Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Okosórát mutatott a Qualcomm

Gálffy Csaba, 2013. szeptember 05. 14:57
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Hosszú ideje igyekszik elterjeszteni Mirasol kijelzőtechnológiáját a Qualcomm, eddig kevés sikerrel. Az okosórák hozhatják meg az áttörést, a gyártó saját órát épített a panel szélesebb körű bemutatásához.

Saját márkája alatt, Toq (mint talk) néven dobja piacra saját okosóráját a Qualcomm - jelentette be a cég Uplinq konferenciáján a gyártó. Az alacsony fogyasztású elemekből építkező óra három-öt napos akkus üzemidővel rendelkezik, ami többszöröse a szintén tegnap bemutatkozott Samsung Gear hasonló adatának. A kiváló adat többek között a Mirasol kijelzőnek köszönhető - ennek demózására szolgál a Toq. "Terveink szerint tízezres és nem százezres példányszámban fog fogyni" - mondta Qualcomm termékigazgatója az All Things D-nek. "A siker számunkra az, ha a partnereink fogják a kijelzőt és saját órákat építenek rá. A Qualcommból nem lett most elektronikai gyártó"

Nem eszik sokat

A termék specifikációi szerint a Toqban egy 200 MHz-en ketyegő ARM Cortex M3 processzor dolgozik, vagyis nem a Qualcomm saját fejlesztésű lapkája. A választást az alacsony áramfelvétel indokolja, a Cortex M3 töredékét fogyasztja, mint a legegyszerűbb Snapdragon processzorok, ez pedig kritikus fontosságú egy karóra esetében. A Toq igazi fénypontja a gyártó szerint a 1,55 hüvelykes átmérőjű érintőkijelzője, amely a Mirasol interferometriás moduláción (IMOD) alapuló technológiáját használja.

A panel az LCD-től eltérően nem igényel háttérvilágítást és vakító napfényben is kiválóan olvasható maradt, miközben reakcióideje jobb az E Inknél, és ez utóbbival ellentétben színes is. A kijelző egyébként folyamatosan működik, nem kapcsol le használaton kívül, a több napos készenléti idő ettől érdekes igazán. A Mirasolnak vannak hátrányai is, a panel színei viszonylag fakók, a kontraszt nem közelíti meg az AMOLED vagy az LCD szintjét - ez azonban ez okosóra esetében elfogadható kompromisszum lehet.

Annak ellenére, hogy elsősorban a kijelzőt prómózza, a Toq köré használható szoftvereket is készített a gyártó. A Qualcomm közlése szerint a Toq használatához minimum Android 4.0.3-as okostelefonra van szükség, a kommunikációhoz bármilyen Bluetooth szabvány megfelelő. A kapcsolat felépítéséhez a telefonra le kell tölteni a megfelelő Toq alkalmazást, a két eszköz kommunikációja ezen keresztül valósul meg. A Toq által támogatott funkcionalitás jórészt megegyezik a mostanában debütáló többi okosóráéval, így megjeleníti az okostelefon értesítéseit, az időjárást és tőzsdei árfolyamokat, valamint távirányítja a zenelejátszót, mutatja a beérkező üzeneteket.

Az óra támogatja a Qualcomm-féle WiPower LE vezetéknélküli töltést, így egyszerűen csak rá kell tenni a mellékelt tartóra és a töltési folyamat automatikusan beindul. Ez fontos lépés az okosórák használhatóságában, a csatlakozós töltéshez képest kényelmesebb, természetesebb.

A Qualcomm Toq mintegy 300 dolláros áron kerül majd forgalomba a negyedik negyedévben, fehér és fekete színben. A Qualcomm előzetes tervei szerint a termék korlátozott példányszámban lesz kapható, átütő siker esetén azért elképzelhető, hogy tömeges gyártásra is sor kerül.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.