Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 26. 11:43

Kérés nélkül is letöltődik az iOS 7

Automatikusan letöltődik az iOS 7 legújabb változata egyes iOS 6-ot futtató Apple készülékre. Noha az operációs rendszer új verziójának telepítéséhez a felhasználó engedélye is szükséges, a letöltés automatikus és nem törölhető, mérete pedig az esetleges telepítéshez lefoglalt területtel a 3 gigabájtot is elérheti.

Alig ült le a por a szerverpróbáló iOS 7 frissítés körül, amelynek során számos felhasználónak csak komoly nehézségek árán sikerült az Apple mobil operációs rendszerének legújabb verziójára frissíteni iPhone vagy iPad készülékeiket, újabb probléma ütötte fel a fejét az iEszköz-tulajdonosok körében. Egyes iOS 6 felhasználók ugyanis arra lettek figyelmesek, hogy készülékükre kérés nélkül, sokszor akaratuk ellenére, automatikusan letöltődött az operációs rendszer új verziója és a tulajdonosra vár, hogy elkezdje a telepítést. A készülékek birtokosai bár továbbra is használhatják az operációs rendszer korábbi verzióját, a letöltés viszont a továbbiakban már nem törölhető, így értékes tárhelyet foglal el.

Tavaly is láthattunk hasonló eseteket, az iOS 5-be épített frissítő szoftvernél, a mostani helyzet azonban valamivel kellemetlenebb, mivel az iOS 7 mérete készüléktől függően 600 megabájttól kezdődően akár az 1 gigabájtot is elérheti, ami a 8 gigabájtos belső tárhellyel rendelkező telefonoknál vagy tableteknél nem elhanyagolható tárterület csökkenés. A CNET a legfrissebb iOS 6-ot futtató iPhone 4-en és a negyedik generációs iPaden is megerősítette a jelenséget. Ez utóbbinál a bekapcsolást, és töltőhöz csatlakoztatást követően néhány percen belül megindult a letöltés. A folyamat után valamivel több mint 3 gigabájttal lett kevesebb az igénybe vehető tárterület, ez a mennyiség a tárhelybeállítások menüpontból is eltűnt, a rendszernek ugyanis további szabad helyre van szüksége a későbbi installáláshoz, amit jelen esetben előre lefoglal.

Nincs kérdés

Az Apple nem reagált az eseményekre az automatikus letöltéssel kapcsolatban. Korábban számos felhasználó épp a probléma ellenkezőjéről számolt be. Az elindított letöltés egy “software update failed” hibaüzenettel félbeszakadt, mások pedig az iTunes-hoz voltak képtelenek csatlakozni. Mindez természetesen betudható az Apple szervereit érő hirtelen letöltésáradatnak, bár az eset során a vállalat szolgáltatásainak állapotát mutató oldala zavartalan működést jelzett.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A vállalat szerint mára mintegy 200 millió készülék futtat iOS 7-et, így annak dacára, hogy többen úgy döntöttek, hogy a korábbi verziónál maradnak, az operációs rendszer semmiképp sem nevezhető népszerűtlennek. Az Apple azt állítja, ez az eddigi leggyorsabb lezajlott frissítése. Tavaly az iOS 6 megjelenésekor ugyanennyi idő alatt 100 millió eszközt frissítettek az akkori legújabb változatra.

Összehasonlításképp a Windows 8-at a Microsoft szerint a megjelenést követő hétvégén 4 millió felhasználó töltötte le, az első hónap során vállalat 40 millió licencet adott el, mára pedig 100 millió fölött jár ez a szám. A világszerte aktivált nagyjából egymilliárd androidos készülék - szeptember 4-i adatok szerint - mintegy 45,1 százaléka futtatja a szoftver legújabb verzióját a Jelly Beant.

A Jony Ive nevével fémjelzett iOS 7 alakítja át a legradikálisabban a rendszert az iOS hat éves történetében. A felhasználói felület amellett, hogy megújult külsőt kapott, új funkciókkal is kiegészült. Immár az Apple is átvette a konkurenciánál már jó ideje jellemző “flat design”-t emellett a felületet áttetsző panelekkel, élénk színekkel és az új animációkkal egészítette ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról