Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Vége az isoHunt torrent trackernek

Dojcsák Dániel, 2013. október 18. 11:55
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A népszerű fájlcsere szolgáltatás, az isoHunt is elntűnik a webről, miután az USA-ban bírósági perben ítélték el a torrent-katalógust masszív szerzői jogsértés okán. A hosszadalmas procedúra eredménye nem volt kétséges, de ennek ellenére sokáig húzódott az ügy, az MPAA most ünnepelhet.

Gary Fung, az isoHunt oldal kanadai üzemeltetője a leállítás mellett kénytelen egy komoly büntetést is befizetni, nem kevesebb mint 110 millió dollárt. A bíróság szerint ennyi kárt okozott a felpereseknek, s a kártalanítás is szükséges ahhoz, hogy a jogi csatározás lezáruljon. Az persze még kétséges, hogy ezt hogyan fogja Fung kifizetni, ugyanis szinte kizárt, hogy rendelkezzen ekkora vagyonnal. Az amerikai filmstúdiók persze igyekeznek majd megtalálni a módját, hogy behajtsák az összeget, de legalábbis minél nagyobb részét. A legnagyobb győzelemnek persze azt tekintik majd, hogy sikerült kiiktatnni az egyik legnagyobb presztízsű torrent-keresőt, illetve az isoHunt mellett Fung egyéb oldalait, mint a TorrenTBox és a Podtropolis is.

Diadalittas

Az MPAA igazgatója, a volt szenátor Chris Dodd eufemisztikus fogalmazása szerint szerint a mai döntés egy komoly lépés annak irányába, hogy elismerjük az internet, mint platform hatalmas potenciálját a legális kereskedelemre és innovációra. Majd hozzátette azt is, hogy emellett egy erős üzenet is a döntés azok számára, akik üzletet építenek a szerzői jogok megsértésének támogatására, elősegítésére. "Ők ugyanúgy részesei a jogsértésnek, mint azok, akik elkövetik az illegális cselekményeket és ugyanúgy felelősségre is lehet őket vonni ezért." - mondta a politikusi karrierjét lobbizásra cserélő Dodd.

A győzelem azonban messze nem olyan fényes, mint ahogy az a nyilatkozatból tűnik. A BitTorrent protokollt Bram Cohen programozó még 2001-ben alkotta meg, elsősorban azzal a céllal, hogy nagy méretű fájlokat hatékonyan és gyorsan lehessen mozgatni központi szerverek beiktatása nélkül. A lehetőség természetesen az illegális fájlcserének kedvezett leginkább, a BitTorrent a legnépszerűbb módja lett a filmek, zenék, sorozatok, játékok és felhasználó programok nem legális terjesztésének. A protokoll köré igazi ökoszisztéma épült, ennek csúcsán foglalt helyet többek között a kanadai isoHunt, vagy az európai, szintén híres Pirate Bay.

Az isoHunt pere még 2006-ban, tehát 7 évvel ezelőtt kezdődött Los Angelesben a szövetségi bíróságon. Idén márciusig kellett várni arra, hogy egy bíróság kimondja, a Google keresővel szemben az isoHunt nem élvez védettséget amiatt, hogy nem tárolta, csak listázta, katalógusba rendezte és kereshetővé tette az illegális másolatokat. A döntés indoklása, hogy míg a Google üzleti modellje nem az illegális fájlcserére épül, s a szolgáltató láthatóan sokat megtesz azért, hogy felületei ne adjanak teret a kalózkodásnak. Ezzel szemben Fung oldalainak üzleti modellje láthatóan a szerzői jogsértésre, jogosulatlan használatra épülnek.

Fung még azzal védekezett, hogy a kifogásolt linkeket és listaelemeket nem ő helyezte el az oldalon, hanem a több millió felhasználó, akik feltöltötték a linkeket és információkat és ők voltak azok is, akik jogosulatlanul terjesztettek digitális tartalmakat. Fung szerint az isoHunt ugyanúgy csak egy keresőmotor, amit szintén védenie kellene a Digital Millennium Copyright Act-nek. A híres törvény kimondja, hogy a szolgáltatók nem felelősek a felhasználóik tevékenységeiért saját felületeiken, abban az esetben, ha a jogsértő tartalmakat kérésre önként eltávolítják. Fung azt állítja, hogy ezeknek a kéréseknek kivétel nélkül mindig eleget tett.

Természetesen, aki valaha is látott ilyen oldalakat, tudhatja, hogy a legelső dolog az, hogy az oldal vastagon szedve szerepelteti a törvényi kitételeket, de valójában azt senki, sem a szolgáltató, sem a felhasználó nem veszi komolyan. A warez oldalak minden esetben a törvényi kiskapukat kihasználva működnek, összekacsintva a felhasználókkal és akár a szerver és tárhelyszolgáltatókkal a közös haszonért.

Nem hat a magyarázat

Az amerikai bíróságot ez azonban egy szinten túl nem hatotta meg, és első alkalommal elmarasztalt egy torrent-tracker oldalt. A döntésben szerepel az is, hogy az isoHunt kiemelten listázott aktuálisan futó premier mozifilmeket is, ami a kiadók gyengéje egyébként is. Az ilyen esetekért egyenként 150 ezer dolláros kártérítési kötelezettséget állapított meg a bíróság.

Az isoHunt nagyságát szemlélteti, hogy saját statisztikái szerint 13 millió aktív torrentfájl érhető el, amit folyamatosan 44 millió peer szolgál ki. Az Alexa.com statisztikái szerint az isoHunt a 426. leglátogatottabb oldal a világon. A magyar bitHUmen trackeren az átlagos felhasználószám 100 ezer körüli, 250 ezer aktív kapcsolattal, az elérhető aktív torrentek száma pedig 500 ezer körül van.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.