Szerző: Bodnár Ádám

2013. június 13. 13:41

Hivatalosan is elrajtolt a Java EE 7

Befutott a Java EE 7, amely már teljes egészében az Oracle égisze alatt készült. Az újdonságok a HTML5 használata köré csoportosulnak, a cloudítási törekvésekből egyelőre nem lett semmi.

Az Oracle tegnap hivatalosan is bejelentette a Java Platform Enterprise Edition 7-et, az első nagyvállalati Java platformot, amely teljes egészében a cég irányítása alatt készült el. Az előző kiadás, a Java EE 6 még 2009 decemberében jelent meg,amikor az Oracle már kinyilvánította a Sun Microsystems megszerzésének szándékát, azonban az összeolvadás még nem következett be.

A Java Community Process még április utolsó napján szavazott az új szabványba kerülő technológiákról, ezek részletes listája itt érhető el. Az Oracle elsősorban azt emeli ki az új verzió kapcsán, hogy a Java EE 7 megkönnyíti a HTML5-alapú nagyvállalati alkalmazások fejlesztését, ehhez olyan képességeket implementáltak a Javába mint a JAX-RS (Java API for RESTful Web Services) 2.0, valamint a WebSockets-támogatás kis késleltetésű kommunikációhoz, és JSON-támogatás a könnyű adatcseréhez. Ezek alapján az Oracle a vállalati alkalmazások jövőbeli felületét HTML5-alapokon képzeli el, amelyhez a Java szolgáltatja a backendet. A Java EE 7 emellett olyan képességekkel bővült, mint a batch jobok szétaprózása könnyebben kezelhető részletekre, vagy a párhuzamos feladatok definiálhatósága a többszálú feldolgozás felgyorsítása érdekében. A java EE 7 újdonságairól itt lehet bővebben olvasni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Java fejlesztőinek korábban kifejezett célja volt, hogy a Java EE 7-et "cloudosítsák", azonban tavaly ősszel végül úgy döntött a közösség, hogy ezekkel a fejlesztéseket csak a Java EE 8 kapja majd meg, mivel az implementációjuk túl sok időt vett volna igénybe és ez jelentősen késleltette volna a Java EE 7 megjelenését. Januárban a sokak által várt JCache is kikerült a Java EE 7-ből és átkerült a 8-as verzióba, amely a jelenlegi tervek szerint két év múlva, tehát 2015-ben esedékes. Persze még addig is változhatnak a roadmapek, mint ahogy az a Java EE 7 esetében is megtörtént.

Az új Java persze semmit sem ér fejlesztői eszközök és megfelelő alkalmazásszerver nélkül. A formális premierrel egyszerre vált elérhetővé az új Java SDK és a NetBeans 7.3.1, és a tervek szerint június 26-án érkezik az Eclipse "Kepler", amely szintén teljes körű Java EE 7 támogatást kínál. Elrajtolt tegnap a nyílt forrású GlassFish alkalmazásszerver 4.0 verziója is, amely a Java EE 7 referenciaimplementációja, a többi Java alkalmazásszerver (WebLogic, JBoss, stb.) viszont csak később kaphat Java EE 7 támogatást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról