:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. október 17. 11:11

Profitra szálkásít az IBM

Fokozatosan kivonul az alacsonyabb nyereséggel kecsegtető szegmensekből az IBM. Az átalakulás eredményeként apad a bevétel, de az elért profit egészséges ütemben nő. Kérdés, a stratégia hosszú távon fenntartható marad-e?

Estek az IBM részvényei a tőzsdén, miután a vállalat újra felemás pénzügyi eredményeket jelentett. A harmadik negyedévre vonatkozóan a cég a 24,8 milliárd dolláros várakozások alatti, 23,7 milliárdos forgalomról számolt be. Ez nem egyedi eset, a cég bevétele immár hat egymást követő negyedévben esett, most (árfolyamhatást kiszűrve) két százalékkal zsugorodott az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Az eredmények ennek ellenére nem rosszak, az elért 3,99 dolláros részvényenkénti profit (egyszeri hatások nélkül) meghaladja az elemzők 3,96 dolláros várakozását. A 4 milliárd dolláros nyereség egészséges ütemben, 6 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. A zsugorodó bevétel mellett növekvő profit a cég aktuális stratégiáját tükrözi, amelyben a bevételeket a magasabb profittartalmú tevékenységek irányába igyekszik elmozdítani. Ez a folyamat működik is, az üzemi nyereséghányad egy százalékponttal, 49,1 százalékra emelkedett.

Szegmensek

A földrajzi régiókat tekintve az amerikai piacok stagnálást mutattak, az EMEA-régió 2 százalékkal zsugorodott, a távol-keleti piacok pedig 4 százalékkal estek (árfolyamhatás kiszűrésével). A fejlődő piacok sem teljesítenek most jól, az IBM innen származó bevételei 5 százalékkal zsugorodtak, különösen gyengének bizonyultak ezen belül a BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína), amelyek 12 százalékos esést mutattak.

Az informatikai szolgáltatásokért felelős részleg bevétele 2 százalékkal esett, az üzleti szolgáltatások stagnáltak. Jó hír a cég befektetőinek, hogy a szerződésállomány 6 százalékkal 141 milliárd dollárra emelkedett, vagyis a lejáró szerződéseket sikerült újakkal pótolni. A szoftverrészleg bevétele 5,8 milliárd dollárt tett ki, ez 2 százalékos növekedés, ezen belül a köztesréteg-szoftverek 4 százalékkal nőttek, az operációs rendszerek 2 százalékkal estek. A negyedévben különösen a Social Workforce portfólió és a Rational fogyott jól, 14 illetve 12 százalékos növekedést mutattak.

Nagyot hasalt viszont a hardverüzletág, bevételei 16 százalékkal estek, a divízió működése pedig veszteségessé vált. A Power System rendszerek eladásai 38 százalékkal zuhantak az év eleji processzorfrissítés ellenére, a Xeon-alapú System x 18 százalékkal esett, a tárolók eladásai 11 százalékkal zsugorodtak. Hat százalékos növekedést ért el viszont a System z mainframe-ek eladása, köszönhetően az új modelleknek.

20 dollárért siklik ki a cég?

Az IBM 2010-ben tűzte ki maga elé az igen ambíciós célt, az évi 20 dolláros részvényenkénti nyereség (EPS) elérését, egyszeri tételek beleszámítása nélkül. A cég 2010-ben egész évre 11,67 dolláros EPS értéket ért el, 2011-ben pedig 13,44 dollárt, innen mindössze 4 év alatt elérni a 20 dollárt hatalmas kihívásnak számít. A cél elérésében az IBM vezetése több eszközt is bevet egyszerre - egyrészt részvényeinek folyamatos visszavásárlásával csökkenti a hányados nevezőjét, másrészt a magasabb profittartalmú tevékenységekre fókuszálva növeli a számlálót.

A 20 dolláros EPS az elmúlt időszakban gyakorlatilag fétissé vált az IBM vezetése számára, olyan céllá, amelynek eléréséhez minden eszközt be lehet vetni. A Business Insider által megszólaltatott alkalmazottak szerint például a cél elérésétől függ az is, hogy Ginny Rometty elnök-vezérigazgató 2015 után is folytathatja pályáját a szervezet élén. Ugyan a 20 dolláros EPS-t még Sam Palmisano előző vezér alatt tűzte ki a cég, elérését azonban kinevezésekor Rometty is vállalta (feltételezhetően ez is a szerződéskötés kritériumai közt szerepelt).

Ginny Rometty - a kormányrúdnál.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az iparági pletykák szerint az amúgy egészséges pénzügyi adatokat produkáló cégnél végzett folyamatos leépítések és az értékesítést végző csapat jutalékának leépítését is a részvényenkénti eredmény elérése indokolja, ahogy az amerikai szolgáltatásokat támogató személyzet cseréjét is az IBM India alkalmazottaira. A cég egy ideje nem teszi közzé a dolgozóinak létszámát, így a masszív leépítésekre csak a volt alkalmazottak elszórt vallomásaiból lehet következtetni.

Az IBM belső működését hosszabb ideje követők már egy ideje kongatják a vészharangot a cég fölött, a belső átstrukturálás ugyanis már most rendkívül erős belső feszültségeket okoz, a hosszú távú szolgáltatási szerződésekből pedig (anekdotális bizonyítékok szerint) néhány nagy partner már kihátrált. A masszív költségcsökkentés áldozata a szolgáltató személyzeten kívül a kutatás-fejlesztés is, a hosszú távon megtérülő alapkutatások hagyományosan az IBM kultúrájának részét képezik, a költségcsökkentés azonban már ezt a területet is egyre komolyabban érinti. A pesszimista forgatókönyvek szerint az IBM lassan a jövőbeni növekedésének alapját kezdi felélni a költségcsökkentéssel, a rövidtávú siker, a 20 dolláros EPS elérése érdekében a cég hosszú távú létezése kerül veszélybe.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.