szinten 16 százalékos csökkenést jelent. A piros emblémás cég részesedése ezzel 4,7 százalékról 4,1 százalékra esett vissza.

A most közzétett IDC jelentésben először szerepel egy új kategória, az "ODM Direct". Ezek azokat a szervereket takarják, amelyeket szerződéses elektronikai gyártók (pl. Compal, Quanta, Wistron, Inventec) szállítanak az ügyfél közvetlen megrendelésére, egyedi igényekre szabva. Az ilyen szerverek főleg a sűrűségre optimalizált cloud-telepítéseknél jellemzők és korábban az "egyéb" kategóriában szerepeltek. Ezeknek a szervereknek a forgalma 783 millió dollárt tett ki az elemzőcég szerint, ami éves szinten több mint 45 százalékos növekedés.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.