:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 7. 09:52

Vége a GlassFish kereskedelmi támogatásának

Egy blogbejegyzésben ismertette a Java roadmappel kapcsolatos fejleményeket az Oracle. A szövegből az is kiderül, megszűnik a GlassFish Server vállalati szintű támogatása.

A GlassFish Server még a Sun Microsystems korszakából az Oracle-re maradt termék, a nyílt forrású alkalmazásszerver volt a mindenkori legfrissebb Java EE referenciaimplementációja. Az Oracle-Sun összeolvadás kapcsán felmerültek aggályok a GlassFish jövőjével kapcsolatban, azonban a piros emblémás vállalat mindenki megnyugtatására közölte, a WebLogic mellett továbbra is megmarad a GlassFish, mint nyílt forrású Java alkalmazásszerver (Open Source Edition), amihez kereskedelmi támogatás is kapható (GlassFish Enterprise Server).

A GlassFish utoljára idén nyáron frissült, amikor a Java EE 7-tel együtt megérkezett a nyílt forrású alkalmazásszerver 4.0 verziója, amely elsőként kínált Java EE 7 kompatibilitást (teljes platform és web profile is). A blogbejegyzés szerint az Open Source Edition 4.1 verzió jövőre esedékes, ezt követően azonban a további frissítések időzítése bizonytalan, mivel a fejlesztőcsapat erőforrásait a Java EE 8-cal együtt érkező GlassFish 5.0 elkészítésére összpontosítják. A Java EE 8 a legfrissebb információk szerint 2015-ben fog elkészülni.

Megszűnik a GlassFish Enterprise Server

Az Oracle eközben leáll a GlassFish kereskedelmi támogatásával. A GlassFish Open Source Edition mellett eddig ugyanis lehetőség volt egy kereskedelmi támogatást élvező változat használatára is, a GlassFish 4.x sorozatból azonban már nem lesz Enterprise Server - aki kereskedelmi támogatású alkalmazásszervert szeretne vásárolni az Oracle-től, annak a WebLogic lesz ezentúl az egyetlen választása. A vállalat szerint a WebLogic és a GlassFish sok közös komponenst tartalmaz, ezért a kettő közötti váltás nem bonyolult és az üzemeltetési filozófia is hasonló.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A GlassFish Enterprise Server egy processzormag-licence 5000 dollárba kerül jelenleg, a terméktámogatás pedig évente 1100 dollárt emészt fel. A WebLogic Standard Edition ára magonként ennek a duplája, vagyis 10 ezer dollár és évi 2200 dollár a követésért, az Enterprise verzió pedig 25 ezer dollárt és évi 5500 dollárt kóstál. Vagyis a WebLogicra átálló szervezeteknek a migráció bonyodalmai és költségei mellett még a platform duplázódó költségeivel is számolnia kell.

Azok a cégek, amelyek jelenleg kereskedelmi támogatású GlassFish Enterprise Server 2.x vagy 3.x verziót használnak, az Oracle Lifetime Support Policy alapján vehetnek igénybe támogatást. A 2007-ben megjelent GlassFish Enterprise Server 2.0 premier támogatása már 2010-ben lejárt, de 2014 szeptemberében az extended supportot is beszünteti hozzá az Oracle. A 2.1-es verzió esetében ez a két dátum 2014 január és 2017 január, az Enterprise Server 3.x pedig jövő decemberig élvez premier támogatást, az extended support időszak pedig 2017 decemberében ér véget.

Fork?

Lapunk egyelőre nem tud GlassFish forkról vagy az Oracle mellett más cégről, amely kereskedelmi támogatást biztosítana a nyílt forrású alkalmazásszerverhez, azonban a szoftverház döntése nyomán hamar megszülethetnek ilyenek. Emlékezetes, hogy a MySQL fejlesztési irányaival elégedetlen közösség nemrég létrehozta a MariaDB nevű forkot, amelyhez kereskedelmi támogatás is vásárolható a MySQL alapítói által létrehozott cégtől. A MariaDB annyira sikeressé vált, hogy több Linux-disztribúcióban (pl. Fedora 19, openSUSE 12.3) leváltotta a MySQL-t.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.