:

Szerző: HIRDETÉS

2013. szeptember 29. 17:03

Könnyen kezelhető SharePoint és Active Directory a Dell Software-től

A Quest Software folyamatosan követi az IT szakemberek munkáját és felhasználói szokásait és igyekszik saját fejlesztésű szoftvereivel megkönnyíteni a különösen problémás feladatok megoldását. A cég az elsők között kínált a biztonsági mentések és visszaállítások, virtualizáció és automatizáció területén olyan szoftvereket, amelyek megkönnyítik az ilyen rendszerek működtetését, üzemeltetését, felügyeletét. A szoftverházat tavaly év végén vásárolta fel a Dell, azóta Dell Software néven az amerikai vállalat fontos oszlopává vált.

SharePoint-eszközök a Dell Software-től

A Dell Software a SharePointot használó üzemeltetők, fejlesztők, végfelhasználók számára is kínál hasznos szoftvereket, amelyekkel a beépített képességeket messze túlnyúlóan megkönnyíthető az ilyen rendszerek auditálása, riportolása, valamint egyszerűsíthető a heterogén SharePoint rendszerek központi jogosultság menedzsmentje is.

A Site Administrator for SharePoint segítségével egyetlen központi adminisztrációs felületről vezérelhetőek a különböző verziójú (2007, 2010 és 2013-as) SharePoint farmok. A farmokhoz tartozó Site-ok és Site Collection-ök és azok tartalma egy hierarchikus nézeten keresztül menedzselhetőek. A központi konzolról kezelhető a portálok jogosultsági rendszere. Ezen felül lehetőséget ad jelentések készítésére és monitorozásra is.

Az infrastruktúra menedzsmentjéhez a Server Administrator for SharePointot kínálja a szoftverház. Ezzel az eszközzel a szerver, vagy szerverfarm konfigurációjáról kaphatunk részletes áttekintést.

A Storage Maximizer for SharePoint segítségével az adatbázisok mérete optimalizálható, a szoftver rugalmasan konfigurálható szabályok alapján szelektálja és kihelyezi a régi vagy nagyméretű adatokat, mindezt a kereshetőség fenntartása mellett. A visszaállítási feladatokban a Recovery Manager for SharePoint segít, különlegessége, hogy a visszatöltéshez olyan webes interfész biztosít, amelyet opcionálisan a végfelhasználók is használhatnak.

A SharePoint verziók közötti illetve az egyéb szoftverekről (például Lotus Notes) SharePointra történő átállást segíti a Migration Suite és a Notes Migrator, amelyek gyorsan és komplikációmentesen képes végrehajtani a nagyszabású migrációt. A szoftver lehetőséget ad a migráció alkalmával a Site struktúrájának átszervezésére is, amely így jobban illeszkedhet a szervezet igényeihez.

Könnyebben támogatható, biztonságosabb Active Directory

A Dell Software adatai szerint az IT támogató csapathoz beérkező kérések között a legtöbb a jelszavak alaphelyzetbe állítására vonatkozik. Ez viszonylag egyszerű feladat, azonban még kisebb cégeknél is a komolyabb problémák megoldásától vonhatja el az IT figyelmét. A Quest Password Manager szoftverével a jelszavak alaphelyzetbe állítása átállítható önkiszolgáló módra, így a felhasználó saját hatáskörben visszaállíthatja elfelejtett jelszavát és újat készíthet magának. A Password Manager közvetlen hozadéka, hogy ha az elfelejtett jelszavak már nem okoznak támogatási problémát, akkor lehet emelni a jelszavak bonyolultságának illetve a csere sűrűségének előírt szintjét, ezzel pedig növelhető a vállalati biztonság szintje is.

A Password Manager emellett számos fejlett képességgel rendelkezik az Active Directory beépített funkcióin túlmutatóan. A jelszavakra vonatkozó házirendek csoportonként és szervezeti egységenként megszabhatóak, a kikényszerített jellemzők (hossz, felépítés, történet, kizárás hossza) pedig sokkal szélesebb körű lehet, mint amit az Active Directory támogat. A Password Manager használatával ráadásul a házirend kiterjeszthető nem-Microsoft operációs rendszerekre is, valamint együttműködik a Dell teljes vállalatra kiterjedő azonosítási rendszereivel is.

Az ActiveRoles Server az Active Directory felhasználókezeléséhez biztosít automatizált, jól használható eszköztárat. Az ActiveRoles különlegessége, hogy szabványosítja a rendszergazdák és az Active Directory közötti interakciót, az összes feladat csak meghatározott jogosultság mellett, pontosan meghatározott körülmények között hajtható végre. A biztonságosabb működés azonban nem akadályként jelenik meg, az automatizált eszköztár a felhasználók és csoportok kezelésével kapcsolatos, legtöbbször manuálisan végrehajtott munkát gyorsítja, ezzel csökkenti a hibalehetőségeket és felszabadítja a rendszergazdák munkaidejét. A rendszerben az összes feladat kimenete standardizált, így pontosan követhető, hogy mely adminisztrátor mit változtatott a rendszerben.

Az IT-re nehezedő jelentéstevési feladatok megkönnyítésében segít a Reporter, amely Active Directory, Exchange, SQL Server környezetekben támogatja a napi munkamenetet. A szoftver tartalmaz jelentéssablonokat is, de természetesen van lehetőség egészen egyedi riportok készítésére is.

Az adminisztrátori jogosultsággal rendelkező felhasználók követése és auditálása mindig problémás feladat, ebben segít a Change Auditor termékcsalád, amely rögzíti és visszakereshetővé teszi a biztonsági és konfigurációs beállítások módosításait és igény szerint riasztani is képes. (ChangeAuditor for Active Directory, ChangeAuditor for Exchange, ChangeAuditor for SharePoint, ChangeAuditor for Windows File Servers).

Számos más hasznos szoftvereszköz tartozik a Dell Software portfóliójába, amelyekről további információt kaphat a Ker-Soft Kft.-től, a Dell Software magyarországi disztribútorától.

[A Ker-Soft megbízásából készített fizetett anyag.]

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.