:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. október 28. 10:32

Melyik infrastruktúraszolgáltató a leggyorsabb?

Az infrastruktúra-szolgáltatások sokat hangoztatott előnye az alacsony ár. Ebben azonban látványos különbségek vannak a feltörekvő szolgáltatók között.

A felhős szolgáltatók mindig a kiváló árazással büszkélkednek, a hagyományos hosztingszolgáltatásokhoz képest pedig sokszor nagyon vonzó ajánlatokat tesznek. A virtuális gépek papíron nagyon szép  teljesítménye azonban a valós körülmények között nem mindig éri el a várakozásokat. A választásban segítenek az összehasonlító tesztek, mint például a Cloud Spectator rendszeresen elvégzett, egész éves folyamatos, napi három mérésen alapuló kutatása.

Eszerint az általános rendszerszintű teljesítményt tekintve az októberrel záruló évben a Virtustream nevű apró szolgáltató kínálja a legjobb teljesítmény/ár mutatójú szolgáltatást. Érdekesebb azonban, hogy a második-harmadik helyen a HP és a Microsoft végzett, amelyek szintén kiváló mutatóval rendelkeznek. Az Amazon meglepetésre messze lemaradva, az utolsók között szerepet, a mérés szerint azonos teljesítményt hatszoros áron kínál például a HP-hoz viszonyítva. Érdemes megjegyezni, hogy a kutatás csak a VM-ek teljesítményét és árazását vette figyelembe, a kapcsolódó szolgáltatásokat (terheléselosztás, tárolók, stb.) nem.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A részletes adatok és a mérési metodológia itt található. Ez alapján például az Amazon EC2 kínálja abszolút értékben a leggyengébb CPU-teljesítményt, amely ráadásul időben széles értékek között is változik. A Cloud Spectator ábráján a piacvezető teljesítmény/ár mutatójához normalizálva mutatja a többi szereplő hasonló mutatóját. A teszt a Unixbench lefuttatásából áll a kínált Ubuntu, CentOS és Red Hat disztribúción, a virtuális gépeket pedig igyekeztek egymáshoz közel megválasztani. Ez egyes esetekben (például a Fujitsunál) nem járt sikerrel, de egyébként a szolgáltatások egész jól összehasonlíthatóak.

Drága, mert drága lehet

Az Amazon ugyan kifejezetten gyengén szerepel ebben a benchmarkban, ez azonban jelenleg inkább azt mutatja, hogy az AWS nem teljesítményével, hanem funkciókínálatával fogja meg a vásárlókat. A piacvezető szolgáltatásnak sokéves előnye van a a színtiszta vashoz kínált extra képességek tekintetében, legyenek azok változatos tároló-, hálózati vagy üzemeltetési funkciók. A fenti grafikon így inkább azt jelzi, hogy az AWS egyelőre nem érzi a versenytársak nyomását, így lassabb ütemben csökkenti a szolgáltatás árazását, mint azt a műszaki fejlődés amúgy lehetővé tenné. A Forbes által hivatkozott ProfitBricks felmérés szerint az AWS árai és az aktuális Intel processzorok teljesítménymutatója között szépen kinyílt az olló az elmúlt években és ugyan az Amazon folyamatosan nyesegeti az árakat, a csökkentés üteme messze elmarad a műszakilag indokolttól.

A spektrum ellenkező oldalán a feltörekvő szolgáltatók vannak, amelyek egyelőre elsősorban a versenyképes árakkal igyekeznek vevőket toborozni, a de facto standardnak számító Amazon felhős API-k ellenében. Itt a kicsit mellett megtaláljuk a HP Cloud és a Microsoft Azure nevét is, mindkét szolgáltató igen agresszívan igyekszik részesedést szerezni a gyorsan növekvő piacon, ennek része az árazási stratégia is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.