Szerző: Hlács Ferenc

2013. november 19. 12:45

Decembertől kapható a Qualcomm okosórája

December elejétől megvásárolható a Qualcomm Toq, a vállalat saját fejlesztésű okosórája. A készülék elsősorban a Mirasol kijelző bemutatását szolgálja, a cég nem is vár tőle hatalmas sikert. A kütyü androidos okostelefonokkal és tabletekkel lesz használható, és a gyártó saját operációs rendszere fut majd rajta.

Hamarosan megvásárolható lesz a Qualcomm saját, Toq névre keresztelt okosórája. A vállalattól eddig nem igazán láthattunk saját készüléket, eddig leginkább mobil processzorairól volt ismert, és a mostani lépés is inkább technológiai demónak vehető, mintsem komoly piaci debütálásnak. A Toq androidos készülékekkel lesz használható, amelyekhez az eddig látott okosórákhoz hasonlóan Bluetoothon, illetve a Play Store-ból letölthető alkalmazáson keresztül kapcsolódik majd. A vállalat szerint elviekben nincs akadálya az iOS-es eszközökkel való használatnak sem, ugyanakkor egyelőre nem tervezi elérhetővé tenni az okosóráhosz szükséges saját alkalmazást az Apple platformján.

Az óra legnagyobb erőssége az 1,55 hüvelykes kijelző, amely a Qualcomm saját fejlesztésű Mirasol technológiájával készült, így amellett hogy erős napfényben is jól látható, alacsony fogyasztásának köszönhetően akár három-négy napos üzemidőt is lehetővé tesz - mindezt úgy, hogy a panel folyamatosan be van kapcsolva. Az LCD-kkel ellentétben ugyanis a reflektív Mirasol kijelzők nem igényelnek háttérvilágítást, és egy-egy képet minimális fogyasztás mellett képesek megtartani akárcsak az e-ink panelek, ráadásul jobb frissítési gyakorisággal.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ugyancsak az üzemidő meghosszabbítása érdekében a készülék egy alacsony fogyasztású, mindössze 200 megahertzes ARM Cortex-M3 processzort kapott, ami viszont várhatóan elegendő is lesz az óra számára, mivel az sok hasonló készülékkel, többek között a Samsung saját okosórájával a Galaxy Gearrel ellentétben nem Androidot futtat majd, hanem a Qualcomm saját, alacsony erőforrásigényű operációs rendszerét, amely elsősorban a telefonról - vagy tabletről - érkező értesítések megjelenését szolgálja. Az órán egyetlen gombot, de még csatlakozót sem találunk így annak töltése is vezeték nélkül történik a mellékelt dokkoló segítségével.

A Qualcomm nem számít elsöprő sikerre a terméktől, azt inkább egy korlátozott számban megjelenő “limited edition” modellnek szánja, amely az eddig nem túlzottan elterjedt Mirasol kijelzőtechnológia képességeit hivatott demonstrálni. A vállalat vélhetően azt reméli, amennyiben a Toq a vásárlók körében kedvező fogadtatásra talál, a többi gyártó is alkalmazni kezdi a technológiát. Az okosóra december 2-ától lesz megrendelhető a gyártó honlapjáról 350 dolláros áron, kiskereskedői partnerekről egyelőre nem tudni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról