Szerző: Bodnár Ádám

2013. június 13. 13:41

Hivatalosan is elrajtolt a Java EE 7

Befutott a Java EE 7, amely már teljes egészében az Oracle égisze alatt készült. Az újdonságok a HTML5 használata köré csoportosulnak, a cloudítási törekvésekből egyelőre nem lett semmi.

HIRDETÉS

Az Oracle tegnap hivatalosan is bejelentette a Java Platform Enterprise Edition 7-et, az első nagyvállalati Java platformot, amely teljes egészében a cég irányítása alatt készült el. Az előző kiadás, a Java EE 6 még 2009 decemberében jelent meg,amikor az Oracle már kinyilvánította a Sun Microsystems megszerzésének szándékát, azonban az összeolvadás még nem következett be.

A Java Community Process még április utolsó napján szavazott az új szabványba kerülő technológiákról, ezek részletes listája itt érhető el. Az Oracle elsősorban azt emeli ki az új verzió kapcsán, hogy a Java EE 7 megkönnyíti a HTML5-alapú nagyvállalati alkalmazások fejlesztését, ehhez olyan képességeket implementáltak a Javába mint a JAX-RS (Java API for RESTful Web Services) 2.0, valamint a WebSockets-támogatás kis késleltetésű kommunikációhoz, és JSON-támogatás a könnyű adatcseréhez. Ezek alapján az Oracle a vállalati alkalmazások jövőbeli felületét HTML5-alapokon képzeli el, amelyhez a Java szolgáltatja a backendet. A Java EE 7 emellett olyan képességekkel bővült, mint a batch jobok szétaprózása könnyebben kezelhető részletekre, vagy a párhuzamos feladatok definiálhatósága a többszálú feldolgozás felgyorsítása érdekében. A java EE 7 újdonságairól itt lehet bővebben olvasni.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A Java fejlesztőinek korábban kifejezett célja volt, hogy a Java EE 7-et "cloudosítsák", azonban tavaly ősszel végül úgy döntött a közösség, hogy ezekkel a fejlesztéseket csak a Java EE 8 kapja majd meg, mivel az implementációjuk túl sok időt vett volna igénybe és ez jelentősen késleltette volna a Java EE 7 megjelenését. Januárban a sokak által várt JCache is kikerült a Java EE 7-ből és átkerült a 8-as verzióba, amely a jelenlegi tervek szerint két év múlva, tehát 2015-ben esedékes. Persze még addig is változhatnak a roadmapek, mint ahogy az a Java EE 7 esetében is megtörtént.

Az új Java persze semmit sem ér fejlesztői eszközök és megfelelő alkalmazásszerver nélkül. A formális premierrel egyszerre vált elérhetővé az új Java SDK és a NetBeans 7.3.1, és a tervek szerint június 26-án érkezik az Eclipse "Kepler", amely szintén teljes körű Java EE 7 támogatást kínál. Elrajtolt tegnap a nyílt forrású GlassFish alkalmazásszerver 4.0 verziója is, amely a Java EE 7 referenciaimplementációja, a többi Java alkalmazásszerver (WebLogic, JBoss, stb.) viszont csak később kaphat Java EE 7 támogatást.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 7. 06:44

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.