:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. november 21. 15:11

Új baseband és Snapdragon a Qualcommtól

Beágyazott eszközökhöz módosított Snapdragon lapkákat, új basebandet és új csúcsmodellt is mutatott a Qualcomm. A Snapdragon 805 nagy dobása a 4K-s lejátszás, de emellett számos más ponton is továbblépett.

Snapdragon 805

A FullHD-nál is jóval nagyobb felbontású kijelzők magas teljesítményigényéhez tervezte az új Snapdragon 805 rendszerchip-családot a gyártó. A cég ígérete szerint a lapka képes meghajtani az ultraHD (4K) felbontású paneleket is, ehhez pedig egy új, Adreno 420 jelű grafikus feldolgozóegységet kapott, amely már támogatja a hardveres tesszelációt és a geometriai shadereket is. A CPU szerepében a Krait egy új iterációja, a 450-es dolgozik, négymagos konfigurációban. A Krait 450-ről egyelőre nem sokat tudni, a Qualcomm egyelőre annyit árult el, hogy a maximális órajele 2,5 GHz lesz, a memória sávszélessége pedig 25,6 gigabájt (2x64 bites interfész).

A lapkára integrált képfeldolgozó is fejlődött, a Qualcomm szerint az előlapi és hátlapi érzékelőből egyszerre érkező adatok esetén akár másodpercenként egy gigapixelt is képes feldolgozni a processzor. A lejátszásban is van előrelépés, hardveresen gyorsított a 4K felbontású HEVC (h.265) tartalmak dekódolása és megbirkózik HQV videók utófeldolgozásával is. Fontos apróság, hogy a Snapdragon 805 már integráltan támogatja az 802.11ac WiFi szabványt is, így az már az okostelefonokban és tabletekben is elkezdhet terjedni.

Új rádiós modul

Az új SoC mellett új rádiós hálózati modemet is bemutatott a Qualcomm, a negyedik generációs LTE baseband MDM9x35 újdonsága, hogy ideális körülmények között akár 300/50 megabites mobilos adatátvitelre is képes, vivőaggregáció (carrier aggregation) segítségével. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a mobileszköz és az adótorony összevon két, egyenként 20 MHz széles frekvenciatartományt és mindkettőn egyszerre folyik adatátvitel. Összehasonlításképp a Qualcomm korábbi csúcsmodellje, az MDM9x25 ennek felére, 150 megabitre volt képes, két, 10 MHz-es tartomány aggregációja révén.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az új modem már a TSMC vadonatúj, 20 nanométeres eljárásán készül, ez az egyik legelső lapka, amely ezt használja majd. A Qualcomm így meglehetősen nagy kockázatot vállalt, ha a gyártás minősége (fogyasztás) és mennyisége (selejtarány) elmarad a kereslettől, akkor a cég komoly bevételektől eshet el. Másik oldalon viszont a gyártó legtöbb LTE-modemje az SoC-ra integrált, a diszkrét modemekkel (főleg a csúcskategóriás egységgel) valószínűleg kedvére kísérletezhet.

A rádiós egység egyébként teljeskörű visszafelé kompatibilitással rendelkezik, ismeri az összes szabványt a DC-HSPA-t, az amerikai EVDO-t és CDMA-t, valamint a GSM-et, illetve a kínai TD-SCDMA hálózatokat is képes kezelni, így a világ minden táján képes működni. A Qualcomm bejelentése szerint a baseband könnyedén párosítható a Snapdragon 805 mellé, így a tablet vagy mobileszköz komplett rádiós kompatiblitással is gazdagítható a gyártópartner igényei szerint.

És új lapkák otthoni hálózati eszközökbe

A Qualcomm szerint az otthoni routerekben, NAS-okban, médiaszerverekben dolgozó processzorok túl sokat fogyasztanak és/vagy túl alacsony teljesítményűek, emiatt a folyamatosan 24 órában működő eszközök a szükségesnél jóval több áramot fogyasztanak, alacsony sebességük pedig a futó alkalmazások számát és képességeit korlátozza. A gyártó szerint a megoldást az új Internet Processor családja jelenti majd, amely a Snapdragon 600 sorozatból leszármaztatott, beágyazott működésre kihegyezett új termékeket jelenti.

Az IPQ8062 és IPQ8064 két-két Krait processzormagot használ, amelyek mellett két hálózati gyorsító modul dolgozik, ezek végzik a Wi-Fi, illetve Ethernet funkciókkal kapcsolatos számításokat. A két kivitel között elsősorban órajelben van különbség, míg a 64-es verzió 1,4 GHz-en futtatja a Krait magokat és 5 gigabites aggregált hálózati átvitelt tud elérni, a 62-es 1 GHz-en fut, a maximális kombinált átviteli sebesség pedig 3 gigabit. Az integrált IO-vezérlő három PCIe csatornát biztosít, emellett egy SATA 3.0 csatlakozásra, 2 USB 3.0-s és egy XGMII kapcsolatra van lehetőség. A lapkák a TSMC 28 nanométeres LP eljárásán készülnek.

A Qualcomm bejelentése szerint az IPQ8064 már négy hónapja próbagyártásban van, az első erre épülő termékek pedig 2014 első félévében kerülhetnek a boltok polcaira.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.