Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 16. 14:54

Filmre veszi a virtuális gépeket az új VirtualBox

Az Oracle szokás szerint őszre időzítette a VirtualBox új verziójának megjelenését. A Virtualbox 4.3 támogatja az érintőkijelzőket, javítottak a 3D-gyorsításon, filmre tudja venni egy VM működését és új NAT móddal rendelkezik.

A VirtualBox desktopvirtualizációs szoftver 2008-ban egy felvásárlás révén került a Sun Microsystems birtokába, de mivel a céget később felvásárolta az Oracle, ma Larry Ellison cége a fejlesztő. A tulajdonosváltással névváltás is együtt járt, immár Oracle VM VirtualBox a termék neve, de nem változott a komótos, nagyjából éves kiadási ciklus, a nyílt forrású fejlesztés, az ingyenes elérhetőség  és a széles körű platformtámogatás - a szoftver Windows, Linux, OS X és Solaris operációs rendszeren fut.

A VirtualBox 4.2 tavaly szeptemberben jelent meg, most megérkezett a 4.3 is, amely három lényeges újdonságot kínál a szokásos hibajavításokon kívül. Az új típusú PC-khez igazodva a rendszer már támogatja az érintőképernyőket, vagyis egy virtualizált vendég operációs rendszert is lehet érintéssel irányítani - a VirtualBox 4.3 legfeljebb tízujjas multitouchot kezel. Ezt egyébként a VM-ek tulajdonságai között kell beállítani a "pointing device" menüben. Az új típusú operációs rendszerekben, főleg a Linux-disztribúciókban gyakoriak az asztali effektek, ezek jobb megjelenítéséhez továbbfejlesztették a VirtualBox 3D-támogatását.

A hálózati részben is van változás, egy teljesen új NAT mód került be a szoftverbe. A VirtualBox korábban is támogatott NAT-ot (Network Address Translation), ez azonban az összes VM-et saját privát hálózatra tette - ezek képesek voltak egymással és a hoszttal kommunikálni. Az új megoldásban viszont a vendég operációs rendszerek nem csak egymással, hanem a hálózattal (internettel) is kapcsolatban állhatnak. Az új NAT Network támogat IPv4-et és IPv6-ot, DHCP szolgáltatása is van, valamint működik a port forward is.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Apróság, de bekerült a szoftverbe egy "videokamera mód", egy VM működését a felhasználó filmre veheti, azt később bármikor visszajátszhatja. Az ilyen filmek rögzítése a nyílt WebM formátumban történik, amit a legtöbb elterjedt lejátszó ismer. Van egy kezdetleges állapotú, de a fejlesztők szerint már használható virtuális webkamera is a VirtualBox 4.3-ban, aminek segítségével a virtuális gépeken futó szoftverekkel lehet például videokonferenciát, videobeszélgetéseket bonyolítani.

A hivatalos VirtualBox blog bejegyzése szerint a fejlesztők alaposan átírták magát a hypervisort, ez a munka szükséges volt a jövőbeli további fejlesztésekhez, azonban ezekről egyelőre keveset tudni. Azt viszont igen, hogy az átdolgozásnak köszönhetően javult a VirtualBox teljesítménye, a VM-ek lényegesen gyorsabban indulnak például mint korábban.

A VirtualBox szokás szerint letölthető binárisként számos platformra (Windows, Solaris, OS X, Debian, Ubuntu, SUSE, openSUSE, Fedora, Mandriva és Oracle Linux) a nyílt forrású közösségi oldalról, ahol a friss verzió újdonságainak részletes listáját is meg lehet tekinteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.