Szerző: Hlács Ferenc

2013. augusztus 29. 09:46

Közeleg az iOS 7, és vele az Apple új korszaka

Szeptember 10-én mutatja be az Apple az iOS 7-et, mobil operációs rendszerének legújabb generációját. A vállalat teljesen új felülettel, valamint számos új funkcióval gazdagította szoftverét, amely az eddig megszokottól igencsak eltérő felhasználói élményt és új vállalati funkciókat kínál.

Az Apple mobil operációs rendszerének legújabb verziója, az iOS 7 szeptember 10-én már biztosan bemutatkozik végleges formában. A rendszert az iPhone 4, 4S és 5, valamint az iPad 2 vagy újabb modellek kapják meg, és a még bejelentés előtt álló új darabok (például a sokat pletykált iPhone 5C) is ezzel érkeznek majd.

Az eddig a hardver-formatervekért felelős Jony Ive nevével fémjelzett iOS 7 hozza az eddigi legszembetűnőbb változásokat az iOS hat éves történetében. A felhasználói felületet teljesen átszabták és új funkciókkal egészítették ki, a korábbi design-paradigmát pedig vadonatúj váltja. A konkurenciánál már jó ideje meglévő “flat design” elől az almás cég sem menekülhetett sokáig, az az új rendszer felületét is meghatározza, akárcsak az áttetsző panelek, az élénk színek, valamint az új animációk.

Control Center, Airdrop és végtelen sok tab

Az operációs rendszer átszabása azonban korántsem merül ki annak külsejében. Az egyik legkiemelkedőbb újítás, a Control Center a kijelzőn felhúzva csalogatható elő. A megjelenő felületen olyan alapvető funkciókhoz férhetünk hozzá, mint a WiFi, a Bluetooth, a repülőgép-üzemmód, a fényerő beállításai vagy a zenelejátszó. A történelmi igazság érdekében érdemes megjegyezni, hogy a gyorsmenü először az Android különböző gyártóspecifikus felületein, például a Samsung TouchWizben jelent meg évekkel ezelőtt, a "gyári" Android pedig tavaly, a 4.2-es verzióval adoptálta azt - az Apple pedig idén implementálja a távol-keleti ötletet.

A Safari böngésző sem maradt érintetlen, az iOS 7-hez idomuló felhasználói felület mellett az URL-sáv mérete dinamikusan változik a jobb helykihasználás végett. A böngésző emellett nyolc helyett már gyakorlatilag korlátlan számú megnyitott tabot képes kezelni, amik különböző fiókok és készülékek között szinkronizálhatók - hasonlóan a Google Chrome-hoz.

Okosabb galéria, férfiasabb Siri

A kamera app is új külsőt kapott, funkcióin azonban néhány szűrőtől és új effekttől eltekintve nem sokat változtattak, a legnagyobb újdonság talán a zoomolás, ami már videózás közben is lehetséges. A galéria automatikusan “Moments” (pillanatok) névre keresztelt csoportokba rendezi a képeket, a készítés helye alapján, ilyet például a HTC Sense 5-ben láthattak azok, akik One vagy One X telefonnal rendelkeznek. A kijelzőt csipkedve közelíthetünk vagy távolíthatunk, nem csak térben, hanem időben is, ekkor ugyanis az alkalmazás egyre kisebb vagy nagyobb időtartamok alapján csoportosítja a fotókat.

Az Apple-rajongók kedvenc asszisztense is igyekszik az iOS 7 új külsejéhez igazodni, Siri emellett még egy opcionális új férfihangot is kapott és akár franciául és németül is megszólal. Néhány új paranccsal is okosabb lett, immár többek között a Bluetooth és a fényerő is beállítható hangvezérléssel. Az új rendszeren az Airdrop nevű fájlmegosztó lehetőség is elérhető lesz, amellyel anélkül továbbíthatók adatok a támogatott készülékekre, hogy ahhoz Wi-Fi hálózatra hálózatra csatlakoznánk

Az App Store alkalmazásboltban ezentúl korcsoport, vagy földrajzi hely alapján is kereshetünk appokat, ez utóbbi a körülöttünk legnépszerűbb darabokat listázza. Az alkalmazások a háttérben továbbá automatikusan frissülnek majd. A multitasking sem marad a kijelző aljára száműzve, a futó appokat immár nagyban láthatjuk, közöttük pedig oldalirányban navigálhatunk - ez is ismerős lehet például a HTC Sense 4-ből. Az új rendszerrel az Apple az autógyártók felé is nyit, akik integrálhatják a beépített kijelzővel rendelkező gépjárműveikbe az operációs rendszerre épülő készülékeket. Az iOS 7-tel felszerelt autók iMessage üzeneteket olvasnak majd fel, vagy írnak meg diktálásra, továbbá hangvezérléssel kezelik a zenelejátszót és a térképalkalmazást is. Leghamarabb jövőre várhatók az iOS 7-tel kompatibilis járművek, eddig tizenkét gyártó jelezte igényét a rendszerre.

Vállalati funkciók

A vállalti felhasználóknak is tartogat újdonságokat az iOS 7, az Apple ugyanis várva várt új MDM (Mobile Device Management) API-kat adott ki. Ezek segítségével a cégek többek között meghatározhatják, hogy egyes dokumentumokhoz, illetve csatolmányokhoz mely fiókok, vagy alkalmazások férhetnek hozzá. Ez jelentős változás a korábbi helyzethez képest, eddig az emailben küldött fájlokat több alkalmazással is meg lehetett nyitni, ezzel pedig felmerült az adatszivárgás kockázata. Újdonság, hogy immár a VPN-csatlakozás is szabályozható az egyes appok szintjén, vagyis a céges hálózatra csak a kijelölt, engedélyezett alkalmazások tudnak felcsatlakozni

Az iOS 7 legújabb bétájában látszik, hogy az Apple hallgatott a visszajelzésekre (kép: plastik.hu)

Az alkalmazottak ezentúl egyetlen (Kerberos-alapú) bejelentkezéssel hozzáférhetnek a vállalati appokhoz, amelyek adatait több alkalmazás között is megoszthatják. Ezen felül az új App Store Volume Purchase Program keretei között a vállalatok egyes személyekhez rendelhetnek alkalmazásokat, miközben megtartják azok tulajdonjogát és a kapcsolódó licencek kezelését is - ezzel lehetővé válik, hogy egy cég a dolgozóinak vásároljon fizetős appokat. Az OS X Mavericks Serverrel érkező Caching Server 2 ugyancsak támogatja az iOS 7-et, így felgyorsítható az egyes tartalmak letöltése, az App Store, Mac App Store, iTunes Store és iBookstore felületekről.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

A mobileszköz-kezelésnél is találunk új opciókat, például távolról kezelhetők az egyes alkalmazások beállításai, tölthetők fel új betűkészletek, valamint ugyancsak távolról konfigurálható az AirPlay- illetve AirPrint-kompatibilis eszközök hozzáférése is. Az új rendszer a harmadik féltől származó adatok védelmére is nagyobb hangsúlyt fektet, a felhasználók jelkódját használva hoz létre titkosítást. A levelező alkalmazásban lehetőség van a Microsoft Exchange 2010-es jegyzetek szinkronizálására, valamint okos mailboxok létrehozására.

Megosztotta a közönséget az új külső

Bár a szkeuomorf külsőnek a flat design bevezetésével az Apple is búcsút intett, a felület tekintetében új iOS - és Jony Ive - rengeteg bírálatot kapott, elsősorban az új ikonok, és a néhol túlzásba vitt színátmenetek miatt. A beállítások ikonját nevezték már “Mercedes logónak”, és sokan a Game Center színes buborékait sem tudták hová tenni. A megoszló vélemények egyik oka az lehet, hogy az új ikonok megtervezésével az Apple kommunikációs és marketing-szakembereit bízták meg, akik a színsémák és a formavilág meghatározása után továbbították azokat az app-design csapatnak. Tették mindezt úgy, hogy az egyes csoportok között minimális párbeszéd folyt, ennek lett az eredménye az inkonzisztens külső. A szeptemberben megjelenő végleges változatban azonban várhatóan egységesítik a rendszer vizuális elemeit.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 01:24

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.