Szerző: Gálffy Csaba

2013. november 29. 14:58

Telepítés nélkül futtatható Chrome-alkalmazások jönnek

A jövőben telepítés nélkül kipróbálhatóak lesznek a Chrome-ban futó natív alkalmazások. A lépéstől az ilyen appok gyorsabb elterjedését várja a Google.

A Chrome, mint alkalmazásplatform koncepciója az elmúlt hónapokban egyre szilárdabb testet öltött. Van már saját értesítési infrastruktúra, fizetési megoldás, alkalmazásindító menü, illetve támogatottak a keresztplatformos alkalmazások, sőt, immár a processzorarchitektúrák sem számítanak a Google böngészőjében futó alkalmazásoknak.

A koncepció újabb eleme kerülhet a helyére, a Chrome-ban már megjelent az úgynevezett "ephemeral", vagyis mulandó alkalmazások támogatása. Az ilyen Chrome-appok egy linkre kattintva indíthatóak, bezárásuk után pedig azonnal törlődnek is a számítógépről.  A mulandó alkalmazások egyébként ugyanúgy működnek, mint a többi Chrome-os alkalmazás, vagyis futtathatnak natív kódot a felhasználó gépén, jogosultságaikat pedig ugyanúgy a böngésző beépített sandbox-a korlátozza. A két különböző funkcióból álló ephemeral-támogatást Francois Beaufort fedezte fel a Chromium legújabb kiadásában

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A mulandó alkalmazásokhoz kétféle módszerrel juthatunk, egyelőre mindkettőt külön kell aktiválni a böngésző beállításai között. Az elsőt bekapcsolva a Chrome alkalmazásboltban a telepítés gomb helyett két új gomb jelenik meg (hozzáadás és indítás), ez utóbbi jelenti a telepítés nélküli futtatást. A másik opció a linken keresztül indítható alkalmazásokat jelenti, ezeket egy hagyományos hyperlinkre kattinva indíthatjuk. Az opciók egyelőre a Chromiumban érhetőek el, de hamarosan a "hivatalos" Chrome-ban is megjelennek majd.

A Chrome mint alkalmazásplatform elképesztő sebességgel fejlődik, az elmúlt napokban jelent meg az ilyen alkalmazások fejlesztéséhez használható környezet (IDE), amely (nyilván) magában a böngészőben fut. Szintén a napokban jelentette be a Google a PNaCl projektet, amellyel a Chrome-os alkalmazások nem csak az operációs rendszertől, de a processzor utasításarchitektúrájától is függetleníteni tudják magukat és bármely támogatott hardveren futtathatnak natív kódot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról